Здравословен хляб, мит или реалност?

Добавена на 14 Март, Категория: Статии, Напиши коментар

Натуралният квас, с когото някога се осъществявала здравословна ферментация в продължение на 8 или повече часа, днес не може да се намери другаде, освен в собствената кухня и бутиковите пекарни. В търговския хляб се използват големи количества търговска мая, ускорители и разни агенти, включително бромид - известна отрова за щитовидната жлеза, която по ненормален начин в САЩ заместила йода. Бързо приготвеният хляб е един от най-разрушителните продукти в съвременната диета. Зле подготвената пшеница е главен фактор за съвременните: непоносимост към глутен, затлъстяване, диабет, кандидоза, алергии, които подготвят условията за развитие на ракови заболявания.
Прочети цялата статия >

DHEA - част 2!

Добавена на 12 Март, Категория: Статии, Напиши коментар
➡ Положително влияние

Нивата на DHEA в тялото са най-високи в първите месеци след раждането, спадат при детството и се покачват отново по време на юношеството. Оттам нататък обаче нивата на DHEA спадат непрекъснато до края на живота. Именно това кара много спортисти да поемат хормона като препарат.
Прочети цялата статия >

DHEA - част 1!

Добавена на 11 Март, Категория: Статии, Напиши коментар
DHEA - стероиден хормон, прохормон.
Дехидроепиандростеронът (DeHydroEpiAndrosterone или съкратено DHEA) е естествен стероиден хормон или вид прохормон. Той се произвежда от холестерола, намиращ се в надбъбречните и полови жлези, мастната тъкан, мозъка и кожата. Освен това ДХЕА е предшественик на андростенедиона, който от своя страна произвежда андрогени, тестостерони, естрогени, естрони и естрадиоли (мъжките и женските полови хормони).
Прочети цялата статия >

ВАЖНО! Хормони, какво трябва да знаем за тях?

Добавена на 07 Март, Категория: Статии, Напиши коментар

Преди всичко какво представляват хормоните?

Според един от добрите учебници хормоните са: „Секрецията на жлезите с вътрешна секреция, които въздействат върху физиологичната активност на точно определени (прицелни) клетки на тялото”. Но това е доста неясно, нали? Не е чудно, че с определения като това толкова много студенти отпадат от университетите още през първия семестър.
Прочети цялата статия >

Вреди ли приема на протеин на костите?

Добавена на 05 Март, Категория: Статии, Напиши коментар

Наред с добре познатите минерали като калций и витамин Д, консумирането на протеин е от съществено значение за здравето на костите, като добавим и натоварването във фитнеса.

Тъй като редица проучвания са показали, че храненето с големи количества протеин може да увеличи размера на калций, който тялото ни изхвърля, учените се питаха - може ли прекалено многото протеин да бъде вреден за здравето на костите?
Прочети цялата статия >

Какво е HMB?

Добавена на 04 Март, Категория: Статии, Напиши коментар
HMB е съкращение от хидроксиметилбутират. Това е нов и интригуващ продукт, който е един от най-популярните суплементи в наши дни.

HMB е метаболит на левцина, една от незаменимите аминокиселини за организма.

Има малки количества HMB в доста храни, най-вече в сома, грейпфрута и люцерната. Хранителни добавки HMB може да намерите в много сайтове и магазини.
Прочети цялата статия >

Сладост от природата!

Добавена на 26 Февруари, Категория: Статии, Напиши коментар
Стевия Ребаудиана е вид храст, който произлиза от Парагвай, Южна Америка. Растението се отглежда и в Китай, Бразилия и Япония.

Китайската стевия е показала съмнителни качества при тестването си. В нея са били открити много замърсители, които са вредни за хората. Получаването на стевия от реномиран производител ще е гаранция за качеството на продукта.
Прочети цялата статия >