Фолиева киселина! част 2

Добавена на 20 Май 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до натрупването на продукт, наречен хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, при което силно нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Изследвания сочат, че недостигът на фолиева киселина значително увеличава риска от ракови заболявания, което е свързано с неефективен ДНК-синтез и мутации в клетъчната структура. Но няма съмнение, че фолиевият дефицит е най-опасен през първите два месеца от бременността на жената. Съществува реален риск от раждането на дете, което е със значителни малформации, а може да бъде преждевременно родено и с изоставане в своето умствено развитие.➡ Какво знаем за дефекта на невралната тръба и Spina bifida?

Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба и т. нар. Spina bifida. Известно е, че между 20-ия и 30-ия ден след зачеването се формира невралната тръба на ембриона, след което тя се затваря. От тази тръба по-късно се образуват гръбначен стълб, главен и гръбначен мозък, както и черепа на бебето. Дефект на невралната тръба се появява, когато тя не се затвори правилно и оставя образуващия се мозък в директен контакт с околоплодната течност.

Spina bifida е вроден дефект, който се проявява през първите четири седмици на бременността, много често преди самата жена да е разбрала, че е бременна. Когато костният канал, в който са разположени главният и гръбначният мозък, е неправилно развит, тогава се говори за Spina bifida. Засегнатите прешлени са с дефект от външната част, така че костният пръстен не се затваря напълно. Понякога засегнатият прешлен може да бъде само един или няколко, като най-често се наблюдава в областта на кръстта. Степента на деформация определя различните форми на заболяването, като най-леката се характеризира с непълно затваряне само на костния канал, който е покрит с тъкани и кожа. При по-тежките форми се наблюдава пълна или частична липса на мозък и череп, натрупване на голямо количество течност в главния мозък и т.н.

95% от случаите, в които се раждат деца с малформации, не са генетически предопределени!

Изследвания показват, че тези жени не са имали такъв случай в семейството, но пък са били изложени на редица други рискови фактори:

➡ висока температура в ранен етап от бременността
➡ определени медикаменти срещу припадък
➡ медицинско диагностицирано затлъстяване
➡ страдащи от инсулин-зависим диабет
➡ нисък социално-икономически статус

Проучвания показват, че дефектът на невралната тръба се среща по-често при жени от европеидната раса, отколото при тези от негроидната. Също така, за жени, родили дете с дефект на невралната тръба, съществува 20 пъти по-голям риск да родят друго дете с такъв дефект.В заключение...

Фолиевата киселина е нетоксична хранителна добавка, която се бори успешно с физическата преумора.

Тя е едно от най-важните хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на бебето.

Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от ежедневен прием на фолиева киселина, дори и да не планира скорошна бременност, защото наличието на достатъчно количество витамин В9 в женския организъм значително понижава риска от поява на увреждания на мозъка и гръбначния стълб на бъдещото бебе.

Витамин В9 е особено необходим и за образуването на здрави и жизнени кръвни клетки.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...