Шест фактора при избиране на протеинов бар

Добавена на 14 Декември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Когато нямате излишно време или бързате за някъде, протеиновият бар е добра опция за набавяне на качествено хранене. Или в някои случаи, може просто да ви хареса вкуса на някой протеинов бар и да поискате да го включите във всекидневното си меню.

Каквато и да е причината да се спрете на протеинов бар, важно е да подберете най-добрия за вас. Не всички те са направени по един и същ начин. Докато някои ще ви помогнат да натрупате мускулна маса или да изгорите мазнините, то други ще ви подействат по абсолютно противоположния начин.
Шестте фактора, които ще опишем, ще ви помогнат да направите най-добрия избор на протеинов бар.

Ето какво трябва да знаете:

1. Общо количество калории


Първият фактор, който трябва да вземете под внимание, е общото количество калории. Ако сте на диета за сваляне на мазнини, 400 калории от протеинова вафла няма да ви се отразят добре. Ако примерно сте предвидили 1200 калории на ден, то 1/3 ще се дължат на протеиновия бар, което не е добре. По-добре е тези 400 калории да са набавени от храната.

От друга страна, ако сте си наумили да качите много мускулна маса, а не може да си набавите нужните калории, то тези 400 калории от протеиновия бар ще ви дойдат доста добре.

2. Общо количество въглехидрати


На второ място, също така не забравяйте да погледнете съдържанието въглехидрати на протеиновия бар. То може да бъде най-различно- от ниско до доста високо.

Ако искате да горите мазнини, не ви трябват повече от 30 грама въглехидрати на бар в зависимост от диетата ви.

Ако консумирате протеинов бар веднага след тренировка, то може да си позволите повечко въглехидрати, тъй като в този период е важно да имате висок прием.

3. Наличие на захарни алкохоли


Когато избирате протеинов бар, който е с ниско съдържание на въглехидрати, следващото нещо, за което трябва да следите, е наличието на захарни алкохоли. Въпреки че много хора няма да имат проблеми с тях, то за други може и да възникнат такива.

Някои от нещата, които може да се получат заради тях са подуване на корема, диария, спазми и лоши газове. Вие сами трябва проверите дали захарните алкохоли ви действат зле, но ако нямате проблем с тях, то те могат да бъдат много полезни за загубата на мазнините.

4. Подробно описание на съставките в съдържанието


След като проверите количеството калории и въглехидрати, трябва да се насочите към по-подробно разучаване на съдържанието. Важно е да обърнете внимание на вида на въглехидратите, които съдържа барът. Трябва да избегнете голямо съдържание на високофруктозен сироп от царевица. Много от баровете ще го имат в съдържанието си, но се стремете този сироп да не е основна, а второстепенна съставка.

5. Съдържанието на мазнини


Проверето съдържанието на мазнини. Освен ако не консумирате бара след тренировка, добре е да намерите такъв, който съдържа мазнини, защото те ще забавят отделянето на въглехидрати в кръвта и ще я направят по-балансирана като цяло.

Просто проверявайте нивото на наситените мазнини и се стремете те да са възможно най-ниски. Ако може да намерите протеинов бар с полезно съдържание на мазнини, той ще бъде добра добавка към диетата ви и определено ще бъде по-умен избор от някое мюсли, което съдържа наситени мазнини.

6. Съотношението въглехидрати - протеин


И накрая, последното нещо, което трябва да проверите е съотношението въглехидрати- протеин в протеиновия бар. Това е важно, защото трябва да се уверите, че протеиновото съдържание е достатъчно високо на фона на количеството въглехидрати.

Ако протеинът е малко в сравнение с въглехидратите, то барът не е по-различен от зърнените храни в супермаркетите. Голямото количество протеин е това, което осмисля ролята на протеиновия бар.

Когато искате да горите мазнини, съотношението протеин- въглехидрати трябва да е 2 към 1. Но ако искате да трупате мускулна маса или да ползвате бара след тренировка, то желаното съотношение е 1 към 2.

Заключение


Протеновите барове са бързи за употреба, удобни и със сравнително добра цена в сравнение с останалите варианти на пазара. Когато се подбират правилно, те ще бъдат много по-полезни от всяка закуска, която може да вземете от местния магазин.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...