Позитивно срещу негативно

Добавена на 27 Август 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Всички упражнения се състоят от серии ,сериите се състоят от повторения, а всяко повторение съдържа както позитивна, така и негативна част, разделени с кратка пауза. Двете фази се различават по посока на съпротивлението, но и двете имат една задача да направят мускула по-голям и по-силен.

Концентрично съкращаване е това, в което мускулът произвежда усилие – съкращава се и се скъсява. Пример за това е сгъването с дъмбел за бицепс, когато тежестта отива нагоре. Обратно, когато отпускате, мускулът отново произвежда усилие – задържа тежестта, отново се съкращава, но този път се удължава. Това е ексцентрично съкращаване.

Концентричното съкращаване е обикновено в частта от повторението, когато повдигате тежестта, а ексцентричната е, когато отпускате в изходна позиция. За съжаление обаче има трениращи, които все още мислят, че именно концентричната част е тази, която кара мускулът да расте. Те я фаворизират и пренебрегват негативната част от повторението като излишна и маловажна.

Истината е, че и двете фази са важни за пълното мускулно развитие. Колкото и да се стараете, не може да избегнете ексцентричната част – това ще е равнозначно да пуснете тежестта да се сгромоляса на пода. Но ако я пренебрегвате, това ще се отрази на потенциала ви. Като се концентрирате добре и върху двете фази, ще поставите мускула под постоянно напрежение през цялото повторение, като ще го уморите по-добре. Освен това така ще получите идеалнао нервномускулно стимулиране.

Като избягвате експлозивните движения и внимателно контролирате скоростта на повторението, ще получите добър начин за трениране и в двете фази.

Има зали, в които има специални изокинетични машини, с които може да тренирате предимно ексцентрично. Ако не разполагат с подобна машина, просто е необходимо някой да ви помага. Увеличете работната тежест с 20% след това нека ви помогнат да я вдигнете и започнете бавно да отпускате – 3 до 5 секунди. Внимавайте в началото защото негативните повторения са по-стресиращи за мускулните влакна.

Естествено бързите и експлозивни движения също имат място в тренировката, но билдърите търсещи мускулна маса трябва да се стремят да натоварят всяко едно мускулно влакно. Ако се възползвате добре от негативната фаза, ще установите че не само по-голям брой влакна активирате но и по-силно ги натоварвате.
Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Как да предотвратим застоя и претренирането!

Как да предотвратим застоя и претренирането!

20 Януари 2018

Претренирането може да нанесе сериозни щети върху тялото ви. Особено вредно е за начинаещите, които се излагат на голям риск от контузии. Ако натовар...

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

Защо е важно да имаме здрави коремни мускули?

19 Януари 2018

Въпрос: Постоянно получавам травми в долната част на гърба. Чувал съм, че заздравяването на коремната преса п...

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

Подсилете имунитета, през зимните месеци!

14 Януари 2018

Ето няколко основни съставки, които ще поддържат имунната Ви система силна през студените месеци. Глутамин О...

Правилен преход след диета!

Правилен преход след диета!

13 Януари 2018

Отказали сте се от вредните навици, гледали сте нетърпеливо всяко движение по кантара, брояли сте дните до пос...