Свръхвъзстановяване или казано по - просто BCAA!

Добавена на 05 Юли 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими


Kакво е това чудо, което неотрализира мускулната треска?

BCAA са незаменими аминокиселини с разклонена верига. Консумираме ги ежедневно чрез храните богати на протеини - яйца, месо, риба, ядки и т.н. Най – важните от тях са левцин, валин и изолевцин, за съжаление те се съдържат в храната в минимални количества и е добре да се набавят от хранителни добавки.

Аминокиселините с разклонена верига са основата за синтеза на белтъчини в тялото ни, а това е главната предпоставка за мускулния растеж и развитие. Също така, те са добър и бърз източник на енергия за мускулите ни. BCAA съставят една-трета от мускулната тъкан, и точно поради факта, че са важни за синтезирането на белтък и енергия, те са незаменими участници и в много други метаболитни процеси в нашето тяло. Тези 3 аминокислени се усвояват много бързо и поради тази причина е най – добре да се приемат на прах, за да може да се разтворят във вода и да отпивате по време на цялата тренировка.Друг въпрос, който трябва да обсъдим е съотношението им, казано по – просто, защо левцинът трябва да е винаги в по – голямо количесвто от валина и изолевцина.
Съотношението на левцин : изолевцин : валин варира в различните формули. Срещат се различни комбинации:

2 : 1 : 1 - Това е най- утвърдена комбинация. Изследванията около нея са основно за мускулна протекция при интензивни тренировки свързани с много кардио.

4 : 1 : 1 - Това е формула с още по - увеличената доза левцин. Тя стимулира mTOR сигнален белтък-ензим, той е отговорен за мускулния растеж и възстановяване, отделно стимулира инсулиногенно действие.

8 : 1 : 1 - Сравнително нова комбинация, все още има малко изследвания за нея и се фокусира основно върху стимулация на mTOR и това, че покрай него се стимулират цял куп анаболни и антикатаболни хормони.

Да разгледаме 3 те аминокиселини по отделно!Левцинът е единствената аминокиселина, която повишава нивата на протеиновия синтез независимо от инсулина. Анаболното му действие се дължи на верига биохимични реакции, улесняващи растежа на мускулните клетки.Валинът е аминокиселина, която човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно и която има стимулиращи свойства по отношение на растежа, мускулната маса и възстановяването на тъканите, поради което е най-разпространен в мускулната тъкан. Валинът може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект, благодарение на което стимулира и повишава умствената енергия. Освен това той поддържа азотния баланс в тялото и предотвратява интоксикацията с амоняк при повторна резорбция на урината от бъбреците.Допълнителният прием на изолевцин с храната или под формата на добавки повишава издръжливостта и подпомага възстановяването при травма или операция и ускорява зарастването на рани. Поради участието си в производството на хемоглобин и регулиране на нивата на кръвната захар, аминокиселината присъства и в профилактиката на анемия и диабет.

Fitness1.bg препоръчва по един вариант от 3 те съотношения:
XTREME BCAA – 2:1:1 BCAA ENGINE 4:1:1 BAD ASS BCAA 8:1:1
Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Power Team Много добре обяснено и добре формулирана статия .
    08 Юли в 00:08
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
НОВО - INTRA FORMULA от Swedish Supplements

НОВО - INTRA FORMULA от Swedish Supplements

28 Ноември 2017

Както знаете, Swedish Supplements набират все повече сили! Благодарение на усилените проучвания на шведските изследователски центрове на марката на б...

Whey Protein Deluxe идва вече и ГОЛЯМ!

Whey Protein Deluxe идва вече и ГОЛЯМ!

22 Ноември 2017

Ето я и най - накрая голямата опаковка, на един от най - добрите суроватъчни протеини на пазара! Вече ще се ...

Защо имаме дефицит на витамин Д!

Защо имаме дефицит на витамин Д!

10 Ноември 2017

Около 80% от населението на САЩ страда от дефицит на витамин Д под една или друга форма. След като научите ня...

Milky Way, Mars, Bounty и Snickers вече и за спортисти!

Milky Way, Mars, Bounty и Snickers вече и за спортисти!

08 Ноември 2017

Трудно е да си представим по – популярни десерти, отколкото Snickers, Mars, Bounty и Milky Way! Това са мож...