Проблемът КОРТИЗОЛ

Добавена на 25 Юли 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Въпрос: Непрекъснато чета за кортизола и неговото влияние върху мускулния катаболизъм.

Ако действието му е толкова разрушително, защо тогава организмът го изработва и по какъв начин може да се предотврати процесът на разпадане на мускулите, който той предизвиква ?

Отговор: Отговорът на този въпрос лежи дълбоко в структурата на нашата ДНК. Кортизолът в действителност е резултат от развитието на нашата генетична структура, която се е изграждала в продължение на 4 милиона години. Когато организмът се подложи на натоварване или стресова ситуация, той включва механизма „сражавай се или бягай”, който мигновено повишава нивото на кортизола многократно над нормата.

Биологичното устройство на кортизола е такова, че в случаите когато първобитният човек е бил подложен на някаква заплаха или е изпитвал раздразнение, равнището на кортизола се повишавало и мобилизирало тялото му за действие, „отчупвайки си” част от мазнините и мускулните запаси, които е превръщало в „допълнителното гориво”, от което организма се нуждае при възникването на екстремални условия, както и за намаляване последващите отоци в случай на травми.

За съвременните хора, които активно се занимават със спорт, както и за спортистите тренингът е вид травма и организмът реагира на всяка тренировка като на заплаха за съществуването си. Умственото натоварване предизвиква почти същата отрицателна реакция на организма, както физическото. В резултат на това натоварване в системата ви за адаптиране постъпват сигнали за изработване на кортизол. В резултат на това може да се случи така, че количеството на кортизола да не може да се върне в нормалните си граници в продължение на много дълъг период от време. Докато равнището на кортизола е повишено, организмът се пренастройва, като започва буквално „да разяжда” тези с толкова труд развивани мускули, които започват да се разпадат на аминокиселини, а те, след като попаднат в черния дроб, се преобразуват в глюкоза. Този процес се нарича гликогенеза.

Освен това повишеното ниво на кортизола намалява или дори блокира постъпването на анаболичните строителни блокове, необходими за синтеза на белтъка. Това означава, че при повишено равнище на кортизола скъпите хранителни добавки на основата на аминокиселини и белтък изпълняват по-лошо своята основна функция по възстановяване растежа на клетките.

Анаболичните стероиди заглушават катаболичния ефект на кортизола. Въпреки това както е известно, равнището на кортизола расте с космическа скорост, когато атлетът престане на приема стероиди. Фосфатодилсеринът (PS) е натурално вещество, което снижава равнището на кортизола с повече от 30%, затова е първенецът сред антикатаболичните средства. В действителност той може дори да усили ефективността на другите добавки.

Това показва, че добавките с PS трябва да бъдат основният продукт за всички билдъри, които се стремят да натрупат маса. Избавете се от разрушителното действие на кортизола и ще растете, както никога досега.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

  • Anonimus
    bankhead хаха добра реклама са си направили на продукта
    29 Юли в 14:14
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Свободни тежести или машини? част 1

Свободни тежести или машини? част 1

18 Март 2018

Кое от двете трябва да изберете за максимално добра тренировка? Силовата тренировка може да ви се струва объркваща, ако започвате сега или е минало д...

Хранителни добавки за начинаещи!

Хранителни добавки за начинаещи!

17 Март 2018

Всеки начинаещ си задава доста въпроси преди и когато започне да тренира! С тази статия ще отговорим на един о...

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун

15 Март 2018

Вдъхновяващи цитати от Силвестър Сталоун Като тинейджър, бъдещото холивудско светило Силвестър Сталоун, бил ...

Интересни ползи от казеина!

Интересни ползи от казеина!

11 Март 2018

В тази статия ще обърнем внимание на вид протеин, който ни е добре познат с основното си действие, а именно ба...