ГИГАНТСКИ серии само за напреднали!

Добавена на 17 Януари 2017 | Категория: Упражнения | Добави в любими

Аксиомата, по която тренират повечето съвременни културисти, е формулирана доста отдавна от Джо Уидър: Не е важно колко вдигаш, а как вдигаш.

С други думи, ако търсите добри резултати, не е важно количеството, а качеството на вашата тренировка. Принципът на гигантските серии е точно така.

В миналото повечето атлети от железния спорт се стремяха да развият повече физическата сила, отколкото да оформят мускулите. Бивши величия като Мистър Америка от 1963г Върн Уивър и двукратния олимпийски шампион по щанги и Мистър Вселена Томи Коно тренираха с по но две упражнения за мускулна група. Всеки ден с една и съща система – три серии по 8 повторения. И понеже до голяма степен е в сила, че колкото по-големи тежести вдигате, толкова по-големи ще станат мускулите ви, звездите от 40-те и 50-те години изглеждаха внушителни и бяха доста силни физически.
Но, както е във всяка сфера от човешкия живот, стандартите се повишават с времето и всичко се развива. Това важи за всички спортове без изключение. Културистите от онова време, макар велики, не могат да се сравняват изобщо с днешните професионалисти. Напредъкът в този спорт не може да се обясни само с напредването на науката и усъвършенстването на хранителните добавки. В основата стои формулирането на напредналите тренировъчни методи, съществена част от които е и принципът на гигантските серии.Връх на пирамидата

Как гигантските серии могат да помогнат за отлично мускулно развитие? Когато комбинирате 4-6 упражнения за дадена мускулна група и правите поредни серии една след друга, вие ще откриете метод с невероятни резултати.

Значимостта и ефективността на гигантските серии е осъзната и се използва от почти всички атлети. Този метод за напреднали се явява и като връх на пирамидата в търсенето на качество на тренировката. На първи ред е обикновената серия – правите няколко серии за упражнение с определена почивка между тях. След това са суперсериите и принципът на обединените подходи – при вървите изпълнявате две упражнения за мускули антагонисти (например бицепс и трицепс), а при обединените подходи – две упражнения за една мускулна група.

На горното стъпало е принципът на тройните серии – три упражнения за една мускулна група, активизиращи различни сектори на мускула. На върха на пирамидата стоят гигантските серии – принцип за напреднали атлети.Приоритет

Важен аспект за оптималната ефективност от гигантските серии е групирането на упражненията с цел постигане на правилния приоритет. Например клековете са по-важни за цялостното развитие на бедрата, отколкото бедреното разгъване, а и доста по-трудни. Затова редно е да подредите упражненията от по-изискващите и трудните към по-леките. И това важи за всички мускулни групи.

Смисъл на гигантските серии

Накратко и най-ясно обяснението е следното: Основната идея, която се преследва с този специализиран метод, е че по този начин се натоварват равностойно всички части на един мускул или мускулна група. В действителност гигантските серии са един вид кръгова тренировка, като в кръговете (гигантските серии) не натоварва един и същ мускул с различни по вид и характер упражнения.

С всяка следваща гигантска серия, независимо че все повече се уморяват всички сектори на тренирания мускул натоварването им е сравнително еквивалентно, а оттам стимулът им към възстановяване, растеж и оформяне е равностоен.Гигантските серии са изключително мощен метод и той трябва да се изпълнява само от напреднали билдъри. Той не е за всеки и ще е неразумно да се прилага това, което препоръчват професионалистите за начинаещи или средно напреднали. Според мнението на повечето специалисти този метод дори не е за всяка мускулна група – трябва да се прилага само при най-големите и комплексни мускулни групи. Такива са гърбът, бедрата, тук може да включите дори раменете заради многофункционалните аспекти на тази мускулна група. Няма да видите професионалист да прави гигантски серии за бицепс или предмишница например.

Кори Еверсън казва, че в началото на нейната кариера в тренировката за крака е използвала обикновените серии. „Постепенно обаче всички културисти стигнахме до извода, че трябва да търсим максимално усилие за минимално време и един от начините за постигане на това са гигантските серии. За бедра аз правя следното: загрявам добре с клек, след което започвам гигантска серия 15-20 повторения клек, 15 повторения хакен клек, след това 15 повторения бедрена преса и завършвам с 20 повторения бедрено разгъване. След всичко това съм изцедена и ми е необходима само още една подобна серия.”

Ако търсите тренировка, която може да подобри размера, силата и особено цялостната форма на вашите мускули чрез натоварване на максимален брой мускулни влакна, опитайте гигантските серии. Но пак ще ви припомним – това е само за напреднали.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Упражнения
Защо е важен хватът?

Защо е важен хватът?

15 Ноември 2017

Помните ли началото, когато започвахте да тренирате – тогава каквото и да правехте, мускулите ви растяха почти без усилия. Без значение дали сте зн...

Тичане или ходене?

Тичане или ходене?

27 Октомври 2017

Бягането е най-разпространеният вид спорт, който с течение на годините става все по-популярен. Безспорно чове...

Красиви и оформени бедра, мечтата на всяка жена!

Красиви и оформени бедра, мечтата на всяка жена!

02 Юни 2017

Всяка жена иска да има страхотни крака и седалищни мускули, но как да се оформят те, без да станат прекалено ...

Увеличете силата!

Увеличете силата!

16 Май 2017

Почивката е от съществено значение, когато става дума за добиване на повече мускулна сила. Трябва да почивате...