Фолиева киселина - какво и защо?

Добавена на 04 Ноември 2010 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими
Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е един от най-важните за доброто здравословно състояние на нашия организъм. Представлява жълтооранжев кристален прах и е с брутна формула C19H19N7O6. Фолацинът представлява коензим, необходим на тялото, за да натрупа мускулна маса и да образува хемоглобин, тъй като взима активно участие в синтеза на аминокиселината серин, в метаболизма на тирозин, витамините С и В12.

Фолиева киселина - защо е толкова важна?

Фолиевата киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70%, като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка, участва в образуването на ДНК и РНК, благодарение на което се активизира клетъчния растеж. Витамин В9 участва активно и в процесите на метаболизъм - превръща аминокиселината цистеин в метионин, като по този начин намалява нивата на първата аминокиселина в кръвта, което е от особено значение за доброто състояние на плацентата и своевременно намалява риска от преждевременно раждане.

Освен това, фолиевата киселина спомага за нормалното образуване на червени кръвни телца, предпазвайки организма от развитие на анемия и оказва благотворен ефект върху нервната система, намалявайки нивото на стресовите хормони. Този витамин играе ключова роля и в усвояването на останалите витамини от групата В, като осигурява енергия за организма и му помага по-лесно да се пребори с умората.

Фолиевата киселина е витамин, който организмът не може сам да възпроизведе, нито пък да складира дълго време...

...което означава, че е необходимо ежедневно организмът да си осигури прием на витамин В9 чрез храната или допълнителни хранителни добавки, по съвет на специалист. Човешкото тяло е устроено така, че не може да произвежда фолиева киселина, нито пък може да съхранява запаси от нея за по-дълъг срок от време, а естествената фолиева киселина, която се приема чрез храната, е нестабилна и губи своята активност по време на термична обработка или поставена в условия на стайна температура.

Фолиевата киселина, постъпвайки в организма, попада в черния дроб и плазмата, както и в еритроцитите, а там се свързва с желязо и спомага за формирането на хемоглобин. Чернодробното депо за витамин В9 успява да покрие нуждите на организма за период от три месеца, при положение, че напълно е прекратен приемът на киселината.

Най-добрите източници на витамин В9 са:

Всички листни зеленчуци (зелени салати, зеле, магданоз, спанак), аспержи, броколи, карфиол, зрял фасул, грах, домати, ряпа, ечемик, кълнове, леща, ориз, пшеничен зародиш, овесени ядки, нахут; черен дроб, агнешко и говеждо месо, меки сирена, яйца, а също така и пълнозърнест хляб. Плодовете с най-високо съдържание на фолиева киселина са: авокадо, папая, портокали и ягоди. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия (фиде, макарони, спагети и др.).

➡ Каква е препоръчителната доза?

Според Американската национална здравна служба препоръчителната дневна доза витамин В9 е 100 mcg, а за бременни жени - 400 mcg. Проучвания показват, че жени, приемали фолиева киселина един месец преди да заченат и след това през първия триместър от бременността си, намаляват до 70% риска от вродени деформации на своето бебе. Имайки предвид, че около 50% от бременностите не са планирани, специалисти препоръчват редовен прием на фолиева киселина от всички жени в детеродна възраст. Трябва да се отбележи, че фолиевата киселина е единствената хранителна добавка, спрямо която потребностите на бременната жена се увеличават двойно. Освен това няма опасност тя да бъде предозирана, ако жената консумира храна, достатъчно богата на витамин В9 и заедно с това приема синтетичен такъв. Дори и в относително високи дози фолиевата киселина остава нетоксична и не предизвиква алергични реакции от страна на организма.

До какво води недостигът на фолиева киселина?

Известно е, че фолатите са голям брой съединения със сходна биологична активност, включени в редица ензими, които участват активно в синтеза на голям брой аминокиселини и нуклеотиди. Което пък от своя страна означава, че те играят ключова роля в процесите на синтез на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене. Дефицитът на тези съединения предизвиква нарушения в процесите на делене на клетката, проявявайки се най-силно в регенериращите се тъкани.

Недостигът на витамин В9, заедно с В12 води до нарушения в процесите на образуване на миелиновите обвивки на периферните нерви и дегенеративни промени в гръбначния мозък. От друга страна се наблюдава нарушение и в образуването на червени кръвни клетки и последваща анемия, особено пък при хора с беден режим на хранене.

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до натрупването на продукт, наречен хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, при което силно нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Изследвания сочат, че недостигът на фолиева киселина значително увеличава риска от ракови заболявания, което е свързано с неефективен ДНК-синтез и мутации в клетъчната структура. Но няма съмнение, че фолиевият дефицит е най-опасен през първите два месеца от бременността на жената. Съществува реален риск от раждането на дете, което е със значителни малформации, а може да бъде преждевременно родено и с изоставане в своето умствено развитие.

Какво знаем за дефекта на невралната тръба и Spina bifida?

Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба и т. нар. Spina bifida. Известно е, че между 20-ия и 30-ия ден след зачеването се формира невралната тръба на ембриона, след което тя се затваря. От тази тръба по-късно се образуват гръбначен стълб, главен и гръбначен мозък, както и черепа на бебето. Дефект на невралната тръба се появява, когато тя не се затвори правилно и оставя образуващия се мозък в директен контакт с околоплодната течност.

Spina bifida е вроден дефект, който се проявява през първите четири седмици на бременността, много често преди самата жена да е разбрала, че е бременна. Когато костният канал, в който са разположени главният и гръбначният мозък, е неправилно развит, тогава се говори за Spina bifida. Засегнатите прешлени са с дефект от външната част, така че костният пръстен не се затваря напълно. Понякога засегнатият прешлен може да бъде само един или няколко, като най-често се наблюдава в областта на кръстта. Степента на деформация определя различните форми на заболяването, като най-леката се характеризира с непълно затваряне само на костния канал, който е покрит с тъкани и кожа. При по-тежките форми се наблюдава пълна или частична липса на мозък и череп, натрупване на голямо количество течност в главния мозък и т.н.

95% от случаите, в които се раждат деца с малформации, не са генетически предопределени!

Изследвания показват, че тези жени не са имали такъв случай в семейството, но пък са били изложени на редица други рискови фактори:

➡ висока температура в ранен етап от бременността
➡ определени медикаменти срещу припадък
➡ медицинско диагностицирано затлъстяване
➡ страдащи от инсулин-зависим диабет
➡ нисък социално-икономически статус

Проучвания показват, че дефектът на невралната тръба се среща по-често при жени от европеидната раса, отколото при тези от негроидната. Също така, за жени, родили дете с дефект на невралната тръба, съществува 20 пъти по-голям риск да родят друго дете с такъв дефект.

В заключение...

Фолиевата киселина е нетоксична хранителна добавка, която се бори успешно с физическата преумора.

Тя е едно от най-важните хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на бебето.

Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от ежедневен прием на фолиева киселина, дори и да не планира скорошна бременност, защото наличието на достатъчно количество витамин В9 в женския организъм значително понижава риска от поява на увреждания на мозъка и гръбначния стълб на бъдещото бебе.

Витамин В9 е особено необходим и за образуването на здрави и жизнени кръвни клетки.

Автор : Ирена Стефанова
Източник : bb-team.org
Коментари

  • Anonimus
    In Indonesia, batik was originally created for royal family outfits. But, which was previously.Nowadays, batik Oil Painting Reproductions located on several media, from clothes, t-shirt to the presentation. If you look at the pattern on batik art, you'll find many types of them. But, i know of the difference between the styles that used on batik art with the reason for the garments in which the batik was placed on.Wassily Kandinsky very first type of batik is “Kraton” type. It’s batik pattern that employed for royal family who live in “Keraton” or palace in Javanese language. This batik category uses geometric patternStill life oil paintingpattern is symbolized the wisdom and high spiritual thought. And like mentioned before, this batik type utilized by royal family. If commoners dare to wear this pattern, they can be punished. Fortunately, that rule vanished century ago.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320716
    17 Юли в 16:55
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

Как да разерем дали имаме дефицит на Омега 3?

23 Март 2018

Независимо дали искате да качвате мускулна маса, да свалите излишните килограми или просто да заздравите организма си, то рибеното масло е хранителна...

Cvetita Herbal отново с нов продукт!

Cvetita Herbal отново с нов продукт!

20 Март 2018

Л-карнитинът е най-ефективното вещество за изгаряне на мазнини. Той играе важна роля в метаболизма на маз...

Carbo Stop Pro Series!

Carbo Stop Pro Series!

20 Февруари 2018

Cvetita Herbal не случайно са лидери в натуралните добавки! Добрият билков продукт винаги е по – добър от хи...

К2 – витаминът, без който костите и сърцето не могат!

К2 – витаминът, без който костите и сърцето не могат!

13 Февруари 2018

Калцият заздравява костите и намалява риска от остеопороза – тази теория бе лансирана в продължение на години...