Българското чудо - Кисело мляко!

Добавена на 01 Февруари 2017 | Категория: Хранене | Добави в любими

Да започнем с малко история, предполага се че българското кисело мляко води началото си от млечнокиселата напитка „кумис”, която прабългарите приготвяли от кобилешко мляко. Друга теория свързва неговото възникване с траките. Траките забелязали, че прокисналото мляко се запазва по - продължително от прясното. Чрез прибавяне на прокиснало мляко в прясно сварено получили продукт известен като квасено мляко или „прокиш”. Прабългарите произвеждали и кисело мляко под името „катък”, като подквасвали прясно овче мляко с „размивка” от сирене.

За пръв път киселото мляко било изследвано от Стамен Григоров. През 1905 г. той я описал като състояща се от една пръчковидна и една кълбовидна млечнокисела бактерия. През 1907 г. пръчковидната бактерия е наречена Lactobacillus bulgaricus. През 1917 г. Orla Jensen доказва, че при производството на кисело мляко освен Lactobacillus bulgaricus участват и коки (кълбовидни микроорганизми) наречени Streptococcus thermophilus. Под действието на Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus в киселото мляко настъпват промени в млечната захар, в белтъчните вещества и в млечната мазнина и се формират неговия вкус и аромат.



Българското кисело мляко и щамовете от Lactobacillus bulgaricus са продукти, патентовани в Патентното ведомство на Р България.
Българското кисело мляко, според определението на БДС 12-82, се произвежда само от 2 съставки: мляко - отговарящо на съответните нормативни разпоредби и в хармония с Европейското законодателство и закваска. Продуктите, съдържащи и друго, например сухо мляко, соя, нишесте, консерванти за спиране на ферментацията, не са българско кисело мляко. Киселото мляко отговарящо на БДС 12-82 има съответния надпис на опаковката си.

Понеже стандартът БДС 12-82 е морално остарял и в момента няма реален производител на Българско кисело мляко съгласно БДС 12-82, Българският институт за стандартизация свика работна група за създаване на нов стандарт за Българско кисело мляко.



Ето и търсените свойства на киселото мляко:

Все повече нараства интересът по отношение на връзката между храната, съдържанието на холестерол в кръвта и сърдечносъдовите заболявания. Храни, които понижават високото съдържание на холестерол в серума на кръвта, са изключително желани. Редовното приемане на кисело мляко намалява значително холестерола в серума на кръвта. Обикновено съдържанието на холестерол значително се понижава в продължение на 7 дни от началото на приемане на киселото мляко. Киселото мляко е ценна добавка в храната на диабетиците, която трябва да бъде с намалено съдържание на мазнина, за да се осигури по-добро понасяне на въглехидратите. Това налага киселото мляко за диабетици да се приготвя от обезмаслено мляко.



При приемането на антибиотици през устата биологичното равновесие в червата се разстройва. В резултат настъпват тежки заболявания на храносмилателната система. Системното приемане на кисело мляко се отразява изключително благоприятно върху възстановяването на биологичното равновесие на чревната микрофлора. Редовното му консумиране спомага за създаването и поддържането на неспецифични имунологични реакции в организма на човека. Това е от особено значение при приемането на стерилни храни, което се свързва с появата на някои вирусни заболявания, особено на хепатит. Като цяло киселото мляко има имуностимулиращ ефект. То е ефикасно средство против диариите, запека и други стомашно-чревни болести. Помага за главоболието и е особено известно за премахването на махмурлука. И благодарение на всичките си тези лечебни свойства българското кисело мляко допринася за по-бавното стареене на организма.




Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранене
Кои са топ 4  храните, които обичаме, но тялото ни ненавижда?

Кои са топ 4 храните, които обичаме, но тялото ни ненавижда?

16 Юни 2017

Тук ще предоставим 5 храни, които трябва да изключите от менюто си, защото чисто и просто затормозяват тялото ви! #1 Понички и всякакви сладкиши от...

Грешки в диетите

Грешки в диетите

25 Април 2017

Едва ли е необходимо да обсъждаме важността на коректната и пълна билдърска диета като част от общия успех. Н...

Какво да хапваме преди тренировка?

Какво да хапваме преди тренировка?

21 Април 2017

Ако изберете правилните предтренировъчни храни, непременно ще усетите разликата – ще имате повече сила и енер...

Супер храна  - Фъстъчено масло!

Супер храна - Фъстъчено масло!

15 Март 2017

Фъстъчено масло е бърз и лесен начин за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен, че е полез...