Добър, лош и пристрастяващ ефект!

Добавена на 04 Февруари 2018 | Категория: Статии | Добави в любими
Кофеинът се среща в много от най-разпространените храни и напитки, но най-вече в какаото, кафето, чая, колата и енергийните напитки.

Кофеиновото потребление във Великобритания е нараснало до средно ниво 300 милиграма на ден, най-вече под формата на топли напитки.

Много твърдения сочат, че кофеинът е ергогенно вещество, т.е. повишава ефективността в спорта и фитнеса. Той дори е забранен от Световната анти-допинг агенция до 2004-та година.Добър ефект

Редовната консумация на кофеин може да донесе много ползи за здравето и спортните ви резултати:

1. Будност и възбуда. Кофеинът преминава кръвно-мозъчната бариера и пряко антагонизира рецепторите, които предизвикват намаление на стресовите хормони като адреналина. Това подобрява фокуса, времето за реакция и продуктивността през деня чрез намаляване на умствената умора.

2. Устойчиво представяне в спорта. Приемът на кофеин преди тренировка намалява умората и болката, а в същото време повишава ефективността на атлетите. Като взимате кофеин преди тренировка, вие увеличавате шанса за постигане на нови лични рекорди в залата или на пистата.

3. Подобрено окисляване на мазнините. Доказано е, че постоянното консумиране на кофеин засилва термогенезата и общото окисление на мазнини (мазнини, използвани за енергия) през деня, допринася за загубата на излишните килограми и предотвратява тяхното бързо натрупване.

Лош ефект

1. Странични ефекти. Има няколко добре установени странични ефекта от редовния висок прием на кофеин- нарушения на съня и безсъние, главоболие, сърцебиене, гадене, стомашно-чревни проблеми, диуреза и изпотяване.

2. Приспособяване към него. Кофеинът бързо увеличава броя на аденозин рецепторите в мозъка. С течение на времето това води до по-голяма доза кофеин, която необходима, за да получите същата стимулация като преди. Това понякога може да е доста вредно.

3. Взаимодействието му с някои микроелементи. Кафето съдържа фитати, познати като „анти-хранителни вещества”. Те се свързват с някои минерали като желязото, калция, магнезия и цинка, и им пречат да бъдат абсорбирани.Пристрастяващ ефект

Сигурно се питате как може да направите така, че кофеинът да работи за вас? Ето някои от най-добрите начини за неговата употреба:

➡ Опитайте да използвате кофеина като помощно средство, а не като сламка, за която да се хваните, за да се спасите от лошия начин на живот. Ако приемате кофеин заради второто, бързо ще изградите толерантност към него.

➡ Една малка доза кофеин (3-5 мг на килограм телесно тегло) преди тренировка ще бъде достатъчно за подобряване на представянето ви. Най-добре я консумирайте около 2 часа след хранене за оптимално усвояване.

➡ Тези, които предпочитат да не приемат кофеин, ще имат полза от предтренировъчни продукти.

➡ Ако сте хронично пристрастени към кофеина, то започнете постепенно да страните от него като използвате некофеинови напитки или такива с малко съдържание като зеления чай.

➡ Съсредоточете се върху това да имате по-качествен сън, който ще подобри дневната ви будност и ще намали нуждата от кофеин. Ако се борите с безсънието, се консултирайте с вашия личен лекар, за да преодолеете проблема.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...