Разбиване на 3 от митовете, свързани с хидратацията

Добавена на 20 Юни 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
Всички ние знаем колко важно е да поддържаме правилна хидратация на организма. Без течности буквално ще загинем само за няколко дни.

Въпреки че няма съмнение по отношение многобройните роли, които водата играе при поддържането на оптималната функция на органите, все още има няколко широкоразпространени мита, които са свързани с нея.

1. Осем чаши вода на ден?


Това е общото правило, което повечето от нас са чували, но никой не е сигурен как е възникнало, тъй като не е свързано с никакви научни доказателства. В действителност, всеки организъм е уникален и има различни потребности. Не можем да прилагаме равнозначно това правило при жена, която е висока 1.60 сантиметра, и мускулест мъж - 1.90 сантиметра, нали така? А какво да кажем за факта, че упражненията и топлото време ни карат да се потим повече от обикновено, което изисква допълнителен прием на течности? Също така помислете за храната, която консумирате, тъй като голяма част от нея съдържа вода под различна форма. Сравнете сухите храни, в които има високо съдържание на сол, с пресните плодове и зеленчуци, които са пълни с вода... Има разлика, нали така? Водата от храната също допринася за цялостната хидратация. Осем чаши на ден? Изобщо не е толкова просто...

2. Митът, свързан с кофеина


Много хора вярват, че напитките, които съдържат кофеин- кафе, чай и други, дехидратират организма и увеличават нуждата от течности. Най-новите изследвания отхвърлят това твърдение. Според доказателствения анализ на Американската диетична организация, консумирането до 6 милиграма кофеин на килограм телесно тегло не влияе на хидратацията. Това се равнява на 408 милиграма кофеин при 68-килограмов човек, което са 4 чаши кафе.

3. Помага ли водата при битката с излишните килограми?


Накратко: зависи. Ако замените висококалоричните напитки с вода, то това ще намали калориите, които приемате, и ще помогне за изгаряне на излишните килограми. Няма нищо специално, с което водата да насърчава свалянето на мазнини.

Другият начин, по който водата може да помогне за намаляването на килограмите, е чрез заместване на храната, когато сте гладни. Много хора бъркат жаждата с глада и се хранят, когато всъщност имат нужда само от вода. Изпийте чаша вода следващия път, когато се почувствате гладни. Изчакайте около 15 минути и ще видите, че гладът ви намалява.

Трябва да се вслушвате в тялото си и да пиете вода, когато сте жадни. Това може да отнеме време, защото много хора не са свикнали да се хранят и да пият течности според влиянието на вътрешните сигнали, които дава организма. Добър показател за хидратацията е цветът на урината, който трябва да бъде прозрачен или светложълт. Тъмната урина е знак, че вероятно не приемате достатъчно количество питейна вода.

И накрая, и с водата не бива да се прекалява! Прекалено голямото количество вода може да доведе до хипонатриемия, която не се среща често, но е опасна. Най-добре пийте малки количества вода през целия ден. Нашият организъм е устроен така, че да разбираме кога сме гладни и кога жадни по естествен път. Всичко, което трябва да направите, е да следвате знаците на тялото.
Етикети: хидратация

Коментари

 • Anonimus
  JorCo 1. 8 чаши за водата е минимумът, никой не е казал, че точно толкова трябва да се пие от всеки.
  2. След упореба на кофеин организма се нуждае от повече вода и бтв в чая няма кофеин.
  3. Да заместиш храната с вода е изключително глупаво
  09 Юли в 17:54
 • Anonimus
  Evil Genius хипонатриемия всъщност е прекалено малко количество натрий в кръвта, което може да се избегне, ако ядем много сол, или слагаме 2-3 грама сол в шишето с вода :)
  14 Юли в 21:46
 • Anonimus
  A lot of this batik is not as perfect as other type of batik. ButOil Paintinginexpensive and due to that, lots of people in low-level society can afford and wear it.Therefore, it can use every individuals who love baju batik (Indonesian)Van Gogh painting whole rule on wearing bajubatik as well as many type of batik that mentioned previously was just existed in the past.And evenGeorgia O'Keeffe paintings batik artists have succeed to created new type and pattern.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320719
  19 Юли в 19:23
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Да се адаптираме към идващите студени месеци!

Да се адаптираме към идващите студени месеци!

19 Септември 2018

Септември и Октомври са месеци, известни със своята неустойчивост и променливост. Един ден слънчевите лъчи са толкова горещи, че ни “хвърлят” в няко...

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е пр...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...