Да се справим със стреса/кортизола

Добавена на 14 Септември 2017 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими

Какво представлява кортизолът?

Кортизолът е стероиден хормон, отделян от надбъбречните жлези. Той често е наричан „хормон на стреса”, защото увеличаването на нивото му води до емоционален и физически стрес.

Това хормон е много повече от прост показател за нивото на стреса, той е необходим за функционирането на почти всяка част от човешкото тяло. Недостигът или превишаването му може да доведе до различни отрицателни физически симптоми и болести.

Чести причини за повишаване на нивото на кортизола са различни притеснения поради проблеми от всекидневието. Това са различни ситуации, в които организмът се стресира физически или психически, а това води до отделяне на големи количества кортизол. Нивото на този хормон е най-високо сутринта и най-малко около полунощ.

Ненормални нива на кортизола

Някои лекарства, включително диуретика спиронолактон и тези при терапия хормона естроген, могат да доведат до повишаване на нивото на кортизола. Ниските нива на този хормон могат да са причинени от лекарствена терапия с андрогени или прекомерни количества фенитоин. Жените в края на бременността и високотренираните спортисти имат по-високи нива на кортизол в организма си.


Влиянието на кортизола върху бодибилдърите


Кортизолът е катаболен хормон. Високите нива на кортизол могат да променят тялото от анаболно (изграждане на мускулатурата) към катаболно (разграждане на мускулатурата) състояние. За да държим нивото на кортизол ниско , трябва да се стремим да сме в позитивно настроение. Опитвайте се да не се напрягате излишно върху неща, които могат да се постигнат и без толкова стрес. Също така, доброто познаване на собственото ви тяло ще е от полза в битката с високите нива на кортизол. Бъдете разумни, когато тренирате или имате физически натоварваща работа. Трябва да разберете как реагира тялото ви при определни ситуации.
Стремете се да визуализирате и да си представяте мускулите като по-големи, тъй като това успокоява ума. Вашето тяло ще е по-спокойно от обичайното.

Как да намалите нивото на кортизол?

Много от вас вероятно се питат как може да намалите нивото на кортизол в организма си. Има много различни начини, вариращи от по-добро справяне със стресовите ситуации до приемане на лекарства. Ние ви препоръчваме да не използвате лекарства в битката с кортизола. Ако смятате, че нивото на този хормон в тялото ви е твърде високо, трябва да се прегледате при лекар и да предприемете адекватни действия.

При повечето от нас високите нива на кортизол се дължат на стреса, с който сами се натоварваме. Трябва да се опитаме да не се тревожим толкова. Ако сте от тези хора, които винаги се притесняват за щяло и нещяло, трябва да се запитате защо го правите.

Трябва да гледате спокойно на всяка ситуация от ежедневието и да не отдавате прекалено високо внимание, ако не го заслужава. Ако имате физически трудна работа, опитайте се да ядете малки закуски през целия ден, за да получите енергия. Вашето тяло не трябва да разчита на мускулната тъкан за снабдяване с енергия.
Тя трябва да се извлича от храната, която консумирате.

Заключение:Въпреки че нивото на кортизол не е толкова важно като диетата и тренировките, то трябва да бъде взето на сериозно. В борбата за изграждане на мускулна маса всяко нещо може да помогне. Намаляването на нивото на кортизол ще направи вашето тяло по-малко катаболно, което означава анаболно състояние, т.е. организмът ви ще е в позиция да изгражда мускули

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Спирулина – изворът на живота!

Спирулина – изворът на живота!

14 Август 2018

Спирулината е позната още по времето на древните маи и ацтеки, които са укрепвали и подмладявали организма си с нейна помощ. Едноклетъчните сини водо...

Какво е Бакопа мониери ?

Какво е Бакопа мониери ?

10 Август 2018

Бакопа е блатна билка, позната от векове в традиционната индийска медицина. Друго популярно нейно име е брахм...

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

FA ви дава възстановяване за всеки ден!

02 Август 2018

FA Nutrition е повече от екстремна марка! Създадоха един от най - добрите продукти, които се борят за възстан...

Ново от FA NUTRITION!

Ново от FA NUTRITION!

01 Август 2018

Уникален нов продукт от любимата ви марка FA NUTRITION! Той не само ще накара мускула да достигне заветни ра...