Анаболен прозорец - част 1

Добавена на 08 Октомври 2017 | Категория: Статии | Добави в любими
Чували сте стария израз „Времето е всичко”, нали? Тази поговорка е най-вярна, когато става въпрос за протеино-въглехидратните суплементи, с които започват естествените анаболни процеси в тялото ви.

Най-резонното време за прием им е преди упражнения – за повишаване на енергията; с хранене с повече калории; или след тренировка за ускоряване на мускулното възстановяване. Последното – следтренировъчната суплементация – е обект на много изследвания и резултатите са направо удивителни.Точно за това ще стане въпрос – за времето за прием на тези суплементи така, че да използвате максимално възможностите на своя анаболен прозорец.

Но преди това малко пояснение. След тренировката с тежести има кратък период, в който мускулите са най-склонни към синтез на гликоген и протеин. Тази рамка във времето е веднага след тренировка и се нарича анаболен прозорец. През това време мускулите ви, повредени от тежките натоварвания и с намалено съдържание на аминокиселини, се нуждаят от възстановителна работа, която може да бъде обезпечена от подходящи хранителни съставки.

Че този анаболен прозорец е наистина реален, го доказаха учените – когато вземете суплементи с въглехидрати веднага след трненировка, попълването на гликогена в мускулите е по-бързо, ако ги вземете два часа след тренировка. А колкото по-бързо се попълнят тези запаси, толкова по-добро ще е възстановяването и по-добра ще е следващата тренировка. Доказано е и че попълването на мускулния гликоген е по-добро при суплементи с протеин и въглехидрати, отколкото само с въглехидрати. И още нещо – синтезът на протеин в мускулите след тренировка е по-голям и засилен 3 часа след нея, отколкото след 24 часа или 48 часа.

Чрез суплементи на тази основа се повишава и нивото на метаболизма ви в покой (НМП) – заради зисиления синтез на протеин. НМП включва основното метаболитно ниво (енергията, необходима за контрол над жизненоважни дейности като дишане, сърцебиене, отделяне на хормони и активност и активност на нервната система), но и дейности, несвързани с упражнения – храносмилане, реакции на стрес, на студено и топло и т.н.

Колкото нивото ви на метаболизма в покой е по-високо, толкова по-вероятно е да стопите повече подкожна мазнина. Приемът на протеинно-въглехидратни суплементи веднага след тренировка има още един плюс: стимулира отделянето на инсулина и хормона на растежа, създавайки така анаболна среда за мускулен растеж. И това също може да се изрази с две думи: анаболен прозорец. Въпросът е как да го отворим.Много просто – до 30 минути след тренировка вземете смес от протеинно-въглехидратен суплемент под формата на шейк или спортен бар. Тук обаче се налага пояснение. Този тип суплемент е просто суплемент от диетата ви и ефектът от него е най-добър, когато калориите, които приемате чрез храната, са повече. С други думи суплементите и калорийният прием не работят независимо един от друг, а заедно. Не разчитайте да минете само с едното или само с другото. За да държите анаболния си прозорец отворен, е необходима висококалорийна хранителна програма – тялото ви трябва да е предимно в състояние на растеж, тъй като го зареждате правилно и редовно с хранителни съставки.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Етикети:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия организъм в течение на денонощието търпи изве...

На пътеката или навън?

На пътеката или навън?

15 Април 2018

Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак им...

Перфектна комбинация!

Перфектна комбинация!

14 Април 2018

BCAA - Аминокиселини разклонена верига Най - вероятно знаете, че аминокиселините с разклонена верига (BCAA)- ...

Джим Стопани за хранителните добавки!

Джим Стопани за хранителните добавки!

12 Април 2018

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...