DHEA - част 1!

Добавена на 11 Март 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
DHEA - стероиден хормон, прохормон.
Дехидроепиандростеронът (DeHydroEpiAndrosterone или съкратено DHEA) е естествен стероиден хормон или вид прохормон. Той се произвежда от холестерола, намиращ се в надбъбречните и полови жлези, мастната тъкан, мозъка и кожата. Освен това ДХЕА е предшественик на андростенедиона, който от своя страна произвежда андрогени, тестостерони, естрогени, естрони и естрадиоли (мъжките и женските полови хормони).

В литературата или другите видове източници можете да срещнете следните синоними на DHEA - Dehydroisoandrosterone, 3β-Hydroxy-5-androsten-17-one, 3β-Hydroxyandrost-5-en-17-one, Dehydroisoandrosterone, Prasterone; trans-Dehydroandrosterone. DHEA е хормонът, който е в най-голямо количество в тялото ни и се намира под формата на DHEA-сулфат в кръвта. Той е важен както за спортистите, така и за културистите, защото по-голямото количество тестостерон в човешкото тялото се образува от него. Както стана ясно тялото ни произвежда DHEA от холестерол. Промишлено хормонът се синтезира от веществата диозогенин и дискорея, които се извличат от сладките картофи (батати).➡ Усвояване от организма

Когато приемате DHEA през устата, той се абсорбира през тънкото черво и се транспортира до черния дроб, където ензимът сулфотрансфераза го превръща в DHEA-сулфат. След това от него тялото синтезира андростендион, тестостерон, естрогини, аднростендиол и 7-оксо-DHEA, като посоката на тези превръщания е строго индивидуална. Ефективността на DHEA може да бъде понижена, ако се приема заедно с веществата 4-адростендион, 4-андростендиол, 19-4 ноарандростендион, които се намират в някои спортни хранителни добавки.

➡ Физиологично въздействие

Счита се, че DHEA повишава нивото на тестостерон в кръвта. Това от своя страна води до увеличаването на мускулната маса и силовите постижения. Разликата между двата DHEA и андростендиона е, че андростендионът се превръща в тестостерон през едно, а DHEA - през две метаболитни стъпала. DHEA обаче има много силен анаболен ефект. Чрез него по-лесно се покачва мускулна маса.

➡ Оптимални дози

Трябва да внимавате винаги, когато приемате някакъв вид хормонален препарат. DHEA не прави изключение. Затова няма да е излишно да се посъветвате със специалист или лекар преди да го вземете. Средната безопасна доза е около 5 - 25 мг на ден. Хората над 60-годишна възраст обаче може да го приемат и по-големи дози - 50 мг на ден за жените и 100 мг. на ден за мъжете.➡ Възможни вредни и странични въздействия

DHEA има странични ефекти, наподобяващи тези на андростендиона. Злоупотребата може да предизвика хормонално разстройство и да наруши функциите на ендокринната система. Тъй като препаратът се взема орално, той има къс полуживот и натоварва до известна степен черния дроб и бъбреците.

Страничните му действия обаче са по-слаби от тези на андростендиона, затова DHEA може да се употребява и от жени (опасността от развитие на мъжки вторични полови белези е по-малка). Възможни е и появата на акне, засилена миризма на потта, сърбеж по главата, менструални смущения, раздразнителност и изтъняване на косата.
BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...