5 начина за подобряване на инсулиновата чувствителност

Добавена на 27 Май 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

Важността на инсулиновата чувствителност


Въглехидратите и инсулинът могат да бъдат нож с две остриета. Инсулинът е най-анаболният, антикатаболен хормон в организма. Той подобрява усвояването на аминокиселините от мускулната тъкан, което от своя страна стартира синтеза на протеина. Инсулинът предотвратява окисляването на аминокиселините (от храна или мускул) като източник на резервно гориво.

От друга страна, той може да се окаже най-липолитичният (съхраняващ мазнини) хормон в тялото, който пренася мастните киселини и глюкозата в мастните клетки, а те се съхраняват като телесни мазнини.

В наши дни, повечето диети за отслабване се фокусират само върху негативната страна на инсулина, което изглежда като логичен подход. Трябва да намалите приема на въглехидрати, за да минимизирате освобождаването на инсулин и да изгорите мазнини, нали така? Това е вярно, особено ако сте с наднормено тегло, със заседнал начин на живот и вероятно устойчиви на инсулин, каквато е по-голяма част от населението. Проблемът е, че това не е цялостният поглед върху нещата, особено за един спортист.

Няма хормон, който е лош по своята същност. За изчистено тяло, което е тренирано интензивно и е в състояние на дефицит на калории, умереното количество инсулин може да бъде наистина добро нещо. И колкото по-изчистени ставате (опитвайки да се „нацепите”), толкова повече трябва да започнете да се замисляте за положителните страни на инсулина, тъй като той може да ви помогне да запазите мускулната маса в процес на сваляне на килограми.

Ето защо диетата при болните, диабетиците и офис- работниците със заседнал начин на живот не трябва да бъде същата, както при тези, които тренират активно и определено са в по-добра спортна форма.

От ключово значение е дали тялото ви е чувствително към инсулина или не. Ако е чувствително, то ще усетите повечето от анаболните ефекти на инсулина. Въглехидратите могат да присъстват в по-голямо количество в диетата ви. Ако организмът ви не е чувствителен към този хормон, то ще усетите повече от липолитичните му ефекти. В този случай трябва да ограничавате въглехидратите.

Повечето специалисти по хранителния режим в бодибилдинга смятат, че диетата при сваляне на тегло трябва да е толкова богата на въглехидрати, колкото позволяват типа тяло и метаболизмът на човека. Не можем да не се съгласим с това. Може би вместо да се фокусираме върху намаляване на въглехидратите, трябва да се опитаме да подобрим способността на тялото ни да ги използва. Това означава, че трябва да станем малко по-чувствителни към инсулина, за да прибавим още малко въглехидрати към хранителния си режим.

Подход от 5 стъпки, насочени към чувствителността към инсулин

1. Забравете фруктозата


Според редица проучвания, фруктозата е основната причина, която причинява инсулинова резистентност, а не глюкозата. При тестове с животни се оказва, че фруктозата причинява следното: инсулинова устойчивост, нарушен глюкозен толеранс, високи нива на инсулин, високи нива на триглицеридите и хипертония.

Ето защо, избягвайте фруктозен сироп от царевица, фруктозни подсладители, захар, плодови сокове, плодови шейкове и сушени плодове. Позволена е консумацията на 1-2 парчета от цял плод на ден.

Използвайте глюкозата след тренировка и храните, които не съдържат фруктоза, като основни източници на въглехидрати.

2. Избягвайте наситените мазнини


Наситените мазнини са ужасяващи за здравето като цяло. Доказано е, че те инхибират пренасянето на глюкозата, насърчават инсулиновата резистентност и са причина за коремното затлъстяване.

Премахнете от диетата си всичко, което съдържа наситени мазнини или хидрогенни масла.

3. Подобрете баланса на Омега мастните киселини


Би трябвало да знаете значението на полезните мастни киселини за всичко свързано със здравето и фитнеса. Инсулиновата чувствителност не е изключение.

Увеличете приема на Омега-3 мастните киселини чрез повишаване консумацията на риба или пък чрез хранителна добавка. В същото време намалете приема на Омега-6 киселините под формата на царевично олио, шафраново масло, слънчогледово олио и пържени храни.

4. Запасете се със зелен чай


Сигурно сте чували за хранителните вещества, които помагат да се справим с глюкозата, нали така? Зеленият чай е едно от тях. Той помага да държим въглехидратите далеч от масните клетки, а в същото време да ги пренасочваме като енергия за мускулите.

5. Обърнете внимание на канелата


Канелата е друга хранителна съставка, която има положително въздействие върху този процес. Множество изследвания показват, че тя подобрява метаболитното действие на инсулиновата резистентност чрез увеличаване приема на глюкоза от клетките и подобряване на инсулиновата сигнализация в мускулите.

Около 1/4 от населението на САЩ е силно застрашено от диабет. Ако сте с 25% телесни мазнини, то има опасност и вие да сте в тази група. Изследване в САЩ е показало, че приемът на екстракт от канела от хора, които са застрашени от диабет, води до 1.1% увеличение на мускулната маса и 0.7% намаление на телесните мазнини без никакви упражнения!

Тези проценти може би ви се струват малки, но в комбинация със силова тренировка и спазване на предните 4 стъпки, ще може да преборите инсулиновата устойчивост.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:





Коментари

  • Anonimus
    Боби В момента пия 1,3 Dimethylamylamin и Scivation Whey Protein...Въпроса ми е ,че имам една още една добавка Omega 3,6,9 ...Въпроса ми е удачно ли ще е да я съчетая с другите 2 продукта ?
    21 Юли в 02:35
  • Anonimus
    The exhibits range from relicsOil Paintingdepict the record about the Malay Sultanate to artefacts that portray the country's battle for independence against Japanese occupation and British colonialism.Lao Zi Temple13 kilometres from Sungai Lembing, Lao Zi Temple is house to Mother day paintingreputedly 'longest artifical dragon'. Begin out your winding journey in to the temple likely in by its 'tail' and being released in the temple if you exitPablo Picasso paintingmouth'.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320725
    25 Юли в 07:34
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Никога няма да повярвате, че...

Никога няма да повярвате, че...

17 Август 2017

Едни от най - разпространените и масово употребявани плодове и зеленчуци съдържат отрови, които са използвани за масово поразяване. Цианидът е химич...

Бойни спортове, да разнообразим фитнеса!

Бойни спортове, да разнообразим фитнеса!

16 Август 2017

Нека си го кажем, за някои от нас всекидневното ходене до залата, вдигането на тежести и скучното кардио вече...

Вредно ли е голямото количество протеин?

Вредно ли е голямото количество протеин?

12 Август 2017

Навярно сте чували твърденията, че прекалено голямото количество протеин уврежда бъбреците. Дали това е вярно?...

Комбинация в подкрепа на ставите!

Комбинация в подкрепа на ставите!

05 Август 2017

Глюкозамин Малко хора осъзнават, че глюкозаминът всъщност е комбинация от аминокиселината глутамин и захарнат...