Анаболен прозорец - част 1

Добавена на 08 Октомври 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Чували сте стария израз „Времето е всичко”, нали? Тази поговорка е най-вярна, когато става въпрос за протеино-въглехидратните суплементи, с които започват естествените анаболни процеси в тялото ви.

Най-резонното време за прием им е преди упражнения – за повишаване на енергията; с хранене с повече калории; или след тренировка за ускоряване на мускулното възстановяване. Последното – следтренировъчната суплементация – е обект на много изследвания и резултатите са направо удивителни.Точно за това ще стане въпрос – за времето за прием на тези суплементи така, че да използвате максимално възможностите на своя анаболен прозорец.

Но преди това малко пояснение. След тренировката с тежести има кратък период, в който мускулите са най-склонни към синтез на гликоген и протеин. Тази рамка във времето е веднага след тренировка и се нарича анаболен прозорец. През това време мускулите ви, повредени от тежките натоварвания и с намалено съдържание на аминокиселини, се нуждаят от възстановителна работа, която може да бъде обезпечена от подходящи хранителни съставки.

Че този анаболен прозорец е наистина реален, го доказаха учените – когато вземете суплементи с въглехидрати веднага след трненировка, попълването на гликогена в мускулите е по-бързо, ако ги вземете два часа след тренировка. А колкото по-бързо се попълнят тези запаси, толкова по-добро ще е възстановяването и по-добра ще е следващата тренировка. Доказано е и че попълването на мускулния гликоген е по-добро при суплементи с протеин и въглехидрати, отколкото само с въглехидрати. И още нещо – синтезът на протеин в мускулите след тренировка е по-голям и засилен 3 часа след нея, отколкото след 24 часа или 48 часа.

Чрез суплементи на тази основа се повишава и нивото на метаболизма ви в покой (НМП) – заради зисиления синтез на протеин. НМП включва основното метаболитно ниво (енергията, необходима за контрол над жизненоважни дейности като дишане, сърцебиене, отделяне на хормони и активност и активност на нервната система), но и дейности, несвързани с упражнения – храносмилане, реакции на стрес, на студено и топло и т.н.

Колкото нивото ви на метаболизма в покой е по-високо, толкова по-вероятно е да стопите повече подкожна мазнина. Приемът на протеинно-въглехидратни суплементи веднага след тренировка има още един плюс: стимулира отделянето на инсулина и хормона на растежа, създавайки така анаболна среда за мускулен растеж. И това също може да се изрази с две думи: анаболен прозорец. Въпросът е как да го отворим.Много просто – до 30 минути след тренировка вземете смес от протеинно-въглехидратен суплемент под формата на шейк или спортен бар. Тук обаче се налага пояснение. Този тип суплемент е просто суплемент от диетата ви и ефектът от него е най-добър, когато калориите, които приемате чрез храната, са повече. С други думи суплементите и калорийният прием не работят независимо един от друг, а заедно. Не разчитайте да минете само с едното или само с другото. За да държите анаболния си прозорец отворен, е необходима висококалорийна хранителна програма – тялото ви трябва да е предимно в състояние на растеж, тъй като го зареждате правилно и редовно с хранителни съставки.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Заместители на захарта! част 2

Заместители на захарта! част 2

18 Февруари 2018

Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или полезни, тъй като те са станали неизменна ча...

Заместители на захарта! част 1

Заместители на захарта! част 1

17 Февруари 2018

Днешно време хората масово разчитат на изкуствени овкусители, при спортуващите фитнес най-често се използват з...

Как да преборим апетита за лоша храна?

Как да преборим апетита за лоша храна?

11 Февруари 2018

Вероятно една от най-големите пречки по нашия път към перфектното тяло е нашата неспособност да елиминираме ап...

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

Важносста на ензими те и кой за какво служи! част 2

10 Февруари 2018

• Протеази (пепсин и трипсин) Rнзими, които разграждат белтъчините. Пепсинът разгражда белтъчините до по-прос...