Често уриниране - кои храни и напитки са отговорни за него?

Добавена на 24 Февруари 2017 | Категория: Статии | Добави в любими

Честото уриниране не винаги е свързано с болестно състояние. Може да се дължи и на прием на храни и напитки, стимулиращи отделянето на урина.

Хидратацията на организма е необходима за поддържане на доброто здраве. Благодарение на нея клетките функционират правилно и се стимулира дейността на бъбреците. За да получава организмът ни необходимото количество вода, е препоръчително да се поемат повече от 2 литра течности на ден. По-големи количества могат да предизвикат по-често уриниране.

При страдащи от свръхактивен пикочен мехур се препоръчва около 1 литър течности дневно, както и въздържане от прием на течности непосредствено преди лягане.Алкохол


Бирата, виното, алкохолът въобще има свойството да дехидратира. Това се дължи на факта, че алкохолът възпрепятства предаването на сигнали между мозъка и пикочния мехур, свързани с освобождаването му. Ето защо, страдащите от инконтиненция е препоръчително да не консумират спиртни напитки.

Кофеин


Кофеинът стимулира пикочния мехур и действа като диуретик. Ограничаването на храни и напитки, богати на кофеин може да помогне за регулиране на дейността на пикочния мехур.

Кисели храни и напитки


Цитрусовите плодове и сокове, както и доматите, съдържат кисели вещества, които предизвикат възпаление при хиперактивен пикочен мехур, затова е препоръчително да се избягват при проблеми с уринирането. Същото се отнася по отношение консумацията на кафе и чай.Пикантни храни


Пикантните храни предизвикват дразнене не само на стомаха, но и на пикочния мехур, в следствие на което може да възникне инфекция. Не е необходимо да се лишавате от хапването на пикантни подправки и храни, тъй като те могат да бъдат и полезни за здравето, необходимо е само да се намали количеството им.

Сладкото


Захарта, медът и изкуствените подсладители в някои случаи имат негативно въздействие върху организма. Те също предизвикат възпаление на пикочния мехур и пикочните канали, което е още един аргумент за ограничаване на употребата им.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...