Тендинити на ротаторната група (II-ра част)

Добавена на 28 Ноември 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Възстановяване. След като болката изчезне, не се хвърляйте веднага на щангите или дъмбелите. Възвръщането към всекидневните дейности, вкл. фитнес залата, трябва да става постепенно, като се избягват ситуации, при които травмата може да се повтори. Всички трениращи с тежести, без значение от нивото и опита им, трябва да правят упражнения за укрепване на ротаторната група както за по-бързо възстановяване, така и за предпазване от поява на тази травма впоследствие.

Ефикасен начин за това е леката външна ротация (известна и като L флайс), изпълнена от лег настрани с дъмбел или на макара. Тежестите не трябва да са по-големи от 1,5-4,5 кг. След тренировка охлаждайте винаги с лед ставата, склонна към хронична болка. Добре е да знаете и че гребанията с една ръка и от седеж са упражнения, стабилизиращи рамото, така че ако имате болки в него, го включете в програмата си за гърба като рехабилитация.

Оставен без лечение и при продължаване на упражненията, тендинитът на ротаторната група може да предизвика трайна загуба на пълната й функция, както и на рамото като цяло. Възможна е появата на т.нар. капсулити, които водят до ограничаване амплитудата на движение на рамото – състояние, познато и като „замразено” рамо. Има случаи, когато пациентите никога не успяват да възстановят пълната си функция на увредената раменна става.

Затова предпазването е най-добрият лек – а и като поддържате ротаторната си група силна, ще избегнете този проблем още преди да се е появил. И ако травмата се повтаря отново и отново, не мислете, че просто имате „слаби” стави – може би става въпрос за незавършена напълно рехабилитация на ротаторната група след първия тендинит.

L Флайс


Легнете на една страна на лежанката или на пода и вземете лек дъмбел в работната ръка, която е близо отстрани до тялото. Сгънете лакътя й на 90 градуса и го дръжте сравнително неподвижен. За да усилите мускулите infraspinatus и teres minor е необходимо да вдигате долната част ръката с дъмбела нагоре (външна ротация). Направете 2 серии от по 20 повторения.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...