Ускорете процеса на изгаряне на мазнините с... пиене на чай!

Добавена на 07 Март 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
Енергийни напитки, фет-бърнъри, капсули с екстракт от зелен чай, но защо просто не се насочим към източника?

По-удобно и лесно е! Челеният чай предлага цял тон ползи, включително антиоксиданти, които да се противопоставят на болестите, помощ при горенето на мазнини, енергия и тонус.

Още чай, моля


Следващия път, когато сте в кафенето, може да поръчате чай, а не обичайното кафе. Само с 1/3 от размера на кофеина може да не е достатъчен за запаления любител на кафе, но чаят предлага много ползи за здравето, които ще ви помогнат в дългосрочен план.

Той е популярен от хиляди години по целия свят. Чаят е втората най-консумирана напитка след водата. Неговите разновидности- черен, зелен, бял и олонг, са извличани от листата на вечнозеленото дърво camellia sinensis, които съдържат антиоксиданти- полифеноли.

Антиоксидантите са важни за храненето на човека, защото те отървават тялото от молекули, наричани свободни радикали, които са биопродукт на клетъчната активност, замърсяването и естествения процес на стареене.

Свободните радикали са разрушителни за тялото, защото нараняват ДНК-молекулите и проправят път на болестите. Големи количества антиоксиданти могат да бъдат намерени в плодовете и зеленчуците, както и други растителни храни.

Ползите от зелен чай


Един от най-изследваните чайове е зеленият, заради неговите невероятни полезни свойства за организма. Той е богат на катехин полифеноли като епигалокатехин галат (EGCG). EGCG е антиоксидант с голяма сила при борбата с рака.

Проучванията показват, че зеленият чай може да помогне при защитата срещу различните форми на рак, включително на хранопровода, стомаха, кожата, яйчниците, белите дробове и рака на дебелото черво. Проучванията също така показват, че пиенето на 2-3 чаши на ден може да понижи кръвното налягане, холестерола и намалява риска от сърдечен удар.

Зеленият чай защитава и вашите зъби. Той притежава свойството да убива бактериите, да се бори с плака, заболяването на венците и лошия дъх. Чаят съдържа флуор, който може да предпазва от кариес.

Прекалено многото флуорид може да е опасен за вас, въпреки положителните си качества. Препоръчва се употребата на неповече от 10 мг флуорид на ден. Листата на зеления чай съдържат само около 0.3 мг, така че, освен ако не пиете по 30 чаши на ден, не се тревожете.

Изследванията показват, че полифенолите в зеления чай могат да помогнат за намаляването и предотвратяването на ревматоидния артрит. Едно проучване установи, че редовно пиещите чай имат по-здрави кости и е по-малко вероятно да развият артрит. Тези, които са пили чай постоянно в продължение на 10 или повече години, имат по-висока минерална плътност на костите в сравнение с останалите.

Заключение


Зеленият чай е от съществено значение за горенето на мазнини, а комбинацията от него и кофеин подобрява метаболизма, както и производството на топлинна енергия. Той повишава окислението на мазнините и разходите на енергия.

Като цяло пиенето на зелен чай ще ви донесе страхотни ползи в краткосрочен и дългосрочен, така че започнете да го пиете редовно възможно най-скоро!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    Rady Малко го митологизират този зелен чай. Не е чак такава панацея. Например инструкторите по приготвяне и сервиране на чай в Япония, които поглъщат огромни количества зелен чай поради естеството на работата им, често пъти боледуват от атрофичен гастрит - предшественик на рака на стомаха. Няма съмнение, че този чай, съдържащ много антиоксиданти, може да убива бактерии и да има положителни антиоксидантни ефекти; или че антиоксидантите в зеления чай са вид полифеноли, които предотвратяват или неутрализират вредните ефекти на свободните радикали. Заедно някои от тези антиоксиданти обаче се превръщат в това, което наричаме „танин”. А танина лесно се окислява, така че, в зависимост от това, колко дълго е изложен на действието на горещата вода или въздуха, лесно може да се превърне в танинова киселина. От своя страна, таниновата киселина причинява коагулиране на белтъчините. Някои специалисти по вътрешни болести твърдят, че чаят, съдържащ танинова киселина, има отрицателен ефект върху стомашната лигавица (това е една мека и нежна мембрана, която покрива отвътре стомаха), и води до появата на стомашни проблеми като язви. Така че, по-лекичко трябва със зеления чай, независимо какво твърдят женските списания.
    16 Май в 14:45
  • Anonimus
    Based on him, the very first eggs were hatched in the ocean.The chicken evolved no more than 5000 years back from an Asian bird.Even thoughPhoto to Painting good reputation for the egg is slightly uncertain, yetChristianity oil paintings is apparent that eggs have been in use because the evolution of the early man.Wassily Kandinsky is being assumed in the fact that raising chickens for food is an ancient practice as well as in logical progression, so should be the consumption of eggs.Eggs symbolize fertility and have great religious importance too.Till date there are numerous folklores which are related to this excellent food.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320710
    10 Юли в 12:41
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...