9 мита, с които всеки начинаещ във фитнеса трябва да е наясно

Добавена на 16 Август 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Сигурно ги чувате постоянно. По телевизията, във фитнес залата, от приятели, дори в супермаркета. Защо? Нямаме идея. Може би заради подвеждащата реклама.

Незнанието на истината, която се крие зад тези митове, може да бъде голяма пречка за изграждането на чиста мускулна маса и оформяне на коремните плочки. Време е да разкрием за какво става въпрос.

Мит 1 : Натрупването на мускулна маса е процесът на превръщане на мазнините в мускули. Така че е ОК да е качите малко мазно, което след това може да преобразувате.


Истината е различна. Когато качвате мускулна маса, вашата цел трябва да бъде развиване единствено на мускулите без натрупване на излишни мазнини. Ако намалите калориите твърде рязко, ще загубите мускулна маса, а ако ги увеличите спонтанно, то ще натрупате мазнини. Не се обезкуражавайте, ако не виждате увеличение на теглото си всеки следващ ден в основен период на качване. Това всъщност е добре, защото ако има нещо подобно, то означава, че се омазнявате, което определено не е вашата цел.

Мит 2: Трябва да увеличите приема си на калории с 1000 над границата за поддържане на теглото, за да изграждате мускулна маса.


Истината е, че е възможно увеличите мускулния си размер с по-малко нарастване на калориите. Това ще ви помогне и да не се омазните. 200 калории ще са ви достатъчни, за да растете оптимално.

Мит 3: Яйчният жълтък трябва да бъде избягван, защото съдържа много мазнини и холестерол.


През „Златната ера” (70-те и 80-те години) на бодибилдинга се е вярвало, че е добре да се консумират цели яйца. В наши дни практиката е различна и жълтъкът се отбягва. Въпросът е там, че в него се съдържат най-важните хранителни елементи на яйцето. Холестеролът в жълтъка изобщо не е толкова вреден, за да се лишавате от тези хранителни вещества.

Мит 4 : Не е нужно да внимавам с хранителния си режим, защото докато тренирам тялото ми ще развива единствено мускули без нужда от специална диета.


Дори когато някой е на стероиди, няма да расте, ако не приема достатъчно градивни елементи и минерали от храната.

Мит 5 : Стероидите са чудо, което ни е дадено от Бог, за да станем невероятно мускулести и силни.


Мислете за стероидите като за инжектиране на строителни работници в тялото си. Ако имате множество работници на едно място, а нямате достатъчно градивен материал или пък просто нямате от правилния, не може да очаквате резултати.

Мит 6 : Изпълняването на много повторения ни прави по-релефни, а по-малкото повторения значат по-голям размер.


Целта е винаги да запазвате мускулната си маса на всяка цена. Особено ако сваляте килограми. Мускулната хипертрофия все още е нормален процес при намаляването на теглото. Така че по-малките тежести и повечето повторения са безсмислени при изграждане на мускулна маса, а и в период на сваляне. Единственият начин да намалите, запазите или дори да увеличите размерите си е да се фокусирате върху хранителния режим.

Мит 7 : По-дългите тренировки значат по-големи мускули.


Това не е съвсем вярно, освен ако не сте опитен професионалист. Продължителните тренировки единствено могат да откажат някой начинаещ от фитнеса. Също така, хората, които тренират по-дълго от час, най-често претренират. Има кльощави момчета, които напразно прекарват часове в залата, надявайки се да станат големи.

Мит 8 : Ако не ви боли, значи не растете.


Най-добрият индикатор за мускулния растеж е прогресът в тренировките. Може да вдигнете 2 соди около 900 пъти и да изпитвате мускулна треска на другия ден, но това не означава, че растете.

Мит 9 : Креатинът е стероид.


Стероидите са синтетична версия на тестостерона. Креатинът няма никаква връзка с това. Общо казано, той помага за увеличаване продукцията на аденозин трифосфат, който служи като катализатор за клетъчните процеси в мускулите и други биологични функции.
Етикети: фитнес, начинаещи

Коментари

  • Anonimus
    stefan Мит 6 не е изцяло верен.По-големият брой повторения в период на чистене съчетан с правилен хранителен режим и цел саркоплазмена хипертрофия също увеличава мускулната маса.
    14 Юли в 18:01
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по време на тренировките. Едно изследване в Уни...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...

На пътеката или навън?

На пътеката или навън?

15 Април 2018

Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак им...