Още нещо за протеина

Добавена на 22 Юни 2012 | Категория: Статии | Добави в любими


Откакто съществува бодибилдингът е известно, че основната градивна единица на мускулите е протеинът. Оттогава изминаха много години, много изследвания бяха направени, но силата на протеина си остана същата. Въпреки всички направени храни и добавки в основата на големите мускули е протеинът. По какво се различават видовете протеин обаче, е въпрос, на който съвременната наука може да даде отговор. Как съвременните протеини се различават от тези, които досега приемахме.

С какво известният досега и широко употребяван whey-протеин (протеин от суроватка), отстъпва на казеина? Ето и отговора, който ни дават изследванията. Whey-протеинът се усвоява много по-бързо от казеина. А изненадата идва именно от този факт. Оказа се, че именно забавеното абсорбиране на казеина е предимство. В теорията колкото по-бавно се усвоява един протеин, толкова по-ефективно действа той. Whey-протеинът се усвоява за по-малко от три часа, докато казеинът за около шест. Досега, поради значително по-малките количества на аминокиселините, полезни за билдърите, казеинът беше пренебрегван пред богатия Whey-протеин. Но оказа се, че този негов недостатък се компенсира от ефекта на по-бавното му усвояване. Това показаха изследванията при приемане на 30 грама от двата протеина.

Но това бяха наблюдения, които разглеждаха само приемането на чист протеин. А това не е достатъчно. Предмет на работа станаха приемането на повече от един вид протеин и комбинацията с въглехидрати. Изненадата дойде, когато се установи, че 30 грама протеин в състав 70% казеин и 30% whey се абсорбира за повече от 8 часа. И то с число на абсорбация 80 (това е процента на усвоения протеин от количеството което сме приели). Широко разпространеното мнение, че въглехидратите спомагат за усвояването на протеина също се потвърди, но със забележката, че това не прави протеина кой знае колко по-ефективен. Числото на абсорбация след приемане на 100 грама въглехидрати е 85. Какво означава всичко това?

Преведено на прост език, това означава, че най-добре за билдърите е да приемат течен протеин, смес на whey и казеин. Така времето за абсорбация, ще е по-дълго, а аминокиселинният състав на сместа, ще удовлетворява потребностите на трениращите. При такъв състав на протеина приемането на въглехидрати заедно с него е излишно, защото не дава такъв голям ефект, както се считаше досега.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

 • Anonimus
  ZEXpower "При такъв състав на протеина приемането на въглехидрати заедно с него е излишно, защото не дава такъв голям ефект, както се считаше досега."
  Tогава от гейнърите няма ли "такъв голям ефект"?
  22 Юни в 14:46
 • Anonimus
  bullzer1 много хубав въпрос ZEXpower и аз смятам че няма много смисъл от гейнърите освен за енергия преди тренировка и то ако си на диета иначе за качване на маса..
  07 Юли в 00:33
 • Anonimus
  heijin става въпрос за усвояването на протеина, не за мускулния растеж, каквато е целта на гейнърите
  22 Юли в 01:54
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...