Анаболен прозорец - част 1

Добавена на 08 Октомври 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Чували сте стария израз „Времето е всичко”, нали? Тази поговорка е най-вярна, когато става въпрос за протеино-въглехидратните суплементи, с които започват естествените анаболни процеси в тялото ви.

Най-резонното време за прием им е преди упражнения – за повишаване на енергията; с хранене с повече калории; или след тренировка за ускоряване на мускулното възстановяване. Последното – следтренировъчната суплементация – е обект на много изследвания и резултатите са направо удивителни.Точно за това ще стане въпрос – за времето за прием на тези суплементи така, че да използвате максимално възможностите на своя анаболен прозорец.

Но преди това малко пояснение. След тренировката с тежести има кратък период, в който мускулите са най-склонни към синтез на гликоген и протеин. Тази рамка във времето е веднага след тренировка и се нарича анаболен прозорец. През това време мускулите ви, повредени от тежките натоварвания и с намалено съдържание на аминокиселини, се нуждаят от възстановителна работа, която може да бъде обезпечена от подходящи хранителни съставки.

Че този анаболен прозорец е наистина реален, го доказаха учените – когато вземете суплементи с въглехидрати веднага след трненировка, попълването на гликогена в мускулите е по-бързо, ако ги вземете два часа след тренировка. А колкото по-бързо се попълнят тези запаси, толкова по-добро ще е възстановяването и по-добра ще е следващата тренировка. Доказано е и че попълването на мускулния гликоген е по-добро при суплементи с протеин и въглехидрати, отколкото само с въглехидрати. И още нещо – синтезът на протеин в мускулите след тренировка е по-голям и засилен 3 часа след нея, отколкото след 24 часа или 48 часа.

Чрез суплементи на тази основа се повишава и нивото на метаболизма ви в покой (НМП) – заради зисиления синтез на протеин. НМП включва основното метаболитно ниво (енергията, необходима за контрол над жизненоважни дейности като дишане, сърцебиене, отделяне на хормони и активност и активност на нервната система), но и дейности, несвързани с упражнения – храносмилане, реакции на стрес, на студено и топло и т.н.

Колкото нивото ви на метаболизма в покой е по-високо, толкова по-вероятно е да стопите повече подкожна мазнина. Приемът на протеинно-въглехидратни суплементи веднага след тренировка има още един плюс: стимулира отделянето на инсулина и хормона на растежа, създавайки така анаболна среда за мускулен растеж. И това също може да се изрази с две думи: анаболен прозорец. Въпросът е как да го отворим.Много просто – до 30 минути след тренировка вземете смес от протеинно-въглехидратен суплемент под формата на шейк или спортен бар. Тук обаче се налага пояснение. Този тип суплемент е просто суплемент от диетата ви и ефектът от него е най-добър, когато калориите, които приемате чрез храната, са повече. С други думи суплементите и калорийният прием не работят независимо един от друг, а заедно. Не разчитайте да минете само с едното или само с другото. За да държите анаболния си прозорец отворен, е необходима висококалорийна хранителна програма – тялото ви трябва да е предимно в състояние на растеж, тъй като го зареждате правилно и редовно с хранителни съставки.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...