Свръхвъзстановяване или казано по - просто BCAA!

Добавена на 05 Юли 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими


Kакво е това чудо, което неотрализира мускулната треска?

BCAA са незаменими аминокиселини с разклонена верига. Консумираме ги ежедневно чрез храните богати на протеини - яйца, месо, риба, ядки и т.н. Най – важните от тях са левцин, валин и изолевцин, за съжаление те се съдържат в храната в минимални количества и е добре да се набавят от хранителни добавки.

Аминокиселините с разклонена верига са основата за синтеза на белтъчини в тялото ни, а това е главната предпоставка за мускулния растеж и развитие. Също така, те са добър и бърз източник на енергия за мускулите ни. BCAA съставят една-трета от мускулната тъкан, и точно поради факта, че са важни за синтезирането на белтък и енергия, те са незаменими участници и в много други метаболитни процеси в нашето тяло. Тези 3 аминокислени се усвояват много бързо и поради тази причина е най – добре да се приемат на прах, за да може да се разтворят във вода и да отпивате по време на цялата тренировка.Друг въпрос, който трябва да обсъдим е съотношението им, казано по – просто, защо левцинът трябва да е винаги в по – голямо количесвто от валина и изолевцина.
Съотношението на левцин : изолевцин : валин варира в различните формули. Срещат се различни комбинации:

2 : 1 : 1 - Това е най- утвърдена комбинация. Изследванията около нея са основно за мускулна протекция при интензивни тренировки свързани с много кардио.

4 : 1 : 1 - Това е формула с още по - увеличената доза левцин. Тя стимулира mTOR сигнален белтък-ензим, той е отговорен за мускулния растеж и възстановяване, отделно стимулира инсулиногенно действие.

8 : 1 : 1 - Сравнително нова комбинация, все още има малко изследвания за нея и се фокусира основно върху стимулация на mTOR и това, че покрай него се стимулират цял куп анаболни и антикатаболни хормони.

Да разгледаме 3 те аминокиселини по отделно!Левцинът е единствената аминокиселина, която повишава нивата на протеиновия синтез независимо от инсулина. Анаболното му действие се дължи на верига биохимични реакции, улесняващи растежа на мускулните клетки.Валинът е аминокиселина, която човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно и която има стимулиращи свойства по отношение на растежа, мускулната маса и възстановяването на тъканите, поради което е най-разпространен в мускулната тъкан. Валинът може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект, благодарение на което стимулира и повишава умствената енергия. Освен това той поддържа азотния баланс в тялото и предотвратява интоксикацията с амоняк при повторна резорбция на урината от бъбреците.Допълнителният прием на изолевцин с храната или под формата на добавки повишава издръжливостта и подпомага възстановяването при травма или операция и ускорява зарастването на рани. Поради участието си в производството на хемоглобин и регулиране на нивата на кръвната захар, аминокиселината присъства и в профилактиката на анемия и диабет.

Fitness1.bg препоръчва по един вариант от 3 те съотношения:
XTREME BCAA – 2:1:1 BCAA ENGINE 4:1:1 BAD ASS BCAA 8:1:1
Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Power Team Много добре обяснено и добре формулирана статия .
    08 Юли в 00:08
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Възстановявай се на макс!

Възстановявай се на макс!

02 Октомври 2018

Възстановявай се на макс! Това е единствената цел на този внимателно подбран стак, освен добрата цена, ще усетите и висококачествените продукти, кои...

The Anabolic Stack

The Anabolic Stack

27 Септември 2018

Готови ли сте за най - сериозното качване на мускулна маса, което сте постигали до сега? Тези три продукта, ...

ALL IN - Стак за шампиони

ALL IN - Стак за шампиони

20 Септември 2018

Искате ли да направите най - правилната покупка на суплементи? Ако отговорът е да, това е вашият стак! То...

Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Ка...