Има ли полза от фитнес аксесоарите?

Добавена на 07 Ноември, Категория: Статии, 2 коментара
Има ли полза от фитнес аксесоарите? За какво се използват и може ли без тях? Как да подберем правилно аксесоар за нашата тренировка и откъде да сдобием с него? Много въпроси, свързани с темата, могат да се засегнат, но идеята е по-скоро накратко да ви запознаем с така наречените фитнес аксесоари и тяхната приложимост.

Нека приемем условно разделение на фитнес аксесоарите на аксесоари, които са част от екипировката, помощни средства и фитнес аксесоари, които способстват и улесняват тренировката, без да са част от фитнес облеклото.
Прочети цялата статия >

Еволюция на мъжкото тяло през времето

Добавена на 05 Ноември, Категория: Статии, Напиши коментар
Макар и женското тяло да е интересен за анализ и често рисуван художествен обект, то определено не е самотен фокус на изкуството. В историята на света както спортът, така и изкуството са били предимно за мъжете. От мъжа се очаквало най-вече да е атлетичен. В различните култури мъжете и жените са изобразявани различно, но има една основна характеристика, която се среща навсякъде: жената е изобразена красива, с отлични форми, но сякаш пасивна, мирна, докато мъжът е изобразен мъжествено, доминиращ, излъчващ сила, най-често в движение.

Проследяването на тази култура на идеализиране на мъжкото тяло може да ни помогне не само да видим промените във визията за неговата красота, но и да стигнем до изграждането на модел за развитието на мъжкото тяло в перспектива.
Прочети цялата статия >

Знаем ли всичко за мускулната хипертрофия

Добавена на 04 Ноември, Категория: Статии, 3 коментара
Неотдавна във форума на сайта GYM online се проведе доста голяма дискусия на тема "какво кара мускулите да растат". Опонентите привеждаха какви ли не доводи в подкрепа на теориите си. Един от тях, лекар по образование (не си спомням как се казваше), убеждаваше хората, че само негативните повторения дават достатъчен стимул за растежа на мускулите, като се аргументираше доста добре.

Според него основните повреди в мускулната тъкан се получават по време на негативната част на повторението и съществуват така наречените клетки сателити, които са способни да образуват нови влакна.
Прочети цялата статия >

Инсулиноподобен фактор на растежа

Добавена на 04 Ноември, Категория: Статии, 1 коментар
Изчерпвайки възможностите на храните, индустрията за суплементи все повече и повече се насочва към хормони и производни вещества с цел да раздвижи пазара и да предостави ново поколение продукт. Тази игра не е съвсем безопасна и трябва добре да се познава. Тъкмо поради това ще си позволим да направим обобщено ревю на един медикамент, попадащ днес във фокус: инсулиноподобният фактор на растежа.

➡ Какво е IGF-1

IGF-1 или инсулиноподобен фактор на растежа (някога наричан соматомедин C), е полипептиден протеинов хормон с подобна на инсулина молекулна структура, който се синтезира в черния дроб. IGF-1 играе важна роля за детския растеж, но продължава да има анаболни функции и при възрастните.
Прочети цялата статия >