4 от най-добрите начини да разкарате мазнините чрез правилно хранене

Добавена на 17 Юни 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
За да се отървете бързо от мазнините, трябва да се храните по начин, който ще ви помогне да ги изгаряте. Намаляването на калориите или гладуването ще доведе до сваляне на килограмите, но само в краткосрочен план. Защо само в краткосрочен?

Намаляването на приема на калории влошава метаболизма, а това кара тялото да складира калориите. След като свършите с диетата и започнете да се храните нормално, множеството от калорииите, които консимирате, ще се натрупат под формата на мазнини! Ето защо, най-ефективният подход е да изградите хранителен план, който ще доведе до загуба на мазнини. Предоставяме ви 4 от най-добрите начини:

1. Закусвайте до час след като се събудите


Починали сте си добре в последните 7-8 часа. Чувствате се освежени, имате енергия и сте готови да се впуснете в натовареното всекидневие. Обаче, тялото ви не е усвоявало никаква храна през последните 7-8 часа. Ако пропуснете закуската или хапнете няколко часа след събуждате, то вие удължавате това време и рискувате много. Тези рискове са: загуба на мускулна тъкан, влошаване на метаболизма и други.
Най-доброто, което може да направите, е да закусвате в рамките на час след ставане.

2. Закуската ви трябва да съдържа правилните хранителни вещества.


Баница? Не. Палачинки с бекон? Не. Кифла със сирене и кафе? Въпреки че тези опции звучат страхотно (а и са вкусни), те носят редица проблеми. Закуските, които изброихме, няма как да не доведат до натрупване на мазнини, това е истината. Но те имат и друг негативен ефект. Това в крайна сметка ще се случи е, че през останалото време от деня ще жадувате за вредна храна (лоши въглехидрати като захар) и ще се чувствате по-гладни.

Най-добрата комбинация за закуска е протеин и здравословни мазнини. Ако си ги набавяте чрез здравословна храна за закуска, вие ще имате достатъчно енергия за деня, ще сте сити и няма да изпитате силен глад на по-късен етап. Пример за страхотна закуска - кисело мляко и бадеми.

3. Избягвайте трите основни хранения.


Това ви звучи объркващо? Нека ви обясним. Повечето хора равняват храненето на закуска, обяд и вечеря. Ако да се отървете от излишните мазнини, трябва да промените начина си на мислене, когато става дума за хранителен режим. Това, което трябва да правите, е да ядете малки порции през определен интервал от време, без значение дали се водят закуска, обяд или вечеря.

Целта на храненето с малки порции е това да не гладувате. По този начин вие давате възможност на храносмилателната си система да усвои ефективно хранителните вещества. От друга страна, ако консумирате ястия с много калории, вие оказвате твърде голям натиск върху храносмилателната система, което може да забави метаболизма ви.

Но какво става, ако наистина съм много гладен?


Добър въпрос. Най-положителното нещо при малките порции е това, че ще се храните много по-често, примерно на всеки 2-4 часа. Няма нужда да се притеснявате за това, че ще сте гладни, защото просто това няма да се случи.

4. Не оставяйте храна за усвояване за преди лягане.


Когато спите, вашата храносмилателна система си почива. Какво мислите, че ще се случи, ако хапнете дюнер точно преди лягане?! Да... той ще стои в корема ви и ще бъде съхранен като допълнителни калории, по-известни като мазнини. Ето защо е толкова важно да избягвате храненето точно преди лягане. Трябва да дадете време на храносмилателната си система да усвои храната.

Стратегически регулирайте хранителните вещества, които консумирате. Това е по-известно като въртене на калориите. Ако искате да свалите излишните килограми, то ви препоръчваме тази стратегия. Трябва да „измамите” метаболизма си така, че да горите мазнини по най-бързия начин. Принципите по-горе ще ви помогнат за целта.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Каскара Саграда

Каскара Саграда

26 Май 2018

Магическата билка за прочистване на дебелото черво Каскара саграда - известна още като каскара, калифорнийски зърнастец и свещена кора- традиционно е...

Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общо...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...