Мощта на протеина

Добавена на 12 Април 2012 | Категория: Статии | Добави в любими

Покажете ни един културист, който се страхува да поглъща големи количества протеин и ние ще ви покажем един много слаб сумист.

Протеинът е ключовото вещество за изграждане на мускулната маса и с негова помощ не само можете да проходите в този спорт, но и да направите гигантска крачка напред.

Преди да превърнете протеина в основна съставка на вашето хранене, прочетете следващите няколко правила, относно това как да използвате протеина. Прилагайки тези прости съвети във вашият хранителен и тренировъчен план, вие ще можете да станете най-после това, за което се борите.

Поддържайте изграждането на мускулите с достатъчно протеин


Цялостния прием на протеин и на калории ще определи дали вие сте в анаболна фаза. Ако ядете много калории, въглехидрати и мазнини без да консумирате достатъчно протеин, можете да кажете сбогом на големите мускули.

Необходимото количество протеин


Вие трябва да консумирате най-малко 2.2 грама протеин на килограм телесно тегло дневно. Това означава 100 килограмов билдър се нуждае от минимум 220 грама протеин дневно.

Изчисляване консумацията на протеин


Когато калкулирате дневния прием на протеин в края на деня включете само базовите източници на белтъчини като месо, риба яйца. Не включвайте в изчислението непълните източници на протеин като овесени ядки, ориз, хляб и други зърнени храни.

Консумирайте комплексни въглехидрати


Въглехидратите не са напълно забранени за атлетите, когато покачват мускулна маса. Консумирайте 4.4 грама въглехидрати на килограм телесно тегло дневно, освен ако не сте на стриктна диета. Това ще зареди вашите мускули с гликоген, осигуряващ необходимата енергия. Тогава организмът няма да посяга на протеиновите запаси, за да ги използва за енергия и те ще бъдат запазени за изграждане на мускулна маса.

Консумирайте повече протеин, когато сте на диета


За да орелефите вие трябва да се подложите на диета, като изключите въглехидратите и намалите приема на мазнини. Тази диета кара организма да изгаря повече протеин, използвайки го за гориво. Това ще постави вашите мускули под риска да бъдат изконсумирани като енергетични източници. Билдърите, които са подложени на диета би следвало да увеличат приема на протеин до 3 грама на килограм телесно тегло, за да компенсират намалената консумация на въглехидрати.

За тези, които трудно покачват килограми


Тези, които трудно покачват килограми и имат бърз метаболизъм е необходимо дневният прием на протеин да бъде леко завишен. При тях има бързо изгаряне на приетите калории и организма често посяга на белтъчините, като ги ползва за енергетични нужди. Затова е необходимо да увеличите дневната доза протеин до 3.3 грама на килограм телесно тегло. Ето защо, ако тежите 100 килограма вие ще трябва да консумирате 330 грама дневно.

RDA (препоръчителна дневна доза) не се отнася за вас


RDA, която често можете да срещнете в литературата или в някои хранителни таблици що се отнася до протеина не е приложима за фитнес трениращите. За обикновения човек се препоръчва дневната консумация на белтъчни да бъде 1.65 грама на килограм телесно тегло. Тази доза е значително под нуждите на билдърите и останалите силови спортисти, при които след тренировка необходимостта на организма от белтъчини се повишава многократно.

Използвайте протеин на прах


Препоръчваме протеин на прах включващ различни източници на белтъчини: бързо усвояващ се суроватъчен протеин, който е естествено богат на верижно-разклонени аминокиселини, по-бавно усвояващ се казеин и стимулиращия имунната система яйчен протеин, който е също така богат на глутамин. Тази тройна комбинация би осигурила увеличението на мускулната маса в значително по-голяма степен, отколкото протеин от един източник. Като основно правило опитайте се да получите 35-40% от белтъчния прием от протеин на прах, за да подобрите абсорбцията и усвояването им от мускулите.

Не усложнявайте нещата


Да се усложнява културистичното хранене прекалено много е глупаво. Когато покачвате мускулна маса, фиксирайте приемът на протеин да бъде минимум 2.2 грама на килограм телесно тегло, като при тези от вас със твърде бърз метаболизъм, които покачват трудно мускулна маса, то може да достигне 3.3 грама на килограм телесно тегло. Яжте по 4.4 грама въглехидрати на килограм телесно тегло и избягвайте излишните мазнини. Ако не покачвате мускулна маса, добавете повече въглехидрати към храненето си. Това е всичко! Няма магии, няма скрито-покрито.

BodyTime.bg препоръчва следните продукти:

Коментари

Влезте с потребителското си име или се регистрирайте, за да публикувате коментар.
Още от Статии
Енергия в изобилие! КАК?

Енергия в изобилие! КАК?

13 Декември 2017

Всички ние се нуждаем от много енергия, особено по време на най-натоварените часове от деня. Има безброй материали, които са посветени на тази важна ...

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

Само на 7, а вече по здрав от повечето в залата!

12 Декември 2017

Джулиано Строе (Giuliano Stroe) се превърна в знаменитост още през 2009 година, когато на 5-годишна възраст е...

Ползите от гъбата Кордицепс?

Ползите от гъбата Кордицепс?

10 Декември 2017

Кордицепс (Cordyceps) е странно-изглеждаща гъба, с трудно за произнасяне име, която, обаче, заслужава внимание...

Често срещаната болка в китките!

Често срещаната болка в китките!

09 Декември 2017

Травмата Болка в китките при сгъване с щанга с прав лост. Чувството Остра болка, обхващаща кутрето и киткат...