Миостатин - "свещеният граал" на мускулната маса!

Добавена на 07 Юли 2016 | Категория: Без категория | Добави в любими


Да започнем с едно разяснение за това какво е Миостатинът и защо е толкова специален!

Ще започнем с малко история, през 1997 год. бе изолиран протеинът МИОСТАТИН. Миостатинът е протеин, ангажиран с растежа и развитието на мускула. Той може да да забави и дори да спре преобразуването на фибробластите в зрели мускулни клетки и по този начин заема важна роля на молекулярно и генетично ниво. Ограничаването на мускулния растеж е важен фактор за нормалното съществуване на тялото, огромната мускулатура не би била толкова функционална в среда на стрес и дебнещи опасности. Работата е там, че за щастие времената, в които живеем, не предполагат такъв стрес и надали ще бъдем подгонени от лъв докато се разхождаме по улицата или от друго войнстващо племе.Уникалното откритие от 1997 год. Всъщност е, че белтъкът Миостатин е злосторникът, който ограничава мускулния растеж и слага бариерата между обикновеният мускул и огромната мускулатура, към която се стремят бодибилдърите.
Това откритие отваря една изключителна възможност за един наистина огромен пробив за подобряване на здравето, така и в спорта. Веднага, след като излиза информацията за Миостатин, всички големи фирми за производство на хранителни добавки започват проучване на въпроса и не след дълго първите продукти са на лице. Атлетите настървено ги употребяват, но резултатите не са главозамайващи, тъй като така синтезирани не се усвояват от човешкия организъмМного изследователски центрове започнали проучвания на тази тема. Чрез предизвикано потискане на производството на този белтък в скелетната мускулатура на опитни мишки било постигнато значително подобрение в инсулиновата чувствителност и мастната обмяна. Използвани са 2 групи за целта – такива, върху които се прилага миостатинова блокада, и “нормални”. Изследването било проведено чрез инжектиране на антитела, което довело освен до споменатите резултати и до увеличена мускулна маса на тестваните индивиди (този изход бил постигнат и при здрави мишки, и при такива с мускулна дистрофия). Върху опитните животни бил приложен и тест за установяване на глюкозния метаболизъм. Те били подложени и на т.нар. глюкозотолерантен тест след вече постигнатата блокада на миостатина. Резултатите от натоварването с глюкоза след известно време показали по-ниски нива на глюкоза и инсулин в кръвта на третираните с миостатинов инхибитор мишки. Подобен опит бил използван при същата група и с инжектиране на инсулин, при което се получили сходни резултати. Предполага се, че те са постигнати благодарение на подобрената инсулинова чувствителност. Впоследствие било направено ново изследване в продължение на 10 седмици, като едната група била подложена на диета с високо съдържание на мазнини, а другата на нормална диета. Мишките от първата група (с потиснато производство на миостатин) трупали по-малко килограми въпреки натоварващата диета, в сравнение с тези от втората. На всичкото отгоре, те дори покачили мускулното си тегло. Отново били получени красноречиви резултати в полза на твърдението, че този тип практика води до редуциране на мастните тъкани. В общи линии такава технология би била от много голяма полза за любителите на желаещите да покачат мускулна маса безизлишно натрупване на мазнини.В по нататъчни изследвания бе доказано, че миостатинът и кортизолът си взаимодействат, като взаимно увеличават нивата си. Заболявания, свързани с катаболни процеси като рак, Хив, диабет се характеризират с високи нива на двата хормона.
След толкова информация и след като прочетохте, че опитите с хранителни добавки не са постигнали успех сте се разочаровали, но сега ще ви дадем някой насоки, как да държите този протеин в ниски нива, което ще помогне за качването на мускулна маса и понижаване на риска от заболяване от доста болести.
Изследвания доказаха, че употребата на високо-белтъчни храни подтискат производството на миостатин.Приемът на допълнително протеин от пудра е препоръчителен. Доказано е, че силовите тренировки са предпоставка за по-ниски нива на миостатина и кортизола. Други добавки, които биха помогнали са тестостеронните бустери, те вдигат нивата на тестостерон, което също води до забавяне на производстовто на миостатин.

Fitness1.bg препоръчва :
Core Whey , Pure Whey , Whey Deluxe и др!
Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Power Team Много полезна информация !
    07 Юли в 19:08
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от - Без категория -
Зимата, сезонът на мускулната маса!

Зимата, сезонът на мускулната маса!

18 Октомври 2017

Шест месечна програма, която ще ви направи ХЪЛК през зимата За бодибилдърите зимата е наистина добър сезон. Зимата е време за мускули. Това е време...

Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

Нужен ли е чийтинга по време на тренировка?

15 Октомври 2017

Хората казват, че с измама не може да се просперира и върви напред, и че хората, които мамят, всъщност лъжат с...

Анаболен прозорец - част 2

Анаболен прозорец - част 2

14 Октомври 2017

За да държите анаболния си прозорец отворен, е необходима висококалорична хранителна програма – тялото ви тряб...

Левзея, чудото на природата!

Левзея, чудото на природата!

11 Октомври 2017

В тази статия ще обърнем внимание на една специална билка, която дълги години е била пазена в тайна от руски...