Храни, против висок холестерол!

Добавена на 01 Април 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Високото ниво на холестерол, което по-конкретно се изразява в увеличаване на лошия холестерол, се причинява от храната, която консумираме. Двете основни съставки в нея обикновено са наситените мазнини и холестерола. Те обикновено се срещат в животинските продукти.

Наситените мазнини рязко увеличават лошия холестерол. Консумирането им в прекалено голямо количество ще доведе до различни здравни проблеми. Очевидно е, че трябва да промените менюто си, но това не е лесно.



Добрата новина е, че има храни, които могат да противодействат на тези вредни ефекти. Те съдържат хранителни вещества, които намаляват нивото на холестерола.

Разтворими фибри

Разтворимите фибри могат да бъдат открити в овесените ядки, боба, ечемика, сушените сини сливи, бананите и много други плодове. Те ограничават абсорбирането на холестерола в кръвния поток, а по този начин намаляват цялостното му ниво в организма. Дневният препоръчителен прием на фибри е 5-10 грама. Около чаша и половина овесена каша съдържа около шест грама.

Ядки

Ядките съдържат полиненаситени мастни киселини, които също ограничават високото ниво на холестерол в организма. Орехите, бадемите, лешниците, фъстъците и някои от кедровите ядки могат да ви бъдат от голяма полза. Орехите, в частност, са известни с това, че поддържат здрави кръвоносните съдове. Изследванията са показали, че дори само шепа ядки може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Избягвайте захаросаните или солени ядки, консумирайте ги сурови. Не прекалявайте, защото съдържат много калории.

Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, които се срещат в определени типове риба, се считат за най-добрият вариант при борбата с холестерола от много хора. Рискът от кръвни съсиреци и високо кръвно налягане обикновено се намаляват с консумацията на тези мастни киселини. Препоръчваме ви поне 2 ястия от риба седмично. Най-високи нива на омега-3 мастни киселини се съдържат в следните видове: скумрия, пъстърва, херинга, сардина, сьомга и камбала.



Печенето е най-добрият вариант за приготвяне, за да се избегнат допълнителни наситени мазнини и да се получи здравословно хранене. Тези, които не обичат риба, могат да си набавят омега-3 мастни киселини от лененото масло или пък под формата на хранителна добавка на капсули.

Освен ако не сте изложени на сериозен риск от сърдечно-съдови заболявания или имате високи нива на холестерол, цялостната промяна на вашата диета може би била твърде крайна. Можете да направите достатъчно, разменяйки „лошите” храни за „добри”, когато знаете как да ги разграничите. Например, можете да използвате ядки в салатата си, вместо месо и сирене. Сменете пържолите с пушена сьомга за известно време, няма да съжалявате.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...