Няколко въпроса към специалиста по фитнес и спортно хранене Джим Стопани - Част II

Добавена на 19 Февруари 2013 | Категория: Статии | Добави в любими

Опитвам се да натрупам мускулна маса, но тренирам сутринта, така че предтренировъчното ми хранене не е на високо ниво.

Знам, че трябва да приемам азотния си бустер на гладен стомах, но как да го съчетая с протеинов шейк и въглехидрати?


➡ Консумирайте азотния бустер, веднага щом се събудите. После, 30 минути по- късно, изпийте протеиновия шейк (около 20 грама суроватъчен протеин). Също така, консумирайте около 20- 40 грама въглехидрати от плодове, за да спрете катаболизма, който е стартирал през нощта, така че да се заредите за вашата тренировка.

Трудно качвам мускулна маса, чувствам се издут през по- голямата част от времето и нямам релеф, твърдост на мускулите. Вярвам, че тялото ми задържа прекалено много вода, а не мазнини. Смятате ли, че трябва да приемам диуретик? Чувал съм, че диуретиците могат да доведат до загуба на сила и мускули. Също така, закуската ми е слаба и се чудя дали гейнър би ми свършил работата като заместител сутринта?

➡ Естествен диуретик няма да реши проблема. Водната задръжка е преходно нещо. Ако проблемът е хроничен, то се уверете, че не консумирате прекалено големи количества натрий. Въпреки че не препоръчвам пълното ограничаване на натрия, то някои хора са по- чувствителни към него. В този случай, ако приемате повече от 4000 милиграма на ден, помислете как да намалите това количество.

Основните виновници за високите нива на натрий са пакетираните и консервирани храни. Определени медицински състояния също могат да причинят задържане на вода. Така че, ако смятате, че сте издути, посетете личния си лекар. Препоръчвам гейнъри единствено за тези, които наистина имат изключително големи затруднения с качването на килограми. Може да консумирате един шейк като заместител на закуската.

Тренирам късно вечер и веднага след тренировка пия шейк от суроватъчен протеин, а чак по- късно казеин преди лягане. Въпреки че се опитвам да натрупам мускулна маса, избягвам въглехидратите след тренировка, защото не искам да се омазня. Как да приемам ZMA преди лягане? Просто няма как да взимам ZMA на гладен стомах.

➡ Тъй като приключвате тренировката си толкова късно, може да комбинирате суроватъчния и казеиновия протеин в шейка си след натоварванията. Предлагам и прием на малко бързи въглехидрати по това време. Инсулиновата чувствителност е по- ниска през нощта и аз обикновено препоръчвам избягването им, но след като сте тренирали, всички въглехидрати, които консумирали, ще се използват за възстановяване и за тласък на мускулния растеж, така че няма да се омазните. Един час след това хранене консумирайте ZMA.

Влияе ли алкохолът на загубата на мазнини?

➡ Да, алкохолът може да спомогне за натрупване на мазнини. Той прави това чрез увеличаване продукцията на метаболит в тялото, който създава повече мазнини. Алкохолът може да попречи и на мускулния растеж, защото намалява тестостерона. Освен това, той нарушава съня ви, което води до намалено производство на хормон на растежа, а този хормон е важен не само за по- голям мускулен растеж, но и за насърчаване горенето на мазнините.
Коментари

  • Anonimus
    Иван Кога да очакваме трета част :)) ?
    20 Февруари в 19:25
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Важни, първи стъпки!

Важни, първи стъпки!

23 Юни 2018

Независимо дали ви е писнало да сте залепени за дивана в хола или не сте тренирали от дълго време, този наръчник е за вас. Сигурно сте притеснени и не...

Няколко съвета за отслабване!

Няколко съвета за отслабване!

16 Юни 2018

Как да бъдем винаги в добра форма, без да се подлагаме на страдания и стрес? Каква е тайната? Всъщност тайна ...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

Кристиано Роналдо ви съветва да...

14 Юни 2018

Амбициозен, успешен, атлетичен, неуморим в преследването на високите си цели. Това е Кристиано Роналдо. Мноз...

Помощ! Нисък тестостерон.

Помощ! Нисък тестостерон.

12 Юни 2018

Отгворът е прост, може да се крие в спорта, който практикувате, сега ще ви запознаем с едно проучване на груп...