Foenum graecum или в превод от латински - гръцко сено!

Добавена на 01 Ноември 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Aроматът на сминдуха е доста познат по нашите географски ширини. Може би точно заради неотлъчното му присъствие в повечето ястия, балканците се славят с висока потентност. Освен невероятните ароматни качества, които придава на храната, към която се добавя, сминдухът притежава и редица други положителни свойства, заради които си струва да го включим и в концентриран вид, като хранителна добавка

Латинското име на сминдуха е Foenum graecum и означава “гръцко сено”. Родината на сминдуха са земите около Средиземно море. Той обаче е добре познат и в Китай, Индия и Северна Африка. Етимологията е запазена в много езици, например в английското Greek hay, словашкото Senovka grécka, хърватското Grčko sijeno. Кафяво-жълтеникавите семена на чимена съдържат етерично масло с над 40 съставки, които придават на подправката специфичен, леко горчив вкус.Сминдухът е източник на калций, фосфор, желязо, цинк, мед, манган и калий. Освен това съдържа някои аминокиселини, сапонини, стероидни сапонини, кумарин, липиди и алкалоиди. Стандартизираните екстракти от растението са с минимум 50% съдържание на сапонини.

Защо да приемаме тази билка?

- Контролира нивата на кръвната захар и се използва като помощно средство при хора, страдащи от диабет, атеросклероза, помага при дефицит на витамин В1.

- Понижава триглицеридите при хора с диабет тип 2. Все още има някои противоречия за понижаващото му действие върху общия холестерол.

- Сминдухът е изключително ползотворен за жените, тъй като в състава му влизат диосгенин и изофлавони с естрогено-подобни качества, които способстват за намаляване на неприятните усещания и крампи при ПМС (предменструален синдром). Същите съставки облекчават и някои от симптомите при менопауза.

- сминдух насърчава мъжкото либидо Здравословни рискове при консумация на сминдух
Да се използва внимателно от диабетици, които приемат медикаменти за понижаване на кръвната захар, тъй като комбинацията им със сминдух би могла да доведе до хипогликемия. Тъй като има свойството да забавя съсирването на кръвта, да не се приема заедно с антикоагуланти.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Добавка за СПАРТАНЦИ!

Добавка за СПАРТАНЦИ!

24 Април 2018

Искате ли ексползивна сила, концентрация и мотивиращо изгаряне в мускула? Намерихте точната добавка, CVETITA Herbal ще ви осигури всичко нужно за ...

Колагенът и 7-те негови ползи!

Колагенът и 7-те негови ползи!

30 Март 2018

Какво представлява колагенът? Колагенът е вещество, което играе важна роля в образуването на костите, хрущял...

Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

23 Март 2018

Независимо дали искате да качвате мускулна маса, да свалите излишните килограми или просто да заздравите орга...

Cvetita Herbal отново с нов продукт!

Cvetita Herbal отново с нов продукт!

20 Март 2018

Л-карнитинът е най-ефективното вещество за изгаряне на мазнини. Той играе важна роля в метаболизма на маз...