Позитивно срещу негативно

Добавена на 27 Август 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Всички упражнения се състоят от серии ,сериите се състоят от повторения, а всяко повторение съдържа както позитивна, така и негативна част, разделени с кратка пауза. Двете фази се различават по посока на съпротивлението, но и двете имат една задача да направят мускула по-голям и по-силен.

Концентрично съкращаване е това, в което мускулът произвежда усилие – съкращава се и се скъсява. Пример за това е сгъването с дъмбел за бицепс, когато тежестта отива нагоре. Обратно, когато отпускате, мускулът отново произвежда усилие – задържа тежестта, отново се съкращава, но този път се удължава. Това е ексцентрично съкращаване.

Концентричното съкращаване е обикновено в частта от повторението, когато повдигате тежестта, а ексцентричната е, когато отпускате в изходна позиция. За съжаление обаче има трениращи, които все още мислят, че именно концентричната част е тази, която кара мускулът да расте. Те я фаворизират и пренебрегват негативната част от повторението като излишна и маловажна.

Истината е, че и двете фази са важни за пълното мускулно развитие. Колкото и да се стараете, не може да избегнете ексцентричната част – това ще е равнозначно да пуснете тежестта да се сгромоляса на пода. Но ако я пренебрегвате, това ще се отрази на потенциала ви. Като се концентрирате добре и върху двете фази, ще поставите мускула под постоянно напрежение през цялото повторение, като ще го уморите по-добре. Освен това така ще получите идеалнао нервномускулно стимулиране.

Като избягвате експлозивните движения и внимателно контролирате скоростта на повторението, ще получите добър начин за трениране и в двете фази.

Има зали, в които има специални изокинетични машини, с които може да тренирате предимно ексцентрично. Ако не разполагат с подобна машина, просто е необходимо някой да ви помага. Увеличете работната тежест с 20% след това нека ви помогнат да я вдигнете и започнете бавно да отпускате – 3 до 5 секунди. Внимавайте в началото защото негативните повторения са по-стресиращи за мускулните влакна.

Естествено бързите и експлозивни движения също имат място в тренировката, но билдърите търсещи мускулна маса трябва да се стремят да натоварят всяко едно мускулно влакно. Ако се възползвате добре от негативната фаза, ще установите че не само по-голям брой влакна активирате но и по-силно ги натоварвате.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

Как да получим мечтаната ММ (мускулна маса) ?

03 Август 2018

Три ключа за изграждане на мускулна маса от Арнолд Шварценегер 1. Покачването на чиста мускулна маса не е просто намерение, а по-скоро твърдо убежде...

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

Холестеролът, битката, която трябва да спечелите!

13 Юли 2018

Според последните проучвания, повече от половината от възрастното население в страната има завишени нива на х...

Пригответе се за тренировка!

Пригответе се за тренировка!

07 Юли 2018

Подготовката за добра тренировка трябва да започне много преди да изпиете предтренировъчните добавки и да стъп...

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

Тренирам и почивам, резултатът е гарантиран!

28 Юни 2018

Много хора, които се опитват да изградят чиста мускулна маса, може да се изкушат от идеята да прекарват цялот...