DHEA - част 1!

Добавена на 11 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
DHEA - стероиден хормон, прохормон.
Дехидроепиандростеронът (DeHydroEpiAndrosterone или съкратено DHEA) е естествен стероиден хормон или вид прохормон. Той се произвежда от холестерола, намиращ се в надбъбречните и полови жлези, мастната тъкан, мозъка и кожата. Освен това ДХЕА е предшественик на андростенедиона, който от своя страна произвежда андрогени, тестостерони, естрогени, естрони и естрадиоли (мъжките и женските полови хормони).

В литературата или другите видове източници можете да срещнете следните синоними на DHEA - Dehydroisoandrosterone, 3β-Hydroxy-5-androsten-17-one, 3β-Hydroxyandrost-5-en-17-one, Dehydroisoandrosterone, Prasterone; trans-Dehydroandrosterone. DHEA е хормонът, който е в най-голямо количество в тялото ни и се намира под формата на DHEA-сулфат в кръвта. Той е важен както за спортистите, така и за културистите, защото по-голямото количество тестостерон в човешкото тялото се образува от него. Както стана ясно тялото ни произвежда DHEA от холестерол. Промишлено хормонът се синтезира от веществата диозогенин и дискорея, които се извличат от сладките картофи (батати).➡ Усвояване от организма

Когато приемате DHEA през устата, той се абсорбира през тънкото черво и се транспортира до черния дроб, където ензимът сулфотрансфераза го превръща в DHEA-сулфат. След това от него тялото синтезира андростендион, тестостерон, естрогини, аднростендиол и 7-оксо-DHEA, като посоката на тези превръщания е строго индивидуална. Ефективността на DHEA може да бъде понижена, ако се приема заедно с веществата 4-адростендион, 4-андростендиол, 19-4 ноарандростендион, които се намират в някои спортни хранителни добавки.

➡ Физиологично въздействие

Счита се, че DHEA повишава нивото на тестостерон в кръвта. Това от своя страна води до увеличаването на мускулната маса и силовите постижения. Разликата между двата DHEA и андростендиона е, че андростендионът се превръща в тестостерон през едно, а DHEA - през две метаболитни стъпала. DHEA обаче има много силен анаболен ефект. Чрез него по-лесно се покачва мускулна маса.

➡ Оптимални дози

Трябва да внимавате винаги, когато приемате някакъв вид хормонален препарат. DHEA не прави изключение. Затова няма да е излишно да се посъветвате със специалист или лекар преди да го вземете. Средната безопасна доза е около 5 - 25 мг на ден. Хората над 60-годишна възраст обаче може да го приемат и по-големи дози - 50 мг на ден за жените и 100 мг. на ден за мъжете.➡ Възможни вредни и странични въздействия

DHEA има странични ефекти, наподобяващи тези на андростендиона. Злоупотребата може да предизвика хормонално разстройство и да наруши функциите на ендокринната система. Тъй като препаратът се взема орално, той има къс полуживот и натоварва до известна степен черния дроб и бъбреците.

Страничните му действия обаче са по-слаби от тези на андростендиона, затова DHEA може да се употребява и от жени (опасността от развитие на мъжки вторични полови белези е по-малка). Възможни е и появата на акне, засилена миризма на потта, сърбеж по главата, менструални смущения, раздразнителност и изтъняване на косата.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...