DHEA - част 2!

Добавена на 12 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
➡ Положително влияние

Нивата на DHEA в тялото са най-високи в първите месеци след раждането, спадат при детството и се покачват отново по време на юношеството. Оттам нататък обаче нивата на DHEA спадат непрекъснато до края на живота. Именно това кара много спортисти да поемат хормона като препарат.

Поради причината, че това е хормон, а и че е опасен за здравето при злоупотреба, DHEA е обявен за допинг (включително и в България). Въпреки това той се продава под формата на хранителна добавка на много места както по света, така и у нас. В страна като Канада всеки може да се сдобие с DHEA, но само ако представи лекарска рецепта.Хормонът може да се намери както в състава на комплексни препарати, така и като самостоятелен такъв. В комплексните препарати най-често се комбинира с андростендион, но е възможно да се комбинира и с трибулус. Тези вещества заместват до известна степен анаболните стероиди и затова са предпочитани от културистите. Препаратите са на таблетки, за орална употреба, като една таблетка обикновено съдържа 50 мг. DHEA.

➡ Допълнителни физиологични въздействия

Освен че покачва мускулната маса, чрез DHEA по-лесно се изгарят подкожните мазнини. Той увеличава сексуалния нагон и забавя процеса на стареене. Подобно на другите хормони DHEA силно влияе върху настроението и самочувствието. Чрез изследвания е доказано, че хората, намиращи се в депресия, имат ниско ниво на DHEA в кръвта. С поемане на 30-90 мг. от хормона дневно е забелязано чувствително подобряване на настроението им.

От друга страна DHEA намалява и риска от рак, както и контролира нивото на кръвната захар и холестерола. Освен това намалява кръвното налягане и подсилва имунната система. Макар и всички тези ефекти да са много желани, все още няма категорични доказателства, че DHEA е причината за тях.➡ Може ли DHEA да помогне в борбата срещу СПИН

Медицината почти всекидневно открива нови доказателства за позитивното действие на хормона върху човешкия организъм. Според последни лабораторни проучвания лимфоцитите имат собствени рецептори за DHEA. Навярно по този начин хормонът упражнява стимулиращо въздействие по отношение на естествените "стражи " на организма. Затова днес DHEA се използва като преносител на медикаменти за лечение на СПИН, т.е. транспортира лекарствата директно до поразените от болестта клетки.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Каскара Саграда

Каскара Саграда

26 Май 2018

Магическата билка за прочистване на дебелото черво Каскара саграда - известна още като каскара, калифорнийски зърнастец и свещена кора- традиционно е...

Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общо...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...