Петте основни причини, които водят до претрениране

Добавена на 23 Февруари 2011 | Категория: Статии | Добави в любими

1. Прекалено продължителни тренировки


Мускулите растат, когато си почивате и спите, а не когато сте в залата. Проучванията са показали, че силовите тренировки от по 3-4 часа дневно не носят по-голяма полза в сравнение с тренировките от по час, час и половина.

Принципът, че „повече е по-добре”, важи за много неща, но не и тук. Когато сме подложени на голям физически или психически стрес, тялото ни консумира високи нива на глюкоза. За да запазим нивото на кръвната захар в състояние на хомеостаза, се освобождава катаболния хормон кортизол.

Това води до образуване на глюкоза от невъглехидратни източници. Когато мускулната тъкан се разгражда, тя отделя аминокиселини в кръвния поток. Постъпили в кръвния поток, аминокиселините преминават в черния дроб, за да синтезират глюкоза. Това гарантира, че мозъкът ни получава достатъчно количество глюкоза, за да функционира правилно. Така че, ако не искате да рискувате с катаболно хранене със собствените си мускули, по-кратките тренировки са правилният избор.

2. Тренировките с твърде големи тежести


Изследванията показват, че хората, които редуват леки и големи тежести в тренировките си, изграждат повече сила и мускулна маса от тези, които винаги вдигат еднакви килограми. Истината е, че не може постоянно да вдигате големи тежести, въпреки че те носят повече мускулни резултати от леките. Организмът действа най-добре, когато има достатъчно време да се възстанови, а това не може да случи, ако постоянно е натоварван до предела си.

3. Премахването на въглехидратите от хранителния режим


Тежките тренировки в последователни дни предизвикват намаляване на гликогена в работещите мускули. Основата за интензивна тренировка е глюкозата. Без нея пълните мускулни съкращения не са възможни и генерирането на достатъчно АТФ за упражненията става проблемно. Всички знаем, че глюкозата се набавя от въглехидратите, така че е ясно какъв е проблемът, ако ги премахнем от диетата си- ще сме изтощени и неспособни за пълноценна тренировка.

4. Недоспиването


Доказателствата за отрицателния ефект на недоспиването са много, а установеното оптимално количество сън е 8-10 часа. Отново, мускулите се нуждаят от почивка, за да растат, и качествен сън, за да се възстановят. Опитайте се премахнете всички нощни светлини и звуци, за да си осигурите добър сън.

5. Недостатъчен брой почивни дни


Правилото гласи, че 1-2 дни на тежки тренировки трябва да са последвани от почивни дни, аеробни тренировки или доста по - леки упражнения. Всяка част от тялото се нуждае от минимум 48 часа почивка, а гърбът и краката се възстановяват напълно дори още по-бавно, за около 72 часа.

Като пример - ако тренирате гръб в понеделник, не трябва да правите следващата си тренировка за тази част от тялото преди петък. Натоварването на мускулите, които не са напълно възстановени, може да доведе до атрофия.
Етикети: претрениране

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Важни, първи стъпки!

Важни, първи стъпки!

23 Юни 2018

Независимо дали ви е писнало да сте залепени за дивана в хола или не сте тренирали от дълго време, този наръчник е за вас. Сигурно сте притеснени и не...

Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна ...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...