Топ 3 "най - горещи" съставки на пазара днес ( I-ва част )

Добавена на 20 Ноември 2010 | Категория: Статии | Добави в любими
Здравейте, приятели!

В поредица от три части ще разгледаме 3 съставки, които напоследък разбулват бодибилдинг средите в страната на неограничените възможности (САЩ).

Чрез тези три статии от поредицата нямам за цел да ви направя дипломиран микробиолог или химик като ви затрупам с всевъзможни химични съединения и неразбираеми научни изследвания. Напротив, целта ми е в един свободен стил да ви представя всяка една от съставките:

➡ какво представлява по своята същност;
➡ каква й е функцията в организма;
➡ какви изследвания обуславят използването им;
➡ какво й е предлагането на пазара, както и още други неща факти, които ще разкрием в процеса на статиите.

Нека започнем...


Когато кажем “повишаване на тестостерона” всички се сещаме само за едно. Да, ама не. Няма да обсъждаме анаболни стероиди или прохормони, а ще говорим за аминокиселини и как те могат да доведат до повишаване нивата на тестостерона в човешкия организъм. Сигурно повече от вас мислят, че се шегувам, но направените до момента изследванията показват друго. За тях обаче ще стане въпрос малко по-късно.

Нека сега разбулим тайната...

Става въпрос за: Ди-аспарагинова киселина (D-Aspartic Acid)

В случай, че не сте запознати - ДАК е „най-горещата” съставка на пазара за хранителни добавки в момента. Тя има повече научно доказани способности да действа като естествен регулатор на анаболните хормони (т.е. тестостерон, хормон на растежа), освобождавани в тялото от всички други досега съставки.

Но стига общи приказки, нека вникнем малко по-задълбочено.

ДАК е антипод на неесенциалната аминокисилина Л-аспарагинова киселина (L-Aspartic Acid). По същество това означава, че е огледален образ на ЛАК.

ДАК е аминокисилина, която се среща натурално в организма, и която повишава производството на тестостерона в хипофизната жлеза и тестисите, чрез подобряване на клетъчното производството на сигнални молекули, които контролират секрецията на LH ( Лутеинозиращ хормон, тестостерно контролиращ хормон) и тестостерона. Звучи сложно, но всъщност тази аминокиселина играе ключова роля в производството на сперматозоидите и половите хормони.

ДАК се съдържа в най-голяма концентрация в невроендокринните тъкани, като хипофизата, епифизната жлеза и тестисите.

Последните изследвания показват, че ДАК служи като специализиран невротрансмитер в някои части на нервната система, участващи в производството на хормони. Доказано е, че стимулира освобождаването на LH и GH (растежен хормон) от хипофизната жлеза. Освен това е научно обосновано, че има пряк стимулиращ ефект в тестисите при производството на тестостерон.

Всичко това ме навежда само към една единствена мисъл - изгражане на мускулна маса.

За първи път бодибилдинг света официално се заинтересува от нея едва през 2009г., когота в Италия бе публикувано изследване ясно доказващо, че оралното приложение на ДАК увеличава нивата на тестостерона при хора. Държа да отбележа, че и преди това е имало подобни изследвания с подобни изводи, но те са се базирали на изследвания върху плъхове.

Италианските изследвания показват, че употребата на дози от около 3 грама дневно е довело до покачване на тестостерона през 12-тия ден (последния ден на изследването) с 42 процента сравнение с първия ден. Освен това нивата на тестостерона са все още значително увеличени три дни след прекратяването на приема.

Но не това е значимото в изследването, а факта, че ДАК увеличава тестостерона при млади, здрави мъже на възраст от 26-37 години, а не при възрастни или мъже страдащи от ниски нива на тестостерон.

Пазарът е пълен с хранителни добавки, за които се твърди, че увеличават нивата на тестостерона, но истината е, че върху повечето от тях няма никакви проведени изследвания с хора, на които да се базират.

Нека споменем и страничните ефекти, които в случая са желани, тъй като те се изразяват в:

➡ повишаване на либидото;
➡ качеството на ерекцията;
➡ качество на спермата;
➡ продължителност на половия акт;
➡ ДАК е силен сексуален стимулатор.

Как стоят нещата с предлагането на ДАК на пазара?


Първи, патентовал съставката в страната на Рони Колман, е гуруто в сферата на суплементите - Патрик Арнолд. Въпреки че успя почти веднага да излезе на пазара с продукт, който съдържа клинично обоснованата доза от 3 грама ДАК (Testoforce), според буквално последни новини, на пазара се подготвя пускането на нова версия на продукта (Testoforce 2). Новото в нея е добавянето на съставката саркозин (sarcosine).

Саркозинът е аминокисилина, която заедно с ДАК участва в стимулирането на НМДА (NMDA--> N-methyl D-aspartate) рецепторите в хипоталамуса (част от междинния мозък), което в крайна сметка води до освобождаването на разтежен хормон и тестостерон в кръвта.

За да се извличе максималния потенциал от ДАК в НМДА рецепторите обаче тя трябва да се вземе с ефективен стимулатор на глицина (друга аминокисилина). Най-ефективният стимулатор на глицина, който познаваме, е именно тази аминокиселина - Саркозин.

Достатъчно с обучението по биология, все пак не това е нашата цел.

Всичко описано до тук няма как да не ме накара да очаквам с нетърпение появата на пазара на “Testoforce 2», защото ДАК е съставка, която си струва вниманието.

В бодибилдинг индустрията всички очакват тази съставка да предизвика революция на пазара на тестостероновите стимуланти. Дали това ще е така, ще разберем съвсем скоро.

И все пак не забравяйте, че “магическа” хранителна добавка няма. За да постигнете желания ефект е необходима комбинация от такива добавки, подобаващ хранителен режим и възстановяване.

Това е всичко от “първата” част.

Очаквайте съвсем скоро и част втора от поредицата. За какво ще бъде тя, ще разберете следващия път. До скоро!

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия организъм в течение на денонощието търпи изве...

На пътеката или навън?

На пътеката или навън?

15 Април 2018

Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак им...

Перфектна комбинация!

Перфектна комбинация!

14 Април 2018

BCAA - Аминокиселини разклонена верига Най - вероятно знаете, че аминокиселините с разклонена верига (BCAA)- ...

Джим Стопани за хранителните добавки!

Джим Стопани за хранителните добавки!

12 Април 2018

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...