9 мита, с които всеки начинаещ във фитнеса трябва да е наясно

Добавена на 16 Август 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Сигурно ги чувате постоянно. По телевизията, във фитнес залата, от приятели, дори в супермаркета. Защо? Нямаме идея. Може би заради подвеждащата реклама.

Незнанието на истината, която се крие зад тези митове, може да бъде голяма пречка за изграждането на чиста мускулна маса и оформяне на коремните плочки. Време е да разкрием за какво става въпрос.

Мит 1 : Натрупването на мускулна маса е процесът на превръщане на мазнините в мускули. Така че е ОК да е качите малко мазно, което след това може да преобразувате.


Истината е различна. Когато качвате мускулна маса, вашата цел трябва да бъде развиване единствено на мускулите без натрупване на излишни мазнини. Ако намалите калориите твърде рязко, ще загубите мускулна маса, а ако ги увеличите спонтанно, то ще натрупате мазнини. Не се обезкуражавайте, ако не виждате увеличение на теглото си всеки следващ ден в основен период на качване. Това всъщност е добре, защото ако има нещо подобно, то означава, че се омазнявате, което определено не е вашата цел.

Мит 2: Трябва да увеличите приема си на калории с 1000 над границата за поддържане на теглото, за да изграждате мускулна маса.


Истината е, че е възможно увеличите мускулния си размер с по-малко нарастване на калориите. Това ще ви помогне и да не се омазните. 200 калории ще са ви достатъчни, за да растете оптимално.

Мит 3: Яйчният жълтък трябва да бъде избягван, защото съдържа много мазнини и холестерол.


През „Златната ера” (70-те и 80-те години) на бодибилдинга се е вярвало, че е добре да се консумират цели яйца. В наши дни практиката е различна и жълтъкът се отбягва. Въпросът е там, че в него се съдържат най-важните хранителни елементи на яйцето. Холестеролът в жълтъка изобщо не е толкова вреден, за да се лишавате от тези хранителни вещества.

Мит 4 : Не е нужно да внимавам с хранителния си режим, защото докато тренирам тялото ми ще развива единствено мускули без нужда от специална диета.


Дори когато някой е на стероиди, няма да расте, ако не приема достатъчно градивни елементи и минерали от храната.

Мит 5 : Стероидите са чудо, което ни е дадено от Бог, за да станем невероятно мускулести и силни.


Мислете за стероидите като за инжектиране на строителни работници в тялото си. Ако имате множество работници на едно място, а нямате достатъчно градивен материал или пък просто нямате от правилния, не може да очаквате резултати.

Мит 6 : Изпълняването на много повторения ни прави по-релефни, а по-малкото повторения значат по-голям размер.


Целта е винаги да запазвате мускулната си маса на всяка цена. Особено ако сваляте килограми. Мускулната хипертрофия все още е нормален процес при намаляването на теглото. Така че по-малките тежести и повечето повторения са безсмислени при изграждане на мускулна маса, а и в период на сваляне. Единственият начин да намалите, запазите или дори да увеличите размерите си е да се фокусирате върху хранителния режим.

Мит 7 : По-дългите тренировки значат по-големи мускули.


Това не е съвсем вярно, освен ако не сте опитен професионалист. Продължителните тренировки единствено могат да откажат някой начинаещ от фитнеса. Също така, хората, които тренират по-дълго от час, най-често претренират. Има кльощави момчета, които напразно прекарват часове в залата, надявайки се да станат големи.

Мит 8 : Ако не ви боли, значи не растете.


Най-добрият индикатор за мускулния растеж е прогресът в тренировките. Може да вдигнете 2 соди около 900 пъти и да изпитвате мускулна треска на другия ден, но това не означава, че растете.

Мит 9 : Креатинът е стероид.


Стероидите са синтетична версия на тестостерона. Креатинът няма никаква връзка с това. Общо казано, той помага за увеличаване продукцията на аденозин трифосфат, който служи като катализатор за клетъчните процеси в мускулите и други биологични функции.
Етикети: фитнес, начинаещи

Коментари

  • Anonimus
    stefan Мит 6 не е изцяло верен.По-големият брой повторения в период на чистене съчетан с правилен хранителен режим и цел саркоплазмена хипертрофия също увеличава мускулната маса.
    14 Юли в 18:01
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...