Помагат ли фибрите?

Добавена на 29 Януари, Категория: Статии, Напиши коментар
Всеки от нас иска да бъде здрав, а основна част от грижата за здравето, както всички знаем, е храната. Една балансирана диета неизменно съдържа определено количество фибри, тъй като те са много важни за добрата чревна функция. Когато преминават през храносмилателната ни система, те абсорбират вода, увеличават се многократно и помагат за по-бързото преминаване на храната през червата ни.
Прочети цялата статия >

Чудото наречено Пчелен прашец!

Добавена на 28 Януари, Категория: Статии, Напиши коментар
Пчелният прашец има приятен, сладникав вкус - изненадващо обаче, той е неприятен за някои хора. Добрата новина е, че може да сложите лъжичка от него в чай, плодов сок, мляко или където решите, и така да извлечете ползата от него, без да усещате вкуса. Да се запознаем с пчелния прашец – още една суперхрана!
Прочети цялата статия >

Невротрансмитерите, какво представляват те?

Добавена на 27 Януари, Категория: Статии, Напиши коментар

Нервната система е може би най – сложната и най – важната система в човешкия организъм. Нейна главна функция е координиране на действията и предаване на сигнали между отделните части на тялото. На клетъчно ниво нервната система функционира чрез нервните клетки или неврони, които изпращат сигнали под формата на електрохимични вълни през нервните влакна (аксони), които предизвикват синапсите да отделят химикали, наричани невротрансмитери.
Прочети цялата статия >

Гроздово семе!

Добавена на 22 Януари, Категория: Статии, Напиши коментар
Гроздето е популярна храна още от дълбока древност. Има сведенията отпреди 6000 години, че грозде се е консумирало в земите на Египет, Месопотамия и Персия. Древногръцките философи също са отбелязвали здравословните ползи от гроздето, най-вече при консумацията на вино. През средновековието, виното се е считало за лечебна напитка, а лечителите са използвали масло от гроздовите семена за кожни проблеми.
Прочети цялата статия >

Бяла бреза

Добавена на 21 Януари, Категория: Статии, Напиши коментар
Всеки знае за чудотворните свойства на Аспирина, известен още като ацетилсалицинова киселина. Всъщност, Аспиринът е дериват на естественото вещество салицинова киселина, която се съдържа в кората на бялата бреза .

Още от векове бялата бреза е известна в традиционната медицина. В Китай, тя се е използвала за облекчаване на болката и лекуването на треска. С подобна цел е използвана и от индианците в Америка.
Прочети цялата статия >

Каква сьомга да изберем?

Добавена на 15 Януари, Категория: Статии, Напиши коментар
Маслото от Сьомга е предпочитан източник на омега-3 мастни киселини, заради чистотата на самата риба и потентността на мастните киселини в нея. Счита се, че маслото от Сьомга превъзхожда по биологични качеството маслата от други риби като риба тон и скумрия.

На пазара често се виждат продукти с рибено масло, върху които е означено, че са от дива риба.
Прочети цялата статия >

Африканско манго!

Добавена на 14 Януари, Категория: Статии, Напиши коментар
Irvingia gabonensis е група от африкански дървета, които са по-известни с името африканско манго. Техните плодове наподобяват на външен вид мангото и са изключително богат източник на полезни мазнини и протеини.

Пресните плодове африканско манго са популярна храна за местното население от векове. Плодове са популярни в суров вид, както и под формата на желе, пюре, сок и дори вино. Семената също се използват като хранителен източник, като състава на полезните вещества надхвърля в пъти този на плода.
Прочети цялата статия >