Почивката между сериите ( I-част )

Добавена на 04 Октомври 2012 | Категория: Фитнес | Добави в любими

Знаете, че за максимален растеж интензивността трябва да е на възможно най-високо ниво, но колко да е почивката между сериите?

Често ще чуете от някои напреднали билдери фразата „колкото по-малка е почивката, толкова по-добре”, но това ли е най-добрият подход?

Преди да изясним това, да разберем как работят енергийните системи на тялото. Има много изследвания върху периодичната работа на тялото и въпреки че повечето са свързани с дейности като плуване, бягане и т.н. физиологията на всичките е една и съща, така че изводите от тях са валидни и за тренировката с тежести. Ето основното:

Единственият енергиен източник, ползван директно от мускулите, е аденозин трифосфатът (АТФ). Всички други служат за мускулно гориво само след като бъдат използвани за синтез на АТФ. В тялото ни има две енергийни системи: анаеробна и аеробна. При върхови натоварвания анаеробната система доставя енергия само за кратък период (до 2-3 минути). При дейности, траещи по-дълго енергия осигурява аеробната система. Тренировката с тежести зависи почти изключително от анаеробната енергийна система, въпреки че влияние оказва и аеробната.

Анаеробната енергийна система има две подсистеми – на АТФ-ФС и на млечната киселина. Първата използва веднага наличните АТФ запаси и сходната им съставка фосфокреатин (ФК) и може да осигури енергия до 30 секунди на максимално ниво. Другата система – на млечната киселина, ползва за гориво гликоген. В този процес от гликогена се синтезира АТФ и като вторичен продукт се натрупва млечна киселина. Енергийната система на млечната киселина доставя енергия за около 2-3 минути активност. Натрупването й е главна причина за умората – ако концентрацията й е достатъчно висока, мускулната контракция може да спре.

Аеробната система извлича енергия за себе си от храната (гликоген, гликоза и мазнини). И тук се произвежда АТФ, но без млечна киселина, а щом тя липсва в тялото, умората е малка или изобщо я няма и подобни дейности могат да траят до час.

При зареждане на мускулите с енергия първа е аеробната система. Ако енергийните изисквания надвишават възможностите й, тялото включва в действие запасите АТФ. Ако те са ограничени, се включва долният праг на системата на млечната киселина. Тя може да снабди с енергия системата АТФ-ФК до приблизително 75-85%, докато аеробната система може да достави на АТФ-ФК системата енергия само до около 50%. Дали интензивната активност е повече или по-малко от 30 секунди е много важно и за илюстрация ще спомена рекордите в бягането. При 100 и 200-метра тази активност (съответно под 10 и 20 секунди) се снабдява с енергия от системата АТФ-ФК. Спринтът на 400м е над 30 секунди и част от енергията трябва да дойде от системата на млечната киселина. Тъй като тя не може да достави енергията така бързо, както системата АТФ-ФК, скоростта спада и рекордът е над 40 сек.
Коментари

  • Anonimus
    Uggs on Sale UK la, le métier à tisser quadri-axial est utilisé, ce Uggs on Sale UK qui est un type spécial de métier à tisser. En outre, dans la rub
    19 Ноември в 08:55
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Фитнес
Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

Най-внушителните трансформации в бодибилдинга

09 Октомври 2013

Понякога забравяме, че и най-успешните бодибилдъри са тръгнали отнякъде. Най-често от позиция, подобна на тази, в която се намираме и ние. Невероятнат...

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част I

17 Февруари 2013

Можете ли да ми дадете някакви съвети за качване на мускулна маса при скромен бюджет. Какви хранителни добавк...

Какво е да бъдеш шампион?

Какво е да бъдеш шампион?

01 Февруари 2013

Изповедта на професионалния културист Фуад Абиад един ден след Flex Pro 2012 „Един ден след състезанието Flex...

Правилния начин да правим клекове

Правилния начин да правим клекове

24 Януари 2013

Важността на оптималната техника на клякане Хипотеза Клекът е царят на всички упражнения за крака и редовното...