Позитивно срещу негативно

Добавена на 27 Август 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Всички упражнения се състоят от серии ,сериите се състоят от повторения, а всяко повторение съдържа както позитивна, така и негативна част, разделени с кратка пауза. Двете фази се различават по посока на съпротивлението, но и двете имат една задача да направят мускула по-голям и по-силен.

Концентрично съкращаване е това, в което мускулът произвежда усилие – съкращава се и се скъсява. Пример за това е сгъването с дъмбел за бицепс, когато тежестта отива нагоре. Обратно, когато отпускате, мускулът отново произвежда усилие – задържа тежестта, отново се съкращава, но този път се удължава. Това е ексцентрично съкращаване.

Концентричното съкращаване е обикновено в частта от повторението, когато повдигате тежестта, а ексцентричната е, когато отпускате в изходна позиция. За съжаление обаче има трениращи, които все още мислят, че именно концентричната част е тази, която кара мускулът да расте. Те я фаворизират и пренебрегват негативната част от повторението като излишна и маловажна.

Истината е, че и двете фази са важни за пълното мускулно развитие. Колкото и да се стараете, не може да избегнете ексцентричната част – това ще е равнозначно да пуснете тежестта да се сгромоляса на пода. Но ако я пренебрегвате, това ще се отрази на потенциала ви. Като се концентрирате добре и върху двете фази, ще поставите мускула под постоянно напрежение през цялото повторение, като ще го уморите по-добре. Освен това така ще получите идеалнао нервномускулно стимулиране.

Като избягвате експлозивните движения и внимателно контролирате скоростта на повторението, ще получите добър начин за трениране и в двете фази.

Има зали, в които има специални изокинетични машини, с които може да тренирате предимно ексцентрично. Ако не разполагат с подобна машина, просто е необходимо някой да ви помага. Увеличете работната тежест с 20% след това нека ви помогнат да я вдигнете и започнете бавно да отпускате – 3 до 5 секунди. Внимавайте в началото защото негативните повторения са по-стресиращи за мускулните влакна.

Естествено бързите и експлозивни движения също имат място в тренировката, но билдърите търсещи мускулна маса трябва да се стремят да натоварят всяко едно мускулно влакно. Ако се възползвате добре от негативната фаза, ще установите че не само по-голям брой влакна активирате но и по-силно ги натоварвате.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

Интересна комбинация за повече енергия и горене на мазнини!

22 Април 2018

Коензим Q10 Коензим Q10, повишава производството на енергия в тялото, което ви зарежда за през деня и по време на тренировките. Едно изследване в Уни...

Чай за намаляване на стреса!

Чай за намаляване на стреса!

21 Април 2018

Намалете нивата на кортизола с няколко чаши от напитката на баба Вече трябва да сте разбрали с вредите, които...

Кога е най - удачно да тренираме?

Кога е най - удачно да тренираме?

19 Април 2018

Кое време в денонощието се смята за оптимално за провеждане на една тренировка? Активността на човешкия орган...

На пътеката или навън?

На пътеката или навън?

15 Април 2018

Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак им...