10 причини, поради които не трябва да практикувате джогинг (1-ва част)

Добавена на 22 Юли 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Джогинг – нещо средно между бързо ходене и бавно бягане. Нещо, което се практикува от много хора по света, а когато ги попитате защо го правят, те в повечето случаи отговарят: „за да влезна във форма“.

Джогингът е, по наше мнение, напълно безсмислено упражнение. Да, той е по – добър вариант от стоене на дивана и плюскане на KFC, но при преследването на спортни постижения или идеално тяло, просто няма да ви свърши никаква работа.

Ето и десет причини, поради които няма смисъл от това упражнение:

1. Здравето на коленете


Колянната става е съвсем проста структура. Класическа става, защитена от хиперекстензия чрез две тънки кръстосани сухожилия в задната част и капачка от кост отпред.

Представете си за момент какво става вътре в коляното: дългата, силна бедрена кост лежи върху горната част на тибията и фибулата, двете дълги кости на пищяла. Контактната зона между двете кости е не повече от 3 сантиметра в диаметър. Площта е малка, а понася натоварването на цялото тяло, което създава високо налягане.

Заставането на един крак удвоява напрежението, а скачането го утроява. Джогингът може да се счита за непрекъсната серия от скокове от един крак на друг. Това оказва изключително негативно влияние върху коляното.

2. Композиция на тялото


Искате да влезете във форма, но в каква форма точно?
Знаете как изглеждат маратонците, нали така? Подобен род продължително кардио натоварване гори мазнини, но и много мускули, така че определено не е препоръчително за фитнес маняците и жените, желаещи красиви извивки.

3. Спортни постижения


За тези от нас, които се стремят към подобрени спортни постижения, джогингът не е отговорът. Едни от фундаменталните принципи на тренировката са нейните специфичност и интензивност. Освен ако не се състезавате в точно определени съревнования за джогинг, то няма абсолютно никаква пресечна точка между джогинга и спорта. Най – близките като специфика са бегачите на далечни разстояния, но дори те не практикуват джогинг – те бягат здраво, прогресивно и разнообразно. Няма никакъв смисъл да се практикува и от бойците. При тях трябва експлозивност и интензитет, какъвто носят спринтовете да речем.

4. Влезте във форма, за да бягате, а не бягайте, за да влезнете във форма


Кой най – често практикува джогинг? Затлъстелите хора, разбира се. А какво си говорихме за ставите и тежеста, която понасят те?

Хората с наднормено тегло първо трябва да укрепят мускулите си и да оправят диетата си преди да се захванат с подобен род упражнения, защото в протичен случай ще добавят още един проблем към останалите, които имат.

5. Катаболизъм


Джогингът ще изгори калории. Да, така е. Но дали това е нещо добро? Невинаги...

Най – подходящият начин да го обясним е в това, че джогингът изисква гориво. Много хора си мислят, че ако не се хранят и след това започнат да го практикуват, ще стопят складираните мазнини. Звучи достатъчно просто? Но дали е вярно... Човешкото тяло се нуждае от глюкоза за енергия, а протеините и мазнините могат да се преобразуват в такава. И така, не се храним и отиваме на джогинг, какво се получава? Мазнините са най – бавно разградимите макро хранителни вещества и са доста упорити. Ако няма налична глюкоза, следващият източник на гориво за тялото са протеините. Да, вярно сте разбрали, ще горите мускулна тъкан и то много!










Коментари

  • Anonimus
    Rather than to the boys and girls are extremely sensitive than men. They really like to fashion solutions, they tend to favor a stylish dress and other accessories. With Oakley sunglasses lady invention, it is found that women now correctly temperament improve their beauty. Even so, Discount Sunglasses may become the most sought-after eyewear additional products, there are also affordable replica or copy number.
    sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320627
    27 Юни в 03:25
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...