Често уриниране - кои храни и напитки са отговорни за него?

Добавена на 24 Февруари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Честото уриниране не винаги е свързано с болестно състояние. Може да се дължи и на прием на храни и напитки, стимулиращи отделянето на урина.

Хидратацията на организма е необходима за поддържане на доброто здраве. Благодарение на нея клетките функционират правилно и се стимулира дейността на бъбреците. За да получава организмът ни необходимото количество вода, е препоръчително да се поемат повече от 2 литра течности на ден. По-големи количества могат да предизвикат по-често уриниране.

При страдащи от свръхактивен пикочен мехур се препоръчва около 1 литър течности дневно, както и въздържане от прием на течности непосредствено преди лягане.Алкохол


Бирата, виното, алкохолът въобще има свойството да дехидратира. Това се дължи на факта, че алкохолът възпрепятства предаването на сигнали между мозъка и пикочния мехур, свързани с освобождаването му. Ето защо, страдащите от инконтиненция е препоръчително да не консумират спиртни напитки.

Кофеин


Кофеинът стимулира пикочния мехур и действа като диуретик. Ограничаването на храни и напитки, богати на кофеин може да помогне за регулиране на дейността на пикочния мехур.

Кисели храни и напитки


Цитрусовите плодове и сокове, както и доматите, съдържат кисели вещества, които предизвикат възпаление при хиперактивен пикочен мехур, затова е препоръчително да се избягват при проблеми с уринирането. Същото се отнася по отношение консумацията на кафе и чай.Пикантни храни


Пикантните храни предизвикват дразнене не само на стомаха, но и на пикочния мехур, в следствие на което може да възникне инфекция. Не е необходимо да се лишавате от хапването на пикантни подправки и храни, тъй като те могат да бъдат и полезни за здравето, необходимо е само да се намали количеството им.

Сладкото


Захарта, медът и изкуствените подсладители в някои случаи имат негативно въздействие върху организма. Те също предизвикат възпаление на пикочния мехур и пикочните канали, което е още един аргумент за ограничаване на употребата им.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...