Периодите на успеха

Добавена на 19 Май 2012 | Категория: Тренировки | Добави в любими

Как периодизацията на тренировката може да ви направи голям и релефенВъпрос: Тренирам доста тежко в продължение на няколко години, но наскоро прочетох, че прилагането на цикли в програмата може да подобри значително резултатите. Какво представлява периодизацията и как може да бъде полезна за мен ?

Периодизацията е термин използван за описание на тренировката, която е разделена на периоди с различна интензивност и продължителност. Традиционната периодична програма се състои от период за изграждане на мускулна маса, последвана от период за сила. Всеки период продължава от няколко седмици до няколко месеца. Целта на периодизацията в тренировката е да се постигне върхова физическа форма. Тази концепция може да бъде приложена както в предсъстезателната подготовка на професионалните културисти, така и в постигането на целите на обикновените трениращи, целящи промяна във визията си.

На всички атлети им трябва сила, за да постигнат максимални резултати. Въпреки, че силата е важна, изграждането на чиста мускулна маса е основната цел. Следователно последователността на периодите в тренировъчния цикъл при билдърите е различна в сравнение с другите силови атлети. Един кратък цикъл за суперсила превъзхожда следващият среден по продължителност силов период. Най-голямо значение се на периода за изграждане на мускулна маса, който е трети по ред. След това идва ред на периода за изчистване на подкожните мазнини и оформяне на мускулатурата, където се включват кардио и аеробна тренировка.

ПЕРИОД ЗА СУПЕРСИЛА


Този период се характеризира с висока интензивност (2-4 повторения), тежест която е достатъчно тежка, за да позволи само 2-4 повторения и малък обем на работата (общият брой повторения изпълнение в една тренировка). Периодът за сила е полезен с това, че вкарва известна новост и шокира мускулите за нов растеж. Въпреки това обаче той не е от особена важност в тренировъчния план на бодибилдърите. Ако се прилага то трябва да бъде започнат само след солидна подготовка и след като влезете в добра тренировъчна форма.

ПЕРИОД ЗА СИЛА


Интензивността пада в периода за сила (4-6 повторения). повечето повторения водят до обема на работата, като броят на сериите и упражненията остават същите. Този период би следвало да има средна продължителност – поне няколко седмици, но не повече от 2 месеца.

ПЕРИОД ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА МУСКУЛНА МАСА


Период за изграждане на мускулна маса, в който мускулатурата хипертрофира е гръбнака на тренировъчния цикъл през годината и заема поне половината от цялото тренировъчно време. Ако вие решите тренировъчния цикъл да бъде 12 месеца, то периодът за маса трябва да продължи 6-8 месеца. Обемът на тренировката расте, а повторенията са 6-10. В този период вие използвате силата, която сте придобили в предишните, за да изградите значителна мускулна маса.

ПЕРИОД ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА МАЗНИНИТЕ


Тук повторенията са 10-15. Основният компонент е диетата, като се препоръчва тя да бъде нисковъглехидратна. Аеробната тренировка трябва активно да се включи в периода като заема около 30-40% процента от целия тренировъчен процес.

По пътя на опитите и грешките вие ще разберете колко време е необходимо за всеки един период. Нищо не е строго фиксирано и всичко се променя в зависимост от състоянието и формата ви може би само с едно изключение: нищо не стимулира продължителния мускулен растеж по-добре от разнообразието; редуващите се тренировъчни стимули, интензивност и обем на работата са един от най-добрите начини за подобряване на изграждащите мускулатурата стимули.
Коментари

 • Anonimus
  Hristos Dinev Много добра статия, браво!

  Мисля да пробвам скоро.
  20 Май в 16:01
 • Anonimus
  ivan po kolko serii preporachvate v periot na izchistvane i po kolko zagrqvashti serii trqbva da se napravqt i s kakvi povtoreniq blagodarq!!!
  20 Юни в 09:56
 • Anonimus
  много добра статия всичко това е много полезно
  09 Септември в 19:07
 • Anonimus
  southgate Периода за суперсила колко време се прилага ?
  28 Януари в 11:07
 • Anonimus
  plamen petkov Периода за супер сила колко време се прилага ?
  28 Януари в 15:31
 • Anonimus
  Mania имам въпрос към администратора , има ли значение с кой период започваш трябва ли да следваш някаква схема или от това ти самия как се чувстваш и това вече за какво тренираш в залата ?
  28 Януари в 17:41
 • Anonimus
  A number of other birds such as the ostrich, the quail, the ewe as well as the turkey lay eggs.But Oil Painting most popularly consumed and relished is the chicken eggsabstract oil painting is obtainable in all of the parts of the globe and moreover, it is extremely inexpensive when compared with other eggs.Hens have been domesticated in Europe since 600 B.C.plusMother day painting found the brand new World with Columbus on his second trip in 1493.It is also claimed that throughout the French Revolution, in france they knew more than 685 recipes which involved using eggs.sunglassesandhandbagsfromjiyouarts201320714
  14 Юли в 17:03
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Тренировки
На море с плочки!

На море с плочки!

27 Юни 2018

Първо да започнем с разбиването на един мит! Много хора си мислят, че за да имате релефен корем е необходимо да правите колкото се може повече ко...

Чийтинг, за или против?

Чийтинг, за или против?

15 Юни 2018

Чийтингът се ползва, за да можем да вдигаме по- големи тежести, отколкото бихме могли със стриктната техника ...

Зимата, сезонът на мускулната маса!

Зимата, сезонът на мускулната маса!

18 Октомври 2017

Шест месечна програма, която ще ви направи ХЪЛК през зимата За бодибилдърите зимата е наистина добър сезон....

Помощ! Имам малък прасец...

Помощ! Имам малък прасец...

04 Ноември 2016

Прасецът е един от най – пренебрегваните мускули, той е съставен от група мускули, които са свити в една голя...