Знаем ли всичко за мускулната хипертрофия

Добавена на 04 Ноември, Категория: Статии, 3 коментара
Неотдавна във форума на сайта GYM online се проведе доста голяма дискусия на тема "какво кара мускулите да растат". Опонентите привеждаха какви ли не доводи в подкрепа на теориите си. Един от тях, лекар по образование (не си спомням как се казваше), убеждаваше хората, че само негативните повторения дават достатъчен стимул за растежа на мускулите, като се аргументираше доста добре.

Според него основните повреди в мускулната тъкан се получават по време на негативната част на повторението и съществуват така наречените клетки сателити, които са способни да образуват нови влакна.
Прочети цялата статия >

Инсулиноподобен фактор на растежа

Добавена на 04 Ноември, Категория: Статии, 1 коментар
Изчерпвайки възможностите на храните, индустрията за суплементи все повече и повече се насочва към хормони и производни вещества с цел да раздвижи пазара и да предостави ново поколение продукт. Тази игра не е съвсем безопасна и трябва добре да се познава. Тъкмо поради това ще си позволим да направим обобщено ревю на един медикамент, попадащ днес във фокус: инсулиноподобният фактор на растежа.

➡ Какво е IGF-1

IGF-1 или инсулиноподобен фактор на растежа (някога наричан соматомедин C), е полипептиден протеинов хормон с подобна на инсулина молекулна структура, който се синтезира в черния дроб. IGF-1 играе важна роля за детския растеж, но продължава да има анаболни функции и при възрастните.
Прочети цялата статия >