Гръбнакът и кръста на фитнес трениращите

Добавена на 29 Февруари 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Много пъти от хората, които тренират с тежести, чуваме изрази като „схванах се в кръста”, „отсече ме в гърба”, „гърба ме боли”. Разбира се, това не е случайно. Като правило, това са травми, свързани с вдигането на тежести, макар и понякога от неправилно леко движение. Но също така могат да възникнат структурно-функционални изменения на тъканите. Наред с това, предразположението към травми често се определя от диспропорциите в развитието на мускулите.

По правило, причините за тези болки върху гръбнака, са механични фактори. Интересно е да се отбележи, че недостатъчното натоварване на гръбнака (билдери, които не клякат) може да доведе до дистрофия и нарушаване на обмяната в тези структури. На тези, които клякат, няма да им се случи това. Или механичният фактор може да се раздели на две – от недостатъчно натоварване или от претоварване. Претоварването може да се формулира така: структурата на гръбнака не може да се възстанови между тренировките и всеки път се поврежда все повече. Последствията са травма или заболяване на тази структура.

Разместване на междупрешленните дискове на гърба


Това е може би най-често срещаната травма на гръбнака. Не винаги разместването е придружено със съществено повреждане на тъканите. Гръбнакът е устроен по такъв начин, че да бъде подвижен, да амортизира и да бъде подвижен. Причините за разместването могат да бъдат подредени така.

Когато прешлените се подлагат на натоварване, се дестабилизира тяхното взаимно разположение. Механизмът, който активира съответните мускули, работи некоректно. Съкратителната дейност на скелетните мускули е координирана с нервната система. Затова нарушаването на съкратителната дейност на дълбоките мускули на гърба, като правило има неврологична природа. Върху правилното взаиморазположение на прешлените влияе не само навременното съкращаване на тези мускули, но и съотношението на техния тонус. Често пъти структурата на гръбнака и кръста се подлагат на натоварване, на което те не могат да противостоят. Разместването на междупрешленните дискове бързо се възстановява, тъй като имаме асиметрично напрежение на гръбначното съединяване. Мускулите около гръбнака бързо наместват дисковете на прешлените.


Причините - неправилна техника при изпълнението на упражненията


Най-травмоопасни са базовите упражнения, натоварващи гръбнака динамично. Най-разпространената грешка при изпълнението на клек, тяга и гребане и техните варианти е така нареченото „незадържане” на поясната лордоза. Като правило, то се изразава в това, че кръстният и гръдният отдели на гръбнака се превръщат в една голяма кифоза. Това увеличава натоварването на мускулите-разгъвачи на гърба, което не е толкова страшно, в сравнение с увеличаването и на нефизиологичността на силите, които действат върху мускулите, ставните връзки и дисковете на гръбнака.

Какво да правим ?


1) Изпълнявайте упражнения, които рязтягат мускулите на задната част на бедрата.
2) Тренирайте мускулите в областта на кръста (хиперекстензии, „добро утро”, мъртва тяга, гребане)
3) Избягвайте да се задържате в пози „дъга” на кръстната област
4) Спазвайте стриктен стил на изпълнение при клякането, тягата, повдигането от лег, бицепсовото сгъване, гребането с щанга.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети: кръст, гръбнак

Коментари

 • Anonimus
  boikomoiko какво означава поза "дъга"
  29 Февруари в 14:38
 • Anonimus
  Ivan Boikomoiko, tova znachi pregurbvane
  29 Февруари в 14:43
 • Anonimus
  Болшинството комплексирани шопари в залите слагат колосални тежести непосилни за тях. Вият, реват, хвърлят по земята. Хубавото е, че след няколко месеца се освобождава залата от присъствието им.
  10 Юли в 10:42
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Важни, първи стъпки!

Важни, първи стъпки!

23 Юни 2018

Независимо дали ви е писнало да сте залепени за дивана в хола или не сте тренирали от дълго време, този наръчник е за вас. Сигурно сте притеснени и не...

Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна ...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...