Добър, лош и пристрастяващ ефект!

Добавена на 04 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Кофеинът се среща в много от най-разпространените храни и напитки, но най-вече в какаото, кафето, чая, колата и енергийните напитки.

Кофеиновото потребление във Великобритания е нараснало до средно ниво 300 милиграма на ден, най-вече под формата на топли напитки.

Много твърдения сочат, че кофеинът е ергогенно вещество, т.е. повишава ефективността в спорта и фитнеса. Той дори е забранен от Световната анти-допинг агенция до 2004-та година.Добър ефект

Редовната консумация на кофеин може да донесе много ползи за здравето и спортните ви резултати:

1. Будност и възбуда. Кофеинът преминава кръвно-мозъчната бариера и пряко антагонизира рецепторите, които предизвикват намаление на стресовите хормони като адреналина. Това подобрява фокуса, времето за реакция и продуктивността през деня чрез намаляване на умствената умора.

2. Устойчиво представяне в спорта. Приемът на кофеин преди тренировка намалява умората и болката, а в същото време повишава ефективността на атлетите. Като взимате кофеин преди тренировка, вие увеличавате шанса за постигане на нови лични рекорди в залата или на пистата.

3. Подобрено окисляване на мазнините. Доказано е, че постоянното консумиране на кофеин засилва термогенезата и общото окисление на мазнини (мазнини, използвани за енергия) през деня, допринася за загубата на излишните килограми и предотвратява тяхното бързо натрупване.

Лош ефект

1. Странични ефекти. Има няколко добре установени странични ефекта от редовния висок прием на кофеин- нарушения на съня и безсъние, главоболие, сърцебиене, гадене, стомашно-чревни проблеми, диуреза и изпотяване.

2. Приспособяване към него. Кофеинът бързо увеличава броя на аденозин рецепторите в мозъка. С течение на времето това води до по-голяма доза кофеин, която необходима, за да получите същата стимулация като преди. Това понякога може да е доста вредно.

3. Взаимодействието му с някои микроелементи. Кафето съдържа фитати, познати като „анти-хранителни вещества”. Те се свързват с някои минерали като желязото, калция, магнезия и цинка, и им пречат да бъдат абсорбирани.Пристрастяващ ефект

Сигурно се питате как може да направите така, че кофеинът да работи за вас? Ето някои от най-добрите начини за неговата употреба:

➡ Опитайте да използвате кофеина като помощно средство, а не като сламка, за която да се хваните, за да се спасите от лошия начин на живот. Ако приемате кофеин заради второто, бързо ще изградите толерантност към него.

➡ Една малка доза кофеин (3-5 мг на килограм телесно тегло) преди тренировка ще бъде достатъчно за подобряване на представянето ви. Най-добре я консумирайте около 2 часа след хранене за оптимално усвояване.

➡ Тези, които предпочитат да не приемат кофеин, ще имат полза от предтренировъчни продукти.

➡ Ако сте хронично пристрастени към кофеина, то започнете постепенно да страните от него като използвате некофеинови напитки или такива с малко съдържание като зеления чай.

➡ Съсредоточете се върху това да имате по-качествен сън, който ще подобри дневната ви будност и ще намали нуждата от кофеин. Ако се борите с безсънието, се консултирайте с вашия личен лекар, за да преодолеете проблема.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 2

Свободни тежести или машини? част 2

24 Март 2018

Предимства и недостатъци на свободните тежести: Свободните тежести са любими на повечето сериозни бодибилдъри, защото правят тренировката много по-еф...

Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва обър...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...