Често уриниране - кои храни и напитки са отговорни за него?

Добавена на 24 Февруари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Честото уриниране не винаги е свързано с болестно състояние. Може да се дължи и на прием на храни и напитки, стимулиращи отделянето на урина.

Хидратацията на организма е необходима за поддържане на доброто здраве. Благодарение на нея клетките функционират правилно и се стимулира дейността на бъбреците. За да получава организмът ни необходимото количество вода, е препоръчително да се поемат повече от 2 литра течности на ден. По-големи количества могат да предизвикат по-често уриниране.

При страдащи от свръхактивен пикочен мехур се препоръчва около 1 литър течности дневно, както и въздържане от прием на течности непосредствено преди лягане.Алкохол


Бирата, виното, алкохолът въобще има свойството да дехидратира. Това се дължи на факта, че алкохолът възпрепятства предаването на сигнали между мозъка и пикочния мехур, свързани с освобождаването му. Ето защо, страдащите от инконтиненция е препоръчително да не консумират спиртни напитки.

Кофеин


Кофеинът стимулира пикочния мехур и действа като диуретик. Ограничаването на храни и напитки, богати на кофеин може да помогне за регулиране на дейността на пикочния мехур.

Кисели храни и напитки


Цитрусовите плодове и сокове, както и доматите, съдържат кисели вещества, които предизвикат възпаление при хиперактивен пикочен мехур, затова е препоръчително да се избягват при проблеми с уринирането. Същото се отнася по отношение консумацията на кафе и чай.Пикантни храни


Пикантните храни предизвикват дразнене не само на стомаха, но и на пикочния мехур, в следствие на което може да възникне инфекция. Не е необходимо да се лишавате от хапването на пикантни подправки и храни, тъй като те могат да бъдат и полезни за здравето, необходимо е само да се намали количеството им.

Сладкото


Захарта, медът и изкуствените подсладители в някои случаи имат негативно въздействие върху организма. Те също предизвикат възпаление на пикочния мехур и пикочните канали, което е още един аргумент за ограничаване на употребата им.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...