Тендинити на ротаторната група (II-ра част)

Добавена на 28 Ноември 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Възстановяване. След като болката изчезне, не се хвърляйте веднага на щангите или дъмбелите. Възвръщането към всекидневните дейности, вкл. фитнес залата, трябва да става постепенно, като се избягват ситуации, при които травмата може да се повтори. Всички трениращи с тежести, без значение от нивото и опита им, трябва да правят упражнения за укрепване на ротаторната група както за по-бързо възстановяване, така и за предпазване от поява на тази травма впоследствие.

Ефикасен начин за това е леката външна ротация (известна и като L флайс), изпълнена от лег настрани с дъмбел или на макара. Тежестите не трябва да са по-големи от 1,5-4,5 кг. След тренировка охлаждайте винаги с лед ставата, склонна към хронична болка. Добре е да знаете и че гребанията с една ръка и от седеж са упражнения, стабилизиращи рамото, така че ако имате болки в него, го включете в програмата си за гърба като рехабилитация.

Оставен без лечение и при продължаване на упражненията, тендинитът на ротаторната група може да предизвика трайна загуба на пълната й функция, както и на рамото като цяло. Възможна е появата на т.нар. капсулити, които водят до ограничаване амплитудата на движение на рамото – състояние, познато и като „замразено” рамо. Има случаи, когато пациентите никога не успяват да възстановят пълната си функция на увредената раменна става.

Затова предпазването е най-добрият лек – а и като поддържате ротаторната си група силна, ще избегнете този проблем още преди да се е появил. И ако травмата се повтаря отново и отново, не мислете, че просто имате „слаби” стави – може би става въпрос за незавършена напълно рехабилитация на ротаторната група след първия тендинит.

L Флайс


Легнете на една страна на лежанката или на пода и вземете лек дъмбел в работната ръка, която е близо отстрани до тялото. Сгънете лакътя й на 90 градуса и го дръжте сравнително неподвижен. За да усилите мускулите infraspinatus и teres minor е необходимо да вдигате долната част ръката с дъмбела нагоре (външна ротация). Направете 2 серии от по 20 повторения.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна няма. Това е повтаряно хиляди пъти – ред...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...

Чудотворният чесън!

Чудотворният чесън!

09 Юни 2018

Чесънът се нарежда като едно от най-мощните средства за защита на организма за всички времена. Като ефективнос...