Топ 3 "най - горещи" съставки на пазара днес ( I-ва част )

Добавена на 20 Ноември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Здравейте, приятели!

В поредица от три части ще разгледаме 3 съставки, които напоследък разбулват бодибилдинг средите в страната на неограничените възможности (САЩ).

Чрез тези три статии от поредицата нямам за цел да ви направя дипломиран микробиолог или химик като ви затрупам с всевъзможни химични съединения и неразбираеми научни изследвания. Напротив, целта ми е в един свободен стил да ви представя всяка една от съставките:

➡ какво представлява по своята същност;
➡ каква й е функцията в организма;
➡ какви изследвания обуславят използването им;
➡ какво й е предлагането на пазара, както и още други неща факти, които ще разкрием в процеса на статиите.

Нека започнем...


Когато кажем “повишаване на тестостерона” всички се сещаме само за едно. Да, ама не. Няма да обсъждаме анаболни стероиди или прохормони, а ще говорим за аминокиселини и как те могат да доведат до повишаване нивата на тестостерона в човешкия организъм. Сигурно повече от вас мислят, че се шегувам, но направените до момента изследванията показват друго. За тях обаче ще стане въпрос малко по-късно.

Нека сега разбулим тайната...

Става въпрос за: Ди-аспарагинова киселина (D-Aspartic Acid)

В случай, че не сте запознати - ДАК е „най-горещата” съставка на пазара за хранителни добавки в момента. Тя има повече научно доказани способности да действа като естествен регулатор на анаболните хормони (т.е. тестостерон, хормон на растежа), освобождавани в тялото от всички други досега съставки.

Но стига общи приказки, нека вникнем малко по-задълбочено.

ДАК е антипод на неесенциалната аминокисилина Л-аспарагинова киселина (L-Aspartic Acid). По същество това означава, че е огледален образ на ЛАК.

ДАК е аминокисилина, която се среща натурално в организма, и която повишава производството на тестостерона в хипофизната жлеза и тестисите, чрез подобряване на клетъчното производството на сигнални молекули, които контролират секрецията на LH ( Лутеинозиращ хормон, тестостерно контролиращ хормон) и тестостерона. Звучи сложно, но всъщност тази аминокиселина играе ключова роля в производството на сперматозоидите и половите хормони.

ДАК се съдържа в най-голяма концентрация в невроендокринните тъкани, като хипофизата, епифизната жлеза и тестисите.

Последните изследвания показват, че ДАК служи като специализиран невротрансмитер в някои части на нервната система, участващи в производството на хормони. Доказано е, че стимулира освобождаването на LH и GH (растежен хормон) от хипофизната жлеза. Освен това е научно обосновано, че има пряк стимулиращ ефект в тестисите при производството на тестостерон.

Всичко това ме навежда само към една единствена мисъл - изгражане на мускулна маса.

За първи път бодибилдинг света официално се заинтересува от нея едва през 2009г., когота в Италия бе публикувано изследване ясно доказващо, че оралното приложение на ДАК увеличава нивата на тестостерона при хора. Държа да отбележа, че и преди това е имало подобни изследвания с подобни изводи, но те са се базирали на изследвания върху плъхове.

Италианските изследвания показват, че употребата на дози от около 3 грама дневно е довело до покачване на тестостерона през 12-тия ден (последния ден на изследването) с 42 процента сравнение с първия ден. Освен това нивата на тестостерона са все още значително увеличени три дни след прекратяването на приема.

Но не това е значимото в изследването, а факта, че ДАК увеличава тестостерона при млади, здрави мъже на възраст от 26-37 години, а не при възрастни или мъже страдащи от ниски нива на тестостерон.

Пазарът е пълен с хранителни добавки, за които се твърди, че увеличават нивата на тестостерона, но истината е, че върху повечето от тях няма никакви проведени изследвания с хора, на които да се базират.

Нека споменем и страничните ефекти, които в случая са желани, тъй като те се изразяват в:

➡ повишаване на либидото;
➡ качеството на ерекцията;
➡ качество на спермата;
➡ продължителност на половия акт;
➡ ДАК е силен сексуален стимулатор.

Как стоят нещата с предлагането на ДАК на пазара?


Първи, патентовал съставката в страната на Рони Колман, е гуруто в сферата на суплементите - Патрик Арнолд. Въпреки че успя почти веднага да излезе на пазара с продукт, който съдържа клинично обоснованата доза от 3 грама ДАК (Testoforce), според буквално последни новини, на пазара се подготвя пускането на нова версия на продукта (Testoforce 2). Новото в нея е добавянето на съставката саркозин (sarcosine).

Саркозинът е аминокисилина, която заедно с ДАК участва в стимулирането на НМДА (NMDA--> N-methyl D-aspartate) рецепторите в хипоталамуса (част от междинния мозък), което в крайна сметка води до освобождаването на разтежен хормон и тестостерон в кръвта.

За да се извличе максималния потенциал от ДАК в НМДА рецепторите обаче тя трябва да се вземе с ефективен стимулатор на глицина (друга аминокисилина). Най-ефективният стимулатор на глицина, който познаваме, е именно тази аминокиселина - Саркозин.

Достатъчно с обучението по биология, все пак не това е нашата цел.

Всичко описано до тук няма как да не ме накара да очаквам с нетърпение появата на пазара на “Testoforce 2», защото ДАК е съставка, която си струва вниманието.

В бодибилдинг индустрията всички очакват тази съставка да предизвика революция на пазара на тестостероновите стимуланти. Дали това ще е така, ще разберем съвсем скоро.

И все пак не забравяйте, че “магическа” хранителна добавка няма. За да постигнете желания ефект е необходима комбинация от такива добавки, подобаващ хранителен режим и възстановяване.

Това е всичко от “първата” част.

Очаквайте съвсем скоро и част втора от поредицата. За какво ще бъде тя, ще разберете следващия път. До скоро!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...