Интересни неща за мазнините!

Добавена на 03 Декември 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Правилните мазнини правят бодибилдъра наистина добър. Независимо дали целта ви е да сте огромни или просто „нацепени“, мазнините могат да са ваш съюзник. Просто трябва да знаете с кои да се храните, кои да отбягвате, какво количество да консумирате и кой е най – добрият тайминг за прием. Абстрахирайте се от страховете си и усетете ползата от мазнините, вашите нови най – добри приятели.

Добри мазнини

Полиненаситени мазнини

Това са мазнините, които имат повече от един двойно свързан въглерод в молекулата. Полиненаситените мазнини остават в течно състояние при стайна температура и когато са леко охладени. Те включват и незаменими мастни киселини, от които тялото се нуждае, но не може да произвежда, а именно омега – 3 и омега – 6 мастни киселини.

Източници

Сьомга, скумрия, сардна, пъстърва, бяла риба тон, ленено семе и орехи, както и сафлор, царевица, рапица, соя и рибено масло.

Ползи

1 – Борят се с разкъсването на мускулната тъкан.
2 – Съхраняват аминокиселините с разклонена верига
3 – Предлагат анти – възпалителни свойства (намаляване на мускулните болки, подобряване на възстановяването на ставите)
4 – Стимулират загубата на мазнини (важи най – вече за омега – 3)

Диетологът и фитнес – инструктор Нийл Хил казва: „Използвам полиненаситените мазнини, за да се справя с възпалението и разграждането на мускулната тъкан, карайки възпитаниците си да консумират най – малко 30 грама семена на ден и поне едно ястие от риба. Също така, винаги съветвам да се използат омега 3 – 6 – 9 под формата на хранителна добавка.“

Фактите, свързани с мазнините

Заедно с протеините и въглехидратите, мазнините (наричани също липиди) доставят енергия за организма. Всички мазнини и масла са комбинация от наситени мастни киселини, мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини. Те се срещат в телешкото месо, птичето месо, рибата, яйцата, млечните продукти, зеленчуците, зърнените храни, ядките и семената.

Мазнини и калории

Калорията е единица енергия от храната, тя ни казва колко енергия (или топлина) се осигурява за тялото. Един грам от повечето мазнини съдържа приблизително девет калории, докато същото количество протеин и въглехидрати съдържат 4 калории, което прави мазнините най – концентрираната форма на енергия. Ето защо, много хора считат, че трябва да премахнат всички форми на мазнини от хранителния си режим, за да стопят излишните килограми. Това е основната причина за демонизирането на мазнините. Това е и причината, поради която може да хапвате умерено количество мазнини, но не трябва да се прекалява с тях.

Трупането на мазнини от мазнини

Често срещано погрешно схващане е, че консумирането на мазнини ще ви направи мазни и дебели. Истината е, че може да надебелеете от всичко, с което прекалявате, тъй като излишните калории се съхраняват като мазнини. Излишните въглехидрати могат да повлияят на способността на организма да използва складираните мазнини за гориво чрез увеличаване нивата на инсулина, който потиска производството на ензими за изгаряне на мазнини и стимулира надебеляването.

Холестерол

Мека, восъчна субстанция, открита сред липидите в кръвта и във всички клетки на тялото. Холестеролът е от решаващо значение за здравето, тъй като е важен за поддържане целостта на клетъчната мембрана, борбата с инфекциите и възстановяването след наранявания. Холестеролът е необходим за производството на хормони като тестостерона, андрогенен хормон, който играе ключова роля при протеиновия синтез и изграждането на мускулна маса. В действителност, изследванията потвърждават, че тези, които спазват силова тренировъчна програма и консумират храна с високо съдържание на холестерол, трупат повече мускулен размер и сила от останалите.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Заместители на захарта! част 2

Заместители на захарта! част 2

18 Февруари 2018

Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или полезни, тъй като те са станали неизменна ча...

Заместители на захарта! част 1

Заместители на захарта! част 1

17 Февруари 2018

Днешно време хората масово разчитат на изкуствени овкусители, при спортуващите фитнес най-често се използват з...

Как да преборим апетита за лоша храна?

Как да преборим апетита за лоша храна?

11 Февруари 2018

Вероятно една от най-големите пречки по нашия път към перфектното тяло е нашата неспособност да елиминираме ап...

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

10 Февруари 2018

• Протеази (пепсин и трипсин) Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прос...