Често уриниране - кои храни и напитки са отговорни за него?

Добавена на 24 Февруари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Честото уриниране не винаги е свързано с болестно състояние. Може да се дължи и на прием на храни и напитки, стимулиращи отделянето на урина.

Хидратацията на организма е необходима за поддържане на доброто здраве. Благодарение на нея клетките функционират правилно и се стимулира дейността на бъбреците. За да получава организмът ни необходимото количество вода, е препоръчително да се поемат повече от 2 литра течности на ден. По-големи количества могат да предизвикат по-често уриниране.

При страдащи от свръхактивен пикочен мехур се препоръчва около 1 литър течности дневно, както и въздържане от прием на течности непосредствено преди лягане.Алкохол


Бирата, виното, алкохолът въобще има свойството да дехидратира. Това се дължи на факта, че алкохолът възпрепятства предаването на сигнали между мозъка и пикочния мехур, свързани с освобождаването му. Ето защо, страдащите от инконтиненция е препоръчително да не консумират спиртни напитки.

Кофеин


Кофеинът стимулира пикочния мехур и действа като диуретик. Ограничаването на храни и напитки, богати на кофеин може да помогне за регулиране на дейността на пикочния мехур.

Кисели храни и напитки


Цитрусовите плодове и сокове, както и доматите, съдържат кисели вещества, които предизвикат възпаление при хиперактивен пикочен мехур, затова е препоръчително да се избягват при проблеми с уринирането. Същото се отнася по отношение консумацията на кафе и чай.Пикантни храни


Пикантните храни предизвикват дразнене не само на стомаха, но и на пикочния мехур, в следствие на което може да възникне инфекция. Не е необходимо да се лишавате от хапването на пикантни подправки и храни, тъй като те могат да бъдат и полезни за здравето, необходимо е само да се намали количеството им.

Сладкото


Захарта, медът и изкуствените подсладители в някои случаи имат негативно въздействие върху организма. Те също предизвикат възпаление на пикочния мехур и пикочните канали, което е още един аргумент за ограничаване на употребата им.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...