Доматът - един чудесен източник на свежест!

Добавена на 19 Юли 2017 | Категория: Хранене | Добави в любими

Най-хубавата му страна е неговата многостранност – може да се използва с почти всичко като започнем от добавка към бургери, сосовете, кетчупа и салцата, та чак и да се консумира отделно с хляб и сирене.

Доматът лесно се вписва в диетата на всеки, но най-полезното в него са хранителните му съставки. Освен всичко учените откриха, че този богат източник на витамин А и С и калций има и много ликопен – мощен антиоксидант с удивителни свойства.

Ликопенът неутрализира кислородните молекули на свободните радикали, преди те да разрушат клетките, и притежава учудваща мощ срещу дегенеративните заболявания. Той е два пъти по-силен от по-известният от него бета каротин учените доказаха, че диета, богата на домати и производни от него продукти, рязко намалява опасността от някои видове рак – вкл. рак на устата и устните, гърлото, хранопровода и дебелото черно.

При жени с по-високо ниво на ликопен опасността от развитие на рак на шийката на матката е 5 пъти по-малка в сравнение с „колежките” им с по-малки нива. Системната консумация на домати и доматени производни продукти значително намалява опасността от рак на панкреаса, устата, гърдите и хранопровода.

Плюсовете обаче не свършват дотук: ликопенът не само предпазва от образуването на тумори, но и задържа развитието на вече съществуващите. Каротеноидът също така забавя или спира образуването на поразен район в сърдечния мускул, намалявайки по този начин опасността от сърдечен пристъп.

Тъй като човешкото тяло не произвежда ликопен, налага се да си го внесем отвън. Според учените трябва да приемате богати на ликопен храни, а не да вземате суплементи с него, като обработените (готвени, като сосм кетчуп и т.н.) домати имат 5 пъти повече ликопен от суровите (готвенето помага да се отдели ликопенът от домата, което увеличава количеството, което може да се абсорбира). В добавка към това малко мазнина (разбира се, ненаситена!) помага още повече да се подобри абсорбцията.

Науката все още спори колко точно ликопен ни трябва дневно, но в едно е сигурна – колкото повече, толкова по-добре. Зрелите домати – особено градинарските – са богати на витамини А и С, фосфор и калий, имат също и витамин В комплекс, желязо и бета каротини. От тях можете да намерите по всяко време на годината – въпросът е дали са достатъчно зрели. Когато ги отнесете вкъщи, не бързайте да ги слагате в хладилника, освен ако не са напълно узрели и естествено най-добре да ги ядете сурови или под формата на сосове, доматена супа или салца. Във всяка хранителна програма по всяко време може да се прибавят консервирани домати и доматен сок, както и кетчуп. Според някои учени за препоръчване е приемът на 7-10 порции домати седмично (една порция е половин купичка доматен или сос за спагети, четвърт купичка доматено пюре, един средно голям домат).

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Храна за ума!

Храна за ума!

17 Април 2018

Комбинацията от бадеми и розмарин ще сътвори вкусно чудо за мозъка и паметта ви, особено ако сте от хората, които боравят с много и разнородна информ...

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

Яйцата и защо са нужни в ежедневното хранене!

03 Април 2018

Ако всяка сутрин консумирате яйца за закуска, ще донесете на организма си двойна полза. Първо, яйцата са един...

Кои са най - калоричните зеленчуци?

Кои са най - калоричните зеленчуци?

27 Февруари 2018

Учени от Харвард публикуваха резултатите от мащабно изследване, след приключването на което са съставили нега...

Пица за закуска?

Пица за закуска?

09 Февруари 2018

Не само, че не е вредна, но пицата може да бъде по-полезна дори от традиционната зърнена закуска с мляко. Тов...