Интересни факти за съня!

Добавена на 26 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Сън, защо се нуждаем от него, защо може да бъде трудно да го получим, как той влияе на всичко - от физическата форма на атлета до персоналния ни успех и здраве, това са едни от най-интересните теми в наши дни.

През 2002-ра изследване на Scripps Clinic Sleep Center, Калифорния, сравни смъртността между повече от 1 милион възрастни американци. Всички те бяха част от проучване относно превенцията на рака и от тях беше изискано да докладват средната продължителност на съня си. По онова време резултатите от изследването изглеждаха изненадващи, но след това бяха потвърдени от подобни в Европа и Източна Азия.Колко е оптималното време за сън?

Според проучванията хората, които спят между 6.5 и 7.5 часа на вечер, живеят най-дълго. Тези, които спят по 8 или повече, или по-малко от 6.5, живеят по-малко.

Изглежда има доказателство за това, че недоспиването и прекалено многото сън имат еднакъв отрицателен ефект върху хората.

Може би е интересно да се отбележи, че продължителността на дългия сън е от 8 часа нагоре и да спим 8.5 часа може да е по-лошо от това да спим само 5 на вечер. Можем само да гадаем защо хората, които спят от между 6.5 и 7.5 часа на ден , живеят повече, но ние всъщност не знаем причината.

Например не сме сигурни, че човек, който спи по-малко ще живее по-дълго, ако започне да си почива повече или пък някой, който спи много ще има по-дълъг живот, ако започне да става по-рано.

Нещо, което трябва да знаете като атлети или бодибилдъри е, че един от малкото моменти, когато мускулите растат е по време на сън. За трениращите сънят е изключително важен за възстановяването, всъщност той е толкова важен, колкото самите тренировки.

8 - часовият мит е разбит!

Позовавайки се на изследванията и информацията от първа ръка, можем да обобщим, че 8-часовият мит е оборен, но това все пак си остава средната продължителност на съня при повечето хора. Възможно е количеството сън, от което се нуждаем, да се определя от гените ни и затова да има ранобудници, както и поспаланковци.

Гените ни може да определят продължителността на съня, от която има нужда тялото ни, за да се възстанови. Те детерминират времева гама, в която ранобудниците се нуждаят от по-малко количество сън от средното, а поспаланковците по-голямо.

Недоспиването

Когато не покрием нуждите си от сън, които тялото ни изисква, възниква така нареченото недоспиване. То може да се натрупва постепенно. Има различни признаци, когато страдаме от недоспиване:➡ Дневна сънливост
➡ Умора
➡ Проблеми с концентрацията
➡ Слаба преценка
➡ Увеличен риск от инциденти
➡ Други здравни усложнения

Може да се преборим с недоспиването като си дремваме повече от време на време или просто си лягаме по-рано.

Заключение

Сънят е много важен за всеки, независимо дали е бодибилдър или нетрениращ човек, така че се старайте тялото ви да получава необходимата му почивка!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...