Свръхвъзстановяване или казано по - просто BCAA!

Добавена на 05 Юли 2016 | Категория: Хранителни добавки | Добави в любими


Kакво е това чудо, което неотрализира мускулната треска?

BCAA са незаменими аминокиселини с разклонена верига. Консумираме ги ежедневно чрез храните богати на протеини - яйца, месо, риба, ядки и т.н. Най – важните от тях са левцин, валин и изолевцин, за съжаление те се съдържат в храната в минимални количества и е добре да се набавят от хранителни добавки.

Аминокиселините с разклонена верига са основата за синтеза на белтъчини в тялото ни, а това е главната предпоставка за мускулния растеж и развитие. Също така, те са добър и бърз източник на енергия за мускулите ни. BCAA съставят една-трета от мускулната тъкан, и точно поради факта, че са важни за синтезирането на белтък и енергия, те са незаменими участници и в много други метаболитни процеси в нашето тяло. Тези 3 аминокислени се усвояват много бързо и поради тази причина е най – добре да се приемат на прах, за да може да се разтворят във вода и да отпивате по време на цялата тренировка.Друг въпрос, който трябва да обсъдим е съотношението им, казано по – просто, защо левцинът трябва да е винаги в по – голямо количесвто от валина и изолевцина.
Съотношението на левцин : изолевцин : валин варира в различните формули. Срещат се различни комбинации:

2 : 1 : 1 - Това е най- утвърдена комбинация. Изследванията около нея са основно за мускулна протекция при интензивни тренировки свързани с много кардио.

4 : 1 : 1 - Това е формула с още по - увеличената доза левцин. Тя стимулира mTOR сигнален белтък-ензим, той е отговорен за мускулния растеж и възстановяване, отделно стимулира инсулиногенно действие.

8 : 1 : 1 - Сравнително нова комбинация, все още има малко изследвания за нея и се фокусира основно върху стимулация на mTOR и това, че покрай него се стимулират цял куп анаболни и антикатаболни хормони.

Да разгледаме 3 те аминокиселини по отделно!Левцинът е единствената аминокиселина, която повишава нивата на протеиновия синтез независимо от инсулина. Анаболното му действие се дължи на верига биохимични реакции, улесняващи растежа на мускулните клетки.Валинът е аминокиселина, която човешкият организъм не може да синтезира самостоятелно и която има стимулиращи свойства по отношение на растежа, мускулната маса и възстановяването на тъканите, поради което е най-разпространен в мускулната тъкан. Валинът може да служи като източник на енергия, със съхраняващ глюкозата ефект, благодарение на което стимулира и повишава умствената енергия. Освен това той поддържа азотния баланс в тялото и предотвратява интоксикацията с амоняк при повторна резорбция на урината от бъбреците.Допълнителният прием на изолевцин с храната или под формата на добавки повишава издръжливостта и подпомага възстановяването при травма или операция и ускорява зарастването на рани. Поради участието си в производството на хемоглобин и регулиране на нивата на кръвната захар, аминокиселината присъства и в профилактиката на анемия и диабет.

Fitness1.bg препоръчва по един вариант от 3 те съотношения:
XTREME BCAA – 2:1:1 BCAA ENGINE 4:1:1 BAD ASS BCAA 8:1:1
Етикети:

Коментари

  • Anonimus
    Power Team Много добре обяснено и добре формулирана статия .
    08 Юли в 00:08
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Хранителни добавки
Малко хапче, много сила, кое е то?

Малко хапче, много сила, кое е то?

05 Септември 2018

Синефринът, като хранителна добавка е познат от близо десетилетие, а за науката той е познат от 1944 год. Както сами виждате е имало достатъчно врем...

Бъдете в перфектна форма с LevroLean!

Бъдете в перфектна форма с LevroLean!

04 Септември 2018

Бърнарите са един от най - важните продукти в периода на топене на мазнините! Този продукт ще ви осигори най...

Xtreme Napalm HARDCORE!

Xtreme Napalm HARDCORE!

01 Септември 2018

Внимание, доволните клиенти от xtreme napalm са много, за да ги зарадва FA NUTRITION направи най - добрия си ...

Не се подвеждайте по бързите диети!

Не се подвеждайте по бързите диети!

30 Август 2018

Краткосрочните тежки диети са индивидуални хранителни навици, които предизвикват загуба на тегло в близък пла...