Как трябва да се хранят бъдещите майки!

Добавена на 25 Януари, Категория: Хранене, Напиши коментар

Начинът на хранене е един от външните фактори, които влияят на изявата на гените - без директно да променят ДНК, те преформулират външната изява на заложените предразположения. Тези влияния са в центъра на един от най-младите клонове на медицината - епигенетиката. Запомнящо се обяснение за същността й е примерът, че ако една ларва на пчела се храни с мед, тя става работничка, живее кратко и не дава поколение, а друга бъде хранена с пчелно млечице, става царица (майка) - живее дълго и дава поколение. Подобни неща се случват и с човека. Още по-ново течение в науката - ортомолекулярната медицина, се фокусира върху баланса на нужните хранителни вещества, т.е. не само да се осигуряват витамини и минерали например, а те да са в оптимално съотношение.
Прочети цялата статия >

Въглехидрати кога?

Добавена на 19 Януари, Категория: Хранене, Напиши коментар

Гликемичният индекс показва как влияят приетите въглехидрати върху нивата на кръвната захар. Въглехидрати с висок гликемичен индекс (70+) предизвикват бърза и краткотрайна секреция на инсулин.Инсулинът е най-анаболният хормон в организма. Инсулинът се секретира от β-клетките в панкреаса, а от него в - кръвообръщението.
Прочети цялата статия >

Вкусно и полезно хранене, вече е възможно!

Добавена на 23 Ноември, Категория: Хранене, Напиши коментар

Въпреки доказалите се полезни качества на фъстъченото масло, повечето хора гледат на него с недоверие, в тази статия ще се опитаме да разкрием всичките полезни качества на този прекрасен продукт, който може да ви достави едни от най – полезните съставки за организма ви.

Специално внимание ще обърнем на една доста позната за вас марка, която наскоро пусна на пазара фъстъчено масло с добавен протеин. Става въпрос за лидера в сферата на качествените добавки Pure Nutrition. Добре изпипаният продукт от фино смляни фъстъци е източник на много полезни вещества и добро допълнение към пълноценния хранителен режим. Фъстъчено масло (Peanut butter) се получава от изпечени фъстъци, които са смлени на паста с добавка на растително масло, като към него е добавен и протеин.
Прочети цялата статия >

Приключих тежка тренировка и сега какво?

Добавена на 03 Ноември, Категория: Хранене, Напиши коментар

Хапване след тренировка, това е може би най – важното нещо, което трябва да свършите след уморителните часове в залта.

Какви храни могат да се консумират след тренировка е една от най - коментираните теми. Сред многото информация за правилното регенериране след трениране е трудно да се отсее наистина полезната и вярна информация. Някои казват, че след тренировка се приемат въглехидрати, други съветват протеини, също така вода. За да ви улесним максимално, тук сме подбрали най – нужната информация.
Прочети цялата статия >

Страховита Хелоуин рецепта за протеинови паяци!

Добавена на 27 Октомври, Категория: Хранене, Напиши коментар

В духа на Хелоуин ще ви дадем една уникална рецепта за страховити протеинови паячета!

Това е перфектната почерпка за всеки, който има арахнофобия. Въпреки, че изглеждат ужасяващо, те са наистина невероятно вкусни, така че и най – изплашеният от малките гадники, ще ги хареса.
Прочети цялата статия >

Кокосово мляко - чудото на топлите страни!

Добавена на 19 Октомври, Категория: Хранене, Напиши коментар


Една голяма част от хората имат лактозна непоносимост! Лактозата се съдържа в животинското мляко. Ако сте решили да изключите този тип продукти от менюто си или пък просто искате да обогатите своя хранителен режим с нещо полезно – то кокосовото мляко със сигурност ще ви заинтригува.
Прочети цялата статия >

Ябълките, източник на здраве!

Добавена на 26 Септември, Категория: Хранене, Напиши коментар

Какво е пектинът и защо е жизнено важно да се приема?

Пектинът е вид фибри, които се намират в клетъчните стени и тъканите на всички растения. Важното тук е, че само ябълките съдържат пектин в голяма концентрация - в кората и месото на пресния плод - и затова носят и много здравословни ползи.
Пектинът спада към групата на разтворимите хранителни влакнини и притежава изразена способност да свързва водата и да образува високо вискозни разтвори, както и способност да свързва жлъчните киселини в червата. Пектинът напълно ферментира под въздействие на микробите в дебелото черво за разлика от неразтворимата целулоза. Тези свойства на пектина определят и ползите от неговия прием.
Прочети цялата статия >