Мъртва тяга

Добавена на 15 Август 2011 | Категория: Упражнения | Добави в любими

Тип : Силово
Основни мускули, извършващи движението : Четириглав бедрен мускул
Други мускули, участващи в движението : Предмишница, прасец, долна част на гърба, трапец, средна част на гърба
Екипировка и оборудване : Щанга
Ниво : Начинаещи
Движение : Дърпане

Начин на изпълнение


➡ Застанете до щангата, стъпалата са на ширината на раменете. Хванете щангата малко по-широко от ширината на краката. Свийте коленете, свалете надолу седалището, гърбът е изправен. По време на упражнението главата е изправена напред, а погледът е насочен напред и леко нагоре.

➡ При изправяне поемете тежестта първо с мускулите на краката и седалището, за да включите през следващия етап мускулите на гърба. Водете тежестта близо до тялото и никога не гледайте надолу.

➡ Веднага след изправяне на тялото отпуснете раменете надолу и напрегнете целия гръб и седалищните мускули. Не се навеждайте назад, не издърпвайте раменете назад.

➡ Бавно и контролирано се върнете в изходна позиция.

Коментари

 • Anonimus
  aleksandar Ниво : Начинаещи? sramota... znaete li kolko hora se kontuzvat kak moje da pi6e 4e e za na4inaeshti..
  19 Август в 14:25
 • Anonimus
  Десо Изобщо не е срамота, друг е въпроса, че няма кой да ги научи на техника. Мъртвата тяга е задължителна за всеки начинаещ.
  19 Август в 14:27
 • Anonimus
  gg Добре, а кое тогава упражненеи е за напреднали, като тягата не е, аз не съм съгласен.
  19 Август в 18:37
 • Anonimus
  Николай Александаре, а кое е за начинаещи? Бицепсовото сгъване предполагам :D Мъртвата тяга си е страхотно упражнение за начинаещи, като естествено се почне с малки тежести и се научи техниката много добре. След това, тягата става едно от най-ефикасните, ако не и най-ефикасното упражнение за цялостно натоварване - крака, ядро, хват. Контузиите идват от лоша техника и несъобразена тежест.
  21 Август в 12:29
 • Anonimus
  IvyQ Прав си Ники :)
  01 Септември в 11:06
 • Anonimus
  Администратор Това дали една статия е за начинаещ или не, не се определя от това кой колко лесно след изпълнението на упражнението е възможно да се контузи. По други параметри ги определяме.
  01 Септември в 12:17
 • Anonimus
  Hatecrew Ако техниката на изпълнение е правилна, няма опасност от контузии, разбира се, ако не се надценяваш откъм тежести. Когато го правих за първи път стигнах до 40кг, почти толкова, с колкото клякам и съм доволна. Не се контузих, но има човек с мен, който следи дали го изпълнявам правилно.
  05 Октомври в 11:46
 • Anonimus
  Mincho Според мен това упражнение Мъртва Тяга - Deadlift На Английски ако не греша, според мен става за всякакъв тип хора Начинаещи,Напреднали най-важното при Мъртвата Тяга е искате ли да се издължите или нейскате ако нейскате започнете я Но незнам дали някого тук знае това или го е споменал но Мъртвата Тяга Ви Набива Кръсът Следователно той става по Здрав и СЛЕДОВАТЕЛНО СПИРАТЕ ДА РАСТЕТЕ ОТНОСТНО РАЗМЕРА ГОВОРЯ Разбирасе, но все пак ако сте готов на това което казах ви трябва следното нещо 1.Да я правите правилно за да не получите някоя травма и също така да неси играете с килограмите там това беше от мен само да спомена аз съм Начинаещ правил съм я няколко пъти при тренировки почнах преди месец но като я пробвах първия пъст усетих болката в кръстът ми 2 поредни дни и след това ми казаха какво става от мъртвата тяга и за сега съм я спрял но по нататък може да я почна пак Много Добър Сайт за Хранителни Добавки Екипировки и също така Доста Полезни Уроци как да се направи някуе упражнение :)
  29 Ноември в 17:08
 • Anonimus
  Martin а бе приятел седни зачрти малко литература за тоя спорт да видиш какво пише за упражненията с утежение...не забавят растежа , а го ускоряват всеки тийнеиджър е редно да тренира :)
  01 Декември в 08:56
 • Anonimus
  Неизвестен Защо основния мускол да е четириглавия бедрен мускул,като по-скоро е долната част на гърба (кръста) и двуглавия бедрен мускул?
  04 Юни в 22:52
 • Anonimus
  добрин tova e edno ot nai-serioznite uprajneniq kakto v kulturizma taka i v siloviq triboi , v nikakav slu4ai ne e za na4inaeshti , edin nachinaesht bi se kontuzil momentalno!Trqbva praktika i pravilno zipalnenie!bez martva tqga nqma sila!!!
  20 Март в 09:55
Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Упражнения
Защо е важен хватът?

Защо е важен хватът?

15 Ноември 2017

Помните ли началото, когато започвахте да тренирате – тогава каквото и да правехте, мускулите ви растяха почти без усилия. Без значение дали сте зн...

Тичане или ходене?

Тичане или ходене?

27 Октомври 2017

Бягането е най-разпространеният вид спорт, който с течение на годините става все по-популярен. Безспорно чове...

Красиви и оформени бедра, мечтата на всяка жена!

Красиви и оформени бедра, мечтата на всяка жена!

02 Юни 2017

Всяка жена иска да има страхотни крака и седалищни мускули, но как да се оформят те, без да станат прекалено ...

Увеличете силата!

Увеличете силата!

16 Май 2017

Почивката е от съществено значение, когато става дума за добиване на повече мускулна сила. Трябва да почивате...