Астрагалус!

Добавена на 11 Декември 2016 | Категория: Статии | Добави в любими
Astragalus е род многогодишни тревисти растения от семейство Бобови, чиито видове намират приложение като билки. Най-често като такива се използват Astragalus membranaceus и Astragalus glycyphyllos. Родът произхожда от областта на северен и източен Китай, Монголия и Корея. Освен в Азия, той е разпространен почти в цяла Европа, включително и в България (до 1800 m н.в.).

Обитават както равнините и горските райони, така и скалистите местности на планините. Растението може да се срещне и с няколко народни имена – клинавиче, орлови нокти или сграбиче.
Надземните части на това растение съдържат флавоноиди, дъбилни вещества, сапонини, органични киселини, аскорбинова киселина (витамин С), глициризин, аспарагин, микроелементи и други. За лечебни цели се използват както надземните му части (стъбла и листа), така и кореновата система. Употребява се под формата на тинктура (алкохолен екстракт), капсули или таблетки и разтвор за мазане (дермална употреба).

Astragalus membranaceus се използва в традиционната китайска медицина в продължение на хиляди години, често в комбинация с други билки, най-често за общо укрепване на организма срещу болестни състояния. Той е силен адаптоген, което означава, че има благоприятен ефект при въздействие на стрес от всякакъв вид (физически, психически, емоционален). Има и антиоксидантни свойства, т.е. предпазва клетките от негативното въздействие на свободните радикали (отпадъчни метаболитни продукти).

В най-общ план действието на тази билка може да се обобщи по този начин:

➡ Значително подобрява ефективността на имунната система – стимулира производството на бели кръвни клетки, засилва активността на Т-убийците, увеличава броя им и тяхната агресивност. От друга страна повишава производството на интерферон в организма, което увеличава съпротивителните сили срещу вирусни инфекции. Има свойството да възстановява функционалността на увредените имунни клетки при болни от рак

➡ Предпазва черния дроб от токсини

➡ Повлиява благоприятно проблеми с репродуктивната система при жените – бяло течение, маточно кървене, болезнена или нередовна менструация, аменорея, недостатъчна лактация, безплодие

➡ Препоръчва се при възпалителни процеси, болки и подуване в стомаха и червата

➡ Има диуретичен ефект

➡ Укрепва сърдечно-съдовата система и регулира кръвното налягане

➡ Намира приложение при лечението на анорексия, артрит, малария, бъбречни възпаления, хепатит, хронична умора и други

➡ Подобрява общия тонус на организма, намалява умората и влиянието на стреса, увеличава физическата издържливост и енергичността
Прием и дозировка:

Допустимите дози варират между 1 и 25 грама дневно, в зависимост от формулацията и целите. За постигане на оптимален ефект се препоръчва да използвате стандартизирана хранителна добавка и да се придържате към препоръките й за употреба.

В препоръчителните дози билката няма сериозни странични ефекти и употребата й се смята за безопасна. Понякога високите дози оказват негативно влияние върху имунната система.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...