Правилното време за хранене: преди или след тренировка?

Добавена на 29 Април 2011 | Категория: Статии | Добави в любими
Наистина е предизвикателство да подберем най-правилното време за хранене през тренировъчните дни. Хранителният тайминг влияе много на тренировките, на това как се чувствате по време на упражненията.

Ако консумирате прекалено голямо количество храна преди тренировка, може да се почувствате лениви, а освен това има опасност от стомашно разстройство. Това се дължи на измененията в храносмилателната и мускулната система, които се конкурират помежду си за източниците на енергия. От друга страна, тренировката на празен стомах също е проблемна, защото може да се почувствате слаби, замаяни или прекалено изморени, тъй като ще имате ниско ниво на кръвна захар, което е предизвикано от липсата на храна. Това ще предизвика и забавени реакции.

От съществено значение е да хапнете нещо преди или след тренировка, тъй като храната предоставя енергия, от която имате голяма нужда. Ние ще ви разясним някои от основните моменти, които ще ви помогнат тренирате ефективно. Ето ги и тях:

Здравословна закуска


Тя е изключително важна, тъй като доставя нужната енергия, която да ни зареди за целия ден. При планирането на силен тренировъчен ден помислете за здравословна закуска. Станете рано и хапнете. На сутринта вашата кръвна захар може да е ниска, тъй като повечето от енергията, която сте получили на вечеря, се е изчерпала през нощта. Ако не закусите, може да се почувствате мудни или замаяни на тренировката. Ако тренирате само час след закуската, то тя трябва да е малка, а друг вариант е просто да пийнете нещо за покачване на кръвната захар.

Не пропускайте хранене


Това със сигурност ще намали кръвната ви захар, което ще ви направи слаби, изморени и замаяни. Ако не сте успели да хапнете нещо полезно преди тренировка, то в краен случай вземете някой бонбон или нещо от сорта, тъй като това ще повиши ефективността ви, макар че определено не е най-добрата хранителна опция. Трябва да се стремите да консумирате качествени храни, така че един банан или кисело мляко биха били доста по-добри варианти.

Направете си хранителна програма, която се базира на големината на порциите


Подходящото време за консумиране на големи порции е 3-4 часа преди тренировка. По-малките може да хапнете около 2 часа преди да тренирате. Ако се чувствате гладни точно преди да тръгнете към залата, може да хапнете нещо леко. Не забравяйте, че най-важното е как се чувствате, така че правете това, което ви влияе положително.

Заредете след тренировка


След като приключите в залата, консумирането на полезна храна ще ви помогне да се възстановите. Планирайте ястие, което е богато на въглехидрати и протеин, и хапнете до час-два след тренировката.

Почивайте си от време на време


Не може да се възстановите единствено с храната. Правете си почивки от 10-15 минути след тренировката. Това ще спомогне и за прочистване на ума.

Всеки е различен, когато стане става въпрос за времето за хранене и упражнения. Насоките, които ви дадохме, ще ви улеснят да подберете най-доброто за вас. Най-важното нещо е да се чувствате добре по време на тренировката, за да бъде тя ползотворна. С практиката ще трябва да разберете какво влияе положително на организма ви, за да планирате всичко според това.
Коментари

  • Anonimus
    sjc Хареса ми. Аз бутам много въглехидрати(овесени ядки с мляко) и гейнър. В тренировъчни, а те са и почивни дни ставам рано ям и лягам пак. Яденето вече не е удоволствие а навик
    21 Юни в 23:47
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Началото на ФИТНЕСА !

Началото на ФИТНЕСА !

22 Май 2018

Да започнем с един интересен и малко известен факт. Намирате ли нещо общо между камбаните и дъмбелите? Общото е, че първият дъмбел е направен от к...

Фолиева киселина! част 2

Фолиева киселина! част 2

20 Май 2018

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до ...

Фолиева киселина! част 1

Фолиева киселина! част 1

19 Май 2018

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е...

Чудатото човешко тяло.

Чудатото човешко тяло.

16 Май 2018

Шаолинските бойни изкуства са съчетание между духовни вярвания и праткически умения за самозащита. Монасите ...