Доматът - един чудесен източник на свежест!

Добавена на 19 Юли 2017 | Категория: Хранене | Добави в любими

Най-хубавата му страна е неговата многостранност – може да се използва с почти всичко като започнем от добавка към бургери, сосовете, кетчупа и салцата, та чак и да се консумира отделно с хляб и сирене.

Доматът лесно се вписва в диетата на всеки, но най-полезното в него са хранителните му съставки. Освен всичко учените откриха, че този богат източник на витамин А и С и калций има и много ликопен – мощен антиоксидант с удивителни свойства.

Ликопенът неутрализира кислородните молекули на свободните радикали, преди те да разрушат клетките, и притежава учудваща мощ срещу дегенеративните заболявания. Той е два пъти по-силен от по-известният от него бета каротин учените доказаха, че диета, богата на домати и производни от него продукти, рязко намалява опасността от някои видове рак – вкл. рак на устата и устните, гърлото, хранопровода и дебелото черно.

При жени с по-високо ниво на ликопен опасността от развитие на рак на шийката на матката е 5 пъти по-малка в сравнение с „колежките” им с по-малки нива. Системната консумация на домати и доматени производни продукти значително намалява опасността от рак на панкреаса, устата, гърдите и хранопровода.

Плюсовете обаче не свършват дотук: ликопенът не само предпазва от образуването на тумори, но и задържа развитието на вече съществуващите. Каротеноидът също така забавя или спира образуването на поразен район в сърдечния мускул, намалявайки по този начин опасността от сърдечен пристъп.

Тъй като човешкото тяло не произвежда ликопен, налага се да си го внесем отвън. Според учените трябва да приемате богати на ликопен храни, а не да вземате суплементи с него, като обработените (готвени, като сосм кетчуп и т.н.) домати имат 5 пъти повече ликопен от суровите (готвенето помага да се отдели ликопенът от домата, което увеличава количеството, което може да се абсорбира). В добавка към това малко мазнина (разбира се, ненаситена!) помага още повече да се подобри абсорбцията.

Науката все още спори колко точно ликопен ни трябва дневно, но в едно е сигурна – колкото повече, толкова по-добре. Зрелите домати – особено градинарските – са богати на витамини А и С, фосфор и калий, имат също и витамин В комплекс, желязо и бета каротини. От тях можете да намерите по всяко време на годината – въпросът е дали са достатъчно зрели. Когато ги отнесете вкъщи, не бързайте да ги слагате в хладилника, освен ако не са напълно узрели и естествено най-добре да ги ядете сурови или под формата на сосове, доматена супа или салца. Във всяка хранителна програма по всяко време може да се прибавят консервирани домати и доматен сок, както и кетчуп. Според някои учени за препоръчване е приемът на 7-10 порции домати седмично (една порция е половин купичка доматен или сос за спагети, четвърт купичка доматено пюре, един средно голям домат).

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Помощ - липса на Б-12

Помощ - липса на Б-12

17 Януари 2018

Като остаряваме, способността на тялото ни да абсорбира витамин В12 се забавя. Витамин В12 е отговорен за производството на червените кръвни телца и ...

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

Какво ще стане с нас ако спрем захарта?

15 Декември 2017

Какво ще се случи с организма, ако човек престане да яде захар. Медиците обобщиха няколко основни момента: ...

Не се ограничавайте от мазнините!

Не се ограничавайте от мазнините!

07 Декември 2017

Можете да се успокоите! Това вече е научно доказано от подробно изследване, публикувано в научното списание T...

Как да преборим глада по време на диета?

Как да преборим глада по време на диета?

06 Декември 2017

Ето кои продукти е добре да включите в диетата си, за да не ви мъчи нечуван глад и това да не се отрази на ки...