Телесните мазнини, жените и още..

Добавена на 25 Януари 2011 | Категория: За жени | Добави в любими
Жените са предразположени да имат повече телесни мазнини от мъжете, по-точно с около 5 процента повече.

По природа, тялото на жената е устроено така, че да осигурява максимална защита за нея и потенциалния плод. В резултат от това, жените имат повече ензими за съхраняването на мазнини и по-малко ензими за изгарянето им.

Освен това естрогенът в жените активира ензимите за съхраняване на мазнини, което предизвиква напълняване.

Минималният процент телесни мазнини за добро здраве при жените е 12 процента. Средният процент при възрастните дами варира между 22-25 процента. Спортистките естествено са в най-ниските графи по процент телесни мазнини, но въпреки това те също имат нужда от определено количество мазнини, за да функционират оптимално и да избягват контузии.

Количеството телесни мазнини варира в зависимост от спорта, в който се състезават жените. Не е здравословно процентът да пада под 14. Жените спортисти, които изгубят твърде много мазнини, рискуват влошаване на представянето и здравословни проблеми.

Също както твърде малкото телесни мазнини могат да причинят физиологични усложнения, голямото количество е също толкова вредно. При жените в категорията над 32% има сериозно увеличаване на различните заболявания. Затлъстяването е сериозна заплаха за здравето на жените от всички възрасти.

Как да се определи процентът телесни мазнини?


Има няколко начина за измерването на този процент. За съжаление, колкото е по-точен начинът, толкова по-скъп е той.

➡ DEXA сканиране - рентгеново сканиране на цялото тяло. Изключително точно.

➡ Хидростатично теглене - теглене под вода (пълно потапяне, с пълно издишване на въздуха преди това)- много точно, когато се прави професионално.

➡ Апаратчета за кожа (калипери)- Проста работа, но трябва да се прави от някой, който е трениран за това, не може да го правите сами. Големи различия в точността в зависимост от това кой го прави.

➡ Биоелектричен импеданс - това са измервателни, преносими устройства, които прекарват нискочистотен ток (безболезнено) през вас.

Те могат да бъдат точни, въпреки че точността им варира в зависимост от специфичното устройство и това как се използва. Най-добри резултати се получават рано сутрин, трябва да не сте консумирали никакъв алкохол поне от 2 дни, а също така да не сте тренирали нощта преди това.

➡ Метод на Военноморските сили - това е формула, основана на измерване на няколко органа на тялото с рулетка. Може да бъде доста точен, но зависи от способността ви да измервате точно.

За да бъдете сигурни, направете 3 последователни измервания и вземете средната стойност. Този метод е особено полезен при проследяване във времето.

Контролиране на телесните мазнини


Всяка жива клетка в тялото изисква енергия, за да оцелее. Загубата на мускулна маса, а също така и на мазнини, зависи от това колко енергия изразходвате. Най-добрият вариант е източник на енергия да ви бъдат мазнините, ако ги имате в излишък.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от За жени
Перфектното женско тяло

Перфектното женско тяло

12 Септември 2012

Всяка дама иска да има перфектни извивки, добре оформени глутеуси и бедра. Представяме на вашето внимание тренировъчна програма за цялостно стягане ...

Как да отслабнем ?

Как да отслабнем ?

15 Август 2012

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна н...

Красивите гърди

Красивите гърди

07 Август 2012

Тренировката за гърди при жените е нож с две остриета. От една страна не трябва да се увличате по големите т...

Специално за жените скептици относно протеина

Специално за жените скептици относно протеина

15 Ноември 2011

В тази статия представяме специално за дамите три основни причини, поради които наистина трябва да повярват в...