Пушенето, фитнеса и още нещо...

Добавена на 20 Февруари 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
Всички познаваме хора, които спортуват активно и същевременно пушат.

Въпросът е, каква вреда оказва пушенето върху бодибилдърите и до колко бихме могли да подобрим постиженията си, ако се откажем от този вреден навик.

Вредата от пушенето


Тютюнът съдържа над 4000 различни химикали, които оказват различно влияние върху човешкия организъм. Най-вредните от тях са: никотинът, въглеродният монооксид и катранът.

Никотинът


Никотинът е наркотик. Хората не осъзнават колко е вреден, както и много други неща, защото вредата му не се проявява веднага, а се натрупва с времето. Той е пристрастяващ като другите наркотици и се абсорбира в кръвообръщението. 7 до 8 секунди са нужни на мозъка да отчете присъствието му и да реагира.

Изследванията сочат, че никотинът е способен да измени характерът на човек, в зависимост от това колко време е пушил и колко дълбоко е вдишвал цигарите. Опасните странични ефекти включват, но не се ограничават само с: увеличаване на пулса и кръвното налягане, хормонални промени, промяна в състава на кръвта, промени в метаболизма.

Въглеродният монооксид


Въглеродният монооксид или едноокис е отровен газ. При пушачите, той замества около 15% от кислорода в кръвта, а кислородът е нужен за правилното функциониране на тъканите и клетките. При продължително потискане на нивата на кислород се наблюдават проблеми в мускулния растеж, възстановяването, както и усвояването на важни вещества като протеина. Както знаем, че всички тези неща са в основата на бодибилдинга.

Вредите от въглеродния монооксид не свършват до тук. Има неблагоприятно влияние върху сърдечносъдовата система, тъй като стимулира натрупването на мастни депа в артериите. Това води до сърдечни проблеми, а при жените въглеродният монооксид може дори да застраши бременността.

Катранът


70% от вдишания от тютюнопушенето катран се наслагва в белите дробове, предизвиква кашляне и разрушава клетките, които презпазват дробовете от инфекции.

Здравословните проблеми и рисковете свързани с пушенето са безброй, включително: по-бързо остаряване, 83% от белодробните пациенти са пушачи, 90% от случаите на бронхит са свързани с пушенето, пушенето удвоява риска от сърдечни проблеми ,а 17% от сърдечните болести са причинени от него.

Спортуващите жени и пушенето


Очаква се ракът на белите дробове да стане по-разпространен дори от рака на гърдата. Докато рискът от белодробни и сърдечни проблеми е еднакъв при мъжете и жените, то няма как да пренебрегнем няколко други проблема, характерни за жените-пушачи, между които: спонтанен аборт, проблеми по време на бременността, недоносване на бебето, менопауза 3-4 години по-рано, остеопороза, инфаркт.

Пасивното пушене


Това, че не сте пушач, определено не е достатъчно. Системното вдишване на цигарения дим е не по-малко вредно. Наистина е трудно да накараме приятелите си пушачи да се съобразяват с нас, а фактът, че не сме привикнали към тютюна води до проявата на по-малки странични ефекти като парене на очите, замаяност, кашляне, главоболие и отслабване на имунната система.

Какво получаваме, ако откажем цигарите


Основни проблеми при спортуващите пушачи са по-големият риск от контузии, ниска издръжливост, отпадналост и нежелание за трениране. Безспорно е, че отказването на цигарите увеличава шансовете Ви за по-дълъг и здравословен живот, а в залата може да очаквате по-бързо и лесно постигане на поставените цели.
Коментари

 • Anonimus
  Александър Да можех да накарам най-добрия си приятел да откаже цигарите ида се върне в залата...
  13 Декември в 20:37
 • Anonimus
  ПАВЕЛ страннното е , че как спортуващи хора са зависими от цигарите , направо е жалко. Очаквам и статия за алкохола. Поздрави на всички.
  01 Май в 16:08
 • Anonimus
  блабал Аз съм активен спортист- спорт 7 до 12 пъти в седмицата- разбирайте, щанги, борба , бягане, рядко плуване. Пуша по кутия червено малборо на ден. Това от 3 години. До сега проблеми не съм видял. Познавам един треньор по борба - пуши от 37 годинии и пак си бяга по 5км за 23 минути. Така ,че вобще не е проблем пушенето :)
  01 Юли в 17:21
 • Anonimus
  VERONIKA блабал
  възможно най - тъпият коментар и най - голямата простотия на един човек , който може да го кажеее :)
  Пък и то не е само за фитнеса . Просто ако искате да живеете по-дълго откажете ги ! :]
  01 Юли в 17:29
 • Anonimus
  lolz блабла не се заблуждавай : ) жалко е че има хора като мен които дори не са си дърпали от цигара а са длъжни непрекъснато да вдишват цигарен дим било то от родители пушачи приятели и всякакви хора на улицата : (
  01 Юли в 17:30
 • Anonimus
  Todor блабал-това не е вярно !поне за мен! аз тренирах гребане плуване фитнес и когато запо4нах да пу6а 16-17 години сфалих около 5-7 кг и о6те не мога да си ги варна само сфалям от тях особено лятото и се задахвам пове4е от преди сега се боря да ги спра наи големите лайна са си !!!!!!
  01 Юли в 17:32
 • Anonimus
  LOlz Тодоре,по-добре хвани един буквар,че си смешен...Лапай си цигарката,да не ти дадем друго да лапаш :)
  01 Юли в 19:34
 • Anonimus
  Todor LOlz -най -големия и най- отворения педераст се обади... майка ти ми лапа в момента и мършояд прая ти братче ;)
  01 Юли в 19:39
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Вода за отслабване?

Вода за отслабване?

23 Февруари 2018

Саси водата е абсолютно безвредна, лесна за приготвяне, вкусна и също е едно от най-ефективните средства за отслабване. Водата на Саси е символично н...

Заместители на захарта! част 2

Заместители на захарта! част 2

18 Февруари 2018

Наистина е трудно на учените да сложат всички подсладители под един знаменател и да ги нарекат вредни или поле...

Заместители на захарта! част 1

Заместители на захарта! част 1

17 Февруари 2018

Днешно време хората масово разчитат на изкуствени овкусители, при спортуващите фитнес най-често се използват з...

Как да преборим апетита за лоша храна?

Как да преборим апетита за лоша храна?

11 Февруари 2018

Вероятно една от най-големите пречки по нашия път към перфектното тяло е нашата неспособност да елиминираме ап...