Всичко за Кре-алкалин (Kre-Alkalyn)

Добавена на 11 Ноември, Категория: Хранителни добавки, 1 коментар
Съвременният спорт в неговите професионални, полупрофесионални и аматьорски нюанси е съпътстван от вече огромен набор хранителни добавки. Креатинът несъмнено е една от най-разпространените съставки както в различни комбинирани продукти, така и в самостоятелна форма.Kre-Alkalyn и Creatine ethyl ester са две съвременни форми на креатин в които разработчиците са се опитали да постигнат по-голям ефект върху организма.

За сравнение ефективността на разглежданите в темата продукти ще използвам може би най-разпространената форма - creatine monohydrate.
Прочети цялата статия >

Специализации за изоставащи мускулни групи

Добавена на 11 Ноември, Категория: Фитнес, 3 коментара
В случай че забелязвате изоставаща мускулна група, на която искате да обърнете специално внимание, и имате достатъчно стаж за гърба си, определено си заслужава да прочетете тази статия. От нея ще разберете как да подходите при избора на упражнения, както и как да построите цялостния си тренировъчен сплит, за да наблегнете на желаната от вас мускулна група.

Какво е специализация за дадена мускулна група?Независимо от протокола, който се следва при тренировките, с течение на времето една или няколко групи изостават повече от другите. Единият вариант е да се сложат повече упражнения за тях и в течение на дълъг период от време изоставащите групи догонват останалите.
Прочети цялата статия >

Какво знаем за ензимните инхибитори

Добавена на 10 Ноември, Категория: Статии, Напиши коментар
Ензимните инхибитори са група вещества, които свързват и блокират храносмилателните ензими, като по този начин стопират действието им. Така храната преминава през стомашно-чревния тракт само частично смляна, респективно - усвоена.

През последните години се увеличиха познанията ни за въглехидратите и влиянието на приема им върху здравето. Съществуват редица потенциални рискове, свързани с повишената им консумация. Главният проблем при различните типове въглехидрати е бързата абсорбция на рафинираните захари.
Прочети цялата статия >

Забранени медикаменти в спорта

Добавена на 09 Ноември, Категория: Статии, 3 коментара
Хари Гордън, 21-годишен младеж с наследствена хипертония, занимаващ се с бодибилдинг, ски и колоездене, умира вследствие на прекомерна употреба на анаболи. Тейлър Хютон, 16-годишен атлет, се самоубива поради силна депресия, развита вследствие употребата на анаболни стероиди. Хейди Крюгер, 16-годишна състезателка по хвърляне на гюле, сменя своя пол, вследствие на прекомерна употреба на хормони... Ужасяваща статистика и за съжаление истинска. Всеки ден деца и младежи посягат към т. нар. забранени вещества, тласнати единствено от жаждата за спортен успех и добре изглеждащо тяло. За жалост много младежи намират смъртта си при неправилна употреба и предозиране с анаболни стероиди, стимуланти, хормони. Фактите показват, че да се сдобиеш с анаболи понякога се оказва по-лесно, отколкото да си купиш бутилка бира. Е, дали си заслужава?
Прочети цялата статия >

Знаем ли всичко за кардио тренировката?

Добавена на 09 Ноември, Категория: Фитнес, 1 коментар
След периода на трупане на мускулна маса идва фазата за релеф. Дори да имате добре развити мускули, ако процентът на подкожни мазнини е висок, мускулатурата не изглежда добре оформена. Кардио тренировката е важна част от тренировъчния план и не трябва да се пренебрегва. Независимо дали искате да постигнете дълбок релеф или просто да поддържате тялото си в кондиция - трябва да отделяте достатъчно внимание на велоергометъра и бягащата пътека.

Ефекти от кардио тренировката :

➡ Намалява процента на подкожни мазнини
➡ Подобрява функциите на сърцето
➡ Подобрява кръвообращението, което води до по-добра работа на мускулите
➡ Намалява стреса
➡ Повишава тонуса и подобрява кондицията на тялото.
Прочети цялата статия >

Има ли полза от фитнес аксесоарите?

Добавена на 07 Ноември, Категория: Статии, 2 коментара
Има ли полза от фитнес аксесоарите? За какво се използват и може ли без тях? Как да подберем правилно аксесоар за нашата тренировка и откъде да сдобием с него? Много въпроси, свързани с темата, могат да се засегнат, но идеята е по-скоро накратко да ви запознаем с така наречените фитнес аксесоари и тяхната приложимост.

Нека приемем условно разделение на фитнес аксесоарите на аксесоари, които са част от екипировката, помощни средства и фитнес аксесоари, които способстват и улесняват тренировката, без да са част от фитнес облеклото.
Прочети цялата статия >

Еволюция на мъжкото тяло през времето

Добавена на 05 Ноември, Категория: Статии, Напиши коментар
Макар и женското тяло да е интересен за анализ и често рисуван художествен обект, то определено не е самотен фокус на изкуството. В историята на света както спортът, така и изкуството са били предимно за мъжете. От мъжа се очаквало най-вече да е атлетичен. В различните култури мъжете и жените са изобразявани различно, но има една основна характеристика, която се среща навсякъде: жената е изобразена красива, с отлични форми, но сякаш пасивна, мирна, докато мъжът е изобразен мъжествено, доминиращ, излъчващ сила, най-често в движение.

Проследяването на тази култура на идеализиране на мъжкото тяло може да ни помогне не само да видим промените във визията за неговата красота, но и да стигнем до изграждането на модел за развитието на мъжкото тяло в перспектива.
Прочети цялата статия >