Топ 3 "най - горещи" съставки на пазара днес ( I-ва част )

Добавена на 20 Ноември, Категория: Статии, Напиши коментар
Здравейте, приятели!

В поредица от три части ще разгледаме 3 съставки, които напоследък разбулват бодибилдинг средите в страната на неограничените възможности (САЩ).

Чрез тези три статии от поредицата нямам за цел да ви направя дипломиран микробиолог или химик като ви затрупам с всевъзможни химични съединения и неразбираеми научни изследвания. Напротив, целта ми е в един свободен стил да ви представя всяка една от съставките:
Прочети цялата статия >

Нямате никакъв напредък във фитнеса ?

Добавена на 17 Ноември, Категория: Статии, Напиши коментар
1. Както при при всяка друга пречка в живота, и тук мотивацията играе най-голямо значение за нейното преодоляване. Когато се сблъскате с проблем вкъщи или на работа, предавате ли се?

Разбира се, че НЕ! Продължавате напред и се борите с трудностите. Сетете се за начини, с които сте преодоляли други сложни ситуации в живота си, когато вече сте били напълно обезкуражени, а след това приложете тези начини, за да подобрите здравето си и физическото си състояние.
Прочети цялата статия >

Минерален дефицит и минерална токсичност

Добавена на 14 Ноември, Категория: Статии, 8 коментара
Предмет на тази статия е минералният баланс, както и и последствията за здравето и спорта в случай на дисбаланс, причинен от минерален недостиг или минерален излишък. Как да избегнем липсата на микро и макроелементи и как да не допуснем минерална токсичност разберете в следващите няколко минути.

Минерален баланс и минерален оптимум


Както вече сте научили от статиите за макроелементите и микроелементите, минералите работят в сложен синхрон помежду си. За много от тях това е свързано с количествен баланс, където по-големи количества от един химичен елемент изтласкват друг и така нарушават нормалните телесни функции. Без излишно задълбаване в химията, трябва да запомним, че здравето и спортното развитие имат нещо общо, което е свързано с минералния баланс.
Прочети цялата статия >

Какво знаем за ензимните инхибитори

Добавена на 10 Ноември, Категория: Статии, Напиши коментар
Ензимните инхибитори са група вещества, които свързват и блокират храносмилателните ензими, като по този начин стопират действието им. Така храната преминава през стомашно-чревния тракт само частично смляна, респективно - усвоена.

През последните години се увеличиха познанията ни за въглехидратите и влиянието на приема им върху здравето. Съществуват редица потенциални рискове, свързани с повишената им консумация. Главният проблем при различните типове въглехидрати е бързата абсорбция на рафинираните захари.
Прочети цялата статия >

Забранени медикаменти в спорта

Добавена на 09 Ноември, Категория: Статии, 3 коментара
Хари Гордън, 21-годишен младеж с наследствена хипертония, занимаващ се с бодибилдинг, ски и колоездене, умира вследствие на прекомерна употреба на анаболи. Тейлър Хютон, 16-годишен атлет, се самоубива поради силна депресия, развита вследствие употребата на анаболни стероиди. Хейди Крюгер, 16-годишна състезателка по хвърляне на гюле, сменя своя пол, вследствие на прекомерна употреба на хормони... Ужасяваща статистика и за съжаление истинска. Всеки ден деца и младежи посягат към т. нар. забранени вещества, тласнати единствено от жаждата за спортен успех и добре изглеждащо тяло. За жалост много младежи намират смъртта си при неправилна употреба и предозиране с анаболни стероиди, стимуланти, хормони. Фактите показват, че да се сдобиеш с анаболи понякога се оказва по-лесно, отколкото да си купиш бутилка бира. Е, дали си заслужава?
Прочети цялата статия >

Има ли полза от фитнес аксесоарите?

Добавена на 07 Ноември, Категория: Статии, 2 коментара
Има ли полза от фитнес аксесоарите? За какво се използват и може ли без тях? Как да подберем правилно аксесоар за нашата тренировка и откъде да сдобием с него? Много въпроси, свързани с темата, могат да се засегнат, но идеята е по-скоро накратко да ви запознаем с така наречените фитнес аксесоари и тяхната приложимост.

Нека приемем условно разделение на фитнес аксесоарите на аксесоари, които са част от екипировката, помощни средства и фитнес аксесоари, които способстват и улесняват тренировката, без да са част от фитнес облеклото.
Прочети цялата статия >

Еволюция на мъжкото тяло през времето

Добавена на 05 Ноември, Категория: Статии, Напиши коментар
Макар и женското тяло да е интересен за анализ и често рисуван художествен обект, то определено не е самотен фокус на изкуството. В историята на света както спортът, така и изкуството са били предимно за мъжете. От мъжа се очаквало най-вече да е атлетичен. В различните култури мъжете и жените са изобразявани различно, но има една основна характеристика, която се среща навсякъде: жената е изобразена красива, с отлични форми, но сякаш пасивна, мирна, докато мъжът е изобразен мъжествено, доминиращ, излъчващ сила, най-често в движение.

Проследяването на тази култура на идеализиране на мъжкото тяло може да ни помогне не само да видим промените във визията за неговата красота, но и да стигнем до изграждането на модел за развитието на мъжкото тяло в перспектива.
Прочети цялата статия >