Хидролизат, какво точно представлява той!

Добавена на 15 Февруари 2017 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Хидролизат е една от най – често срещаните думи, свързани с протеините в последно време. Но дали тази добавка към „суроватъчен протеин“ наистина означава нещо или е просто маркетинг допълнение, което цели да изкара още някой лев от потребителите?

Какво представлява суроватъчният протеин хидролизат?

Млякото се състои от два основни вида протеин: суроватка и казеин. В човешкото мляко, суроватката съставлява приблизително 90% от протеина по време на началния период на лактация, а след това съотношението суроватка към казеин става 60 : 40 и 50 : 50 при зряла и крайна лактация. Това контрастира на кравето мляко, което съдържа само 20% суроватъчен протеин, а останалите 80% идват от казеин.Ролята на суроватъчния протеин в човешкото мляко е свързана с подкрепата на бързото развитие на организма и имунната система, а изобилието на казеин в кравето мляко обяснява по – голямата част от алергиите, свързани с консумацията на млечни продукти.
След като кравето мляко се пастьоризира и започнат останалите процеси на производство, суроватъчният и казеновият протеин могат да се разделят по различни начини. Сладката суроватка, която съдържа само около 30 до 40% протеин, е основната форма на хранителен клас суроватка. Останалите 60 – 70% са основно лактозна захар и мазнини. Филтрацията и други процеси на пречистване концентрират суроватката, за да осигурят по – високи количества протеин и по – малко въглехидрати и мазнини. Така се получава суроватъчен протеин концентрат. Суроватка, която има съдържание 90% и повече протеин, се нарича суроватъчен протеин изолат.

Независимо от нивото на концентрата или изолата, всички тези форми на суроватъчния протеин се състоят от изключително големи и сложни структури на пептиди. За да се намали техния размер, ензимите във вашата храносмилателна система трябва прекъснат връзките между избрани аминокиселинни системи, за да се получат по – малки пептиди, които тялото да може да използва. За да се забърза този процес, производителите на суроватка могат предварително да разградят протеина, за да създадат суроватъчен протеин хидролизат.Хидролизат може да бъде създаден, както от сладка суроватка, така и от перфектен изолат. Също така, ензимите и условията на реакцията, които се използват – както и броя на наличните връзки, които се разграждат – диктуват крайния състав на продукта на хидролизата. Колкото по – голяма е степента на хидролиза, толкова по – малък е броя аминокиселини при всеки пептид... и толкова по – кофти на вкус е протеина. Така че хидролизатите може да имат много повече различни разновидности, отколкото концентратите и изолатите.

Кой има най – голяма полза от хидролизата?

Суроватъчният протеин хидролизат е страхотен за всеки, който търси висококачествен източник на протеин, способен да помогне за постигането на дневните цели при набавянето на протеин и да максимизира мускулния растеж. В допълнение, поради значителното въздействие върху инсулина и ситостта, хидролизата е чудесен източник на протеин за след тренировка. Той е идеален за всеки, който желае увеличаване на мускулната маса, докато намалява телесните мазнини.Какво количество суроватъчен протеин хидролизат трябва да приемаме?

Зависи от телесното тегло, общият прием на протеин и от това дали го консумирате самостоятелно или заедно с други източници на белтъчини. Тъй като суроватъчният хидролизат е богат на левцин, вие не се нуждаете от голямо количество, за да увеличите растежа на мускулите, както е в сравнение с други източници на протеин. Например, за 100 – килограмов мъж, който иска да увеличи мускулната си маса, ние препоръчваме 25 – 35 грама суроватъчен протеин хидролизат незабавно след тренировка или на мястото на сегашната ви протеинова добавка.

Кога трябва да се приема?

Суроватъчният протеин хидролизат може да се приема по всяко време от деня, но много хора смятат, че е най – важен преди и след тренировката, както и сутрин след ставане.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

К2 (МК-7) витаминът, от който се нуждаете!

17 Август 2018

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години. Тогава защо в скандинавските държави, ...

Спирулина – изворът на живота!

Спирулина – изворът на живота!

14 Август 2018

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си...

Какво е Бакопа мониери ?

Какво е Бакопа мониери ?

10 Август 2018

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахм...

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

02 Август 2018

FA Nutrition е повече от екстремна марка! Създадоха един от най - добрите продукти, които се борят за възстан...