Какво е Алфа-Липоева киселина?

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 5 коментара
Алфа липоевата (Тиоктовата) киселина e мощен физиологичен антиоксидант. Тя е ко-фактор на пируват-дехидрогеназата, алфа-кетоглутарат-дехидрогеназата и други важни мултиензимни системи. Тази киселина е коензим, необходим за въглехидратния метаболизъм в биохимичните реакции на цикъла на Кребс. Спада към групата на мастните киселини. Разтваря се както във водна, така и в маслена среда, което я прави уникална по своето действие.

Киселината се синтезира в човешкия организъм под формата на дихидролипоева киселина в недостатъчни количества. Двете киселини могат да преминават една в друга, притежавайки едни и същи свойства.
Прочети цялата статия >

GABA (Gamma - aminobutyric acid)

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 1 коментар
GABA се свързва със състояния на спокойствие и умствена концентрация. Помага ни да се преборим с хроничната тревожност, като не позволява на невроните да се свръхстимулират. GABA предизвиква и мускулна релаксация, а острият й недостиг може да доведе до гърчове.

GABA е биогенна аминокиселина, която се синтезира в мозъка. Представлява основен инхибиторен невротрансмитер с голяма роля в централната нервна система, както и участник в метаболитните процеси на мозъчните клетки. GABA - синтезът е сложен процес, който обезпечава нормалното функциониране на различни мозъчни отдели - 66% от ЦНС включва GABA-ергична трансмисия.
Прочети цялата статия >

Мелатонин - хормонът на младостта.

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 7 коментара
Човешкият живот се подчинява на определен биологичен ритъм, чрез който се осъществява прецизно регулиране на работата на различните органи и системи. В сложната система на регулиране на този ритъм фундаментална роля играе мелатонинът.

Мелатонинът (5-метокси-N-ацетилтриптамин) е хормон, присъстващ в организмите на всички живи същества (от водораслите до човека) в нива, променящи се в ежедневен цикъл. При висшите животни мелатонинът се произвежда от пинеалоцитите (вид клетки) в епифизата (разположена в мозъка), а също и от ретината и стомашно-чревния тракт. Той се синтезира от аминокиселината триптофан чрез синтез на серотонин от ензима 5-хидроксиндол-O-метилтрансфераза.
Прочети цялата статия >

Фолиева киселина - какво и защо?

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 1 коментар
Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е един от най-важните за доброто здравословно състояние на нашия организъм. Представлява жълтооранжев кристален прах и е с брутна формула C19H19N7O6. Фолацинът представлява коензим, необходим на тялото, за да натрупа мускулна маса и да образува хемоглобин, тъй като взима активно участие в синтеза на аминокиселината серин, в метаболизма на тирозин, витамините С и В12.

Фолиева киселина - защо е толкова важна?

Фолиевата киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70%, като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка, участва в образуването на ДНК и РНК, благодарение на което се активизира клетъчния растеж.
Прочети цялата статия >