Фитнес тренировка при лошо време

Добавена на 04 Ноември, Категория: Фитнес, 1 коментар
Навлизаме в сезона на циклоните, а и снегът ни посети. Някои представители на животинското царство спят зимен сън поради невъзможността да са намерят храна.

Други пък, като нас, хората, използват ниските температури и намалената физическа активност, комбинирана с домашно приготвени храни, за да натрупат някое кило и да добавят още малко към силата.

Едва ли има по-удачно място в това отношение от фитнеса. Климатикът духа топло, не вали, а уредите са удобни и можете да се възползвате от тях.
Прочети цялата статия >

Метод на форсираните повторения

Добавена на 04 Ноември, Категория: Фитнес, Напиши коментар
Лягате, щангата е над вас и си мислите: "Сега ще я извадя с помощ и после - каквото сабя покаже!"

Отдясно Иван закъснява с половин секунда, Драган бута щангата към куката, а Стоян - той зяпа и се смее отгоре, докато ви пази от другарите ви в ляво и дясно.

Серията заминава, а с нея и времето ви. Сега си мислите: "Аман от некъдърници!"

Вината обаче е във вас, понеже не сте подбрали хората и не сте ги инструктирали, или пък изобщо не сте наясно как да стане всичко, нищо, че сте го виждали много пъти отстрани.
Прочети цялата статия >

Знаем ли всичко за мускулната хипертрофия

Добавена на 04 Ноември, Категория: Статии, 3 коментара
Неотдавна във форума на сайта GYM online се проведе доста голяма дискусия на тема "какво кара мускулите да растат". Опонентите привеждаха какви ли не доводи в подкрепа на теориите си. Един от тях, лекар по образование (не си спомням как се казваше), убеждаваше хората, че само негативните повторения дават достатъчен стимул за растежа на мускулите, като се аргументираше доста добре.

Според него основните повреди в мускулната тъкан се получават по време на негативната част на повторението и съществуват така наречените клетки сателити, които са способни да образуват нови влакна.
Прочети цялата статия >

Какво са Омега 3 мастните киселини?

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 10 коментара
Напоследък Омега 3 мастните киселини са много популярни сред спортуващите. Основна причина за това е ролята на им в регулирането на имунитета. Системният и тежък спорт се отразява негативно върху нея, а недостатъчният прием на омега 3 или омега 6 есенциални мастни киселини е сигурна бомба със закъснител. Май е време да се застраховаме...

Какво са Омега 3 мастните киселини?

Омега 3 мастните киселини са група от девет полиненаситени мастни киселини.
Прочети цялата статия >

Какво е Алфа-Липоева киселина?

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 5 коментара
Алфа липоевата (Тиоктовата) киселина e мощен физиологичен антиоксидант. Тя е ко-фактор на пируват-дехидрогеназата, алфа-кетоглутарат-дехидрогеназата и други важни мултиензимни системи. Тази киселина е коензим, необходим за въглехидратния метаболизъм в биохимичните реакции на цикъла на Кребс. Спада към групата на мастните киселини. Разтваря се както във водна, така и в маслена среда, което я прави уникална по своето действие.

Киселината се синтезира в човешкия организъм под формата на дихидролипоева киселина в недостатъчни количества. Двете киселини могат да преминават една в друга, притежавайки едни и същи свойства.
Прочети цялата статия >

GABA (Gamma - aminobutyric acid)

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 1 коментар
GABA се свързва със състояния на спокойствие и умствена концентрация. Помага ни да се преборим с хроничната тревожност, като не позволява на невроните да се свръхстимулират. GABA предизвиква и мускулна релаксация, а острият й недостиг може да доведе до гърчове.

GABA е биогенна аминокиселина, която се синтезира в мозъка. Представлява основен инхибиторен невротрансмитер с голяма роля в централната нервна система, както и участник в метаболитните процеси на мозъчните клетки. GABA - синтезът е сложен процес, който обезпечава нормалното функциониране на различни мозъчни отдели - 66% от ЦНС включва GABA-ергична трансмисия.
Прочети цялата статия >

Мелатонин - хормонът на младостта.

Добавена на 04 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 7 коментара
Човешкият живот се подчинява на определен биологичен ритъм, чрез който се осъществява прецизно регулиране на работата на различните органи и системи. В сложната система на регулиране на този ритъм фундаментална роля играе мелатонинът.

Мелатонинът (5-метокси-N-ацетилтриптамин) е хормон, присъстващ в организмите на всички живи същества (от водораслите до човека) в нива, променящи се в ежедневен цикъл. При висшите животни мелатонинът се произвежда от пинеалоцитите (вид клетки) в епифизата (разположена в мозъка), а също и от ретината и стомашно-чревния тракт. Той се синтезира от аминокиселината триптофан чрез синтез на серотонин от ензима 5-хидроксиндол-O-метилтрансфераза.
Прочети цялата статия >